24.1.2014

Päivän asu

Kuvat: Tuppe


Tarkenen, en tarkene. 

Haaveilen saunasta. Sen lämmittäminen on näillä keleillä puunhaaskausta. Kaadan kuumaa kahvia kuppiin ja juon sen hetken kuluttua jääkahvina. Palelen, kun katson lapsia, jotka eivät tajua pukeutua omaksi parhaakseen. 
Paljaat jalat, mitääh. 

Auto on kuin ikäloppu nivelrikkoinen piski. Vasten tahtoaan käynnistyy, kirskuu ja nitisee, vinkuu ja rahisee.  Puhelinkin kangistuu ja sanoo näkemiin. Pakkasesta kylmentyneeseen nenään sattuu, kun hanskalla pyyhkii, niisk. 
Aurinko lämmittää jo vähän, jos oikein keskittyy. 
Sulan öisin peiton alla, en tiennytkään olleeni jäässä.  Ollapa vaihtolämpöinen tai edes inuiitti.


23 kommenttia:

  1. Mulla on ristiriitainen suhde pakkaseen, tajusin sen muutama päivä sitten. Jotenkin tykkään ääriolosuhteista ja sen tuomasta haastavuudesta ja luonnon voimakkaasta ilmitulosta juuri noina hetkinä. Mutta, en kestä palelua ja mieluiten käpertyisinkin neuleeni tai kirjani kanssa tulen ääreen. Mutta pakkohan sinne ulos on vääntäytyä eläimiä ruokkimaan, vesiä kantamaan, kauppaan, kuljettamaan lapsia... Siis mukavaa kun on pakkasta (ei se takkatuli ehkä niiiiin ihanalta tunnu kesähelteellä), mutta toisaalta ei :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kai palelemisesta kukaan tykkää. Minä en enää ole moneen vuoteen jaksanut säätietoja seurata, koska todella harvoin kuitenkaan on optimaalinen keli kaikkeen mahdolliseen tekemiseen. Katson ulos aamulla ja niillä mennään. Kova pakkanen vähän kyllä hommia hidastaa ja uunin lämpö tuntuu kieltämättä silloin parhaalta.

      Poista
    2. Tuo on kyllä erittäin hyvä asenne. Liika ajatteleminen on joskus pahasta :)

      Poista
  2. Etteköhän tule saunareissulle sieltä palelemasta. Sähköllä käyvä ei näy puupinon vajenemisena ;)

    VastaaPoista
  3. Hei ihan samaa olen ajatellut kuvasarjaasi katsellessa. Yksi päivä oikein laskin kuinka monta vaatekappaletta pitää laittaa että vähän paremmin tarkenis koiraa ulkoiluttaessa, tulos oli 9: säärystimet 2 kpl, villatakki, kämmekkäitä 2 kappaletta ( käsivaivaisen pelastus!), kaulahuivi, pipo ja hanskoja 2 kpl. En ole talvi-ihminen, vaikka tosi kaunista ulkona nyt on ja voihan sitä kattella vaan ikkunasta. Olen lukenut blogiasi alusta alkaen kommentteineen ja kirjavinkkeineen ( Kaarina Davisit menee varaukseen kunhan auto taas toimii että pääsee kirjastosta hakemaan). Mukavia välipaloja, aina saa ajattelemisen aihetta ja aina tulee hyvälle tuulelle tällainen pessimistikin. Nyt olen maaliskuussa 2013, siellä jo kevät kurkkii. Muuten tähän aikaan minua lohduttaa taimien kasvatus, joka on intohimoni, tosin about puolet niistä ei idä tai kuolee ennen kesää... Valoa kohti, toivoo Jaana (se ainakin 3 ja puoli yhtäläisyyttä...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Talvella menee kyllä kauheasti aikaa pukemisiin.
      Ja jee, taimien kasvatus alkaa kohta.

      Poista
  4. Hieno kuvasarja..:)
    Olen kanssa ihmetellyt, miten lapset ja nuoret tarkenevat...nuoret varsinkin ulkona ilman pipoa, takki auki ja käsineet missälie...olinkohan itse yhtä lämminverinen tuossa iässä...:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuorena on fokus vähän jossain muualla, edessäpäin. Kai sitä silloinkin paleli.

      Poista
  5. Jotenkin näyttää kevyeltä vielä sun vaatetus. Meikäläisellä on koiralenkillä väliin kaksi takkia ja kahdet ulkohousut päällekkäin. Muuten ei selviä. Mutta sais tää ilma kyllä vähän lämmetä, aika tuskaa on näin toi koiran ulkoilutus, kun koira on sitä mallia, että se on intoa piukassa mitä enempi lunta ja pakkasta. Vaikka on kai se kätevääkin, kun koiralla on niin paljon karvaa, ettei sitä tarvitse pukea ulos, riittää, kun itsensä pukee sellaiseen kuntoon, ettei meinaa enää käveleen päästä.

    Kyllä se mietityttää, miten sitä teininä meni ilman pipoa ja hanskoja. Toisaalta laitoin joskus kyllä yhdet sukkahousut ja kahdet pitkät kalsarit farkkujen alle, niin ehkä se lämmitti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen hieman itsekin ihmetellyt, että miten ei nyt palele sillä tavalla, kuin aimmin. Ja tuntuu, että toiset ympärillä palelee enemmän. Jotain outoa on tapahtunut, ehkä tunto hävinnyt ;)

      Toisaalta välttelen talvella viimeiseen asti "siistiä" ja epäkäytännöllistä pukeutumista. Sukkahousut, varsinkin ohuet, ei ole oikein minun juttu ja jotkut ohuemmat tiukat housut niiden päälle, yöh. Onneksi saan vedellä toppahousuissa suurimman osan aikaa.

      Poista
  6. Talvi ottaa nyt kipakoina ja kuivina pakkasina takaisina sen pitkän ja kostean syksyn. Mennään äärilaidasta toiseen.
    En silti pysty olemaan nauttimatta, vaikka poskia kipristääkin koiria ulkoiluttaessa ja verkkoja kokiessa. Tätä se talvi on!

    Minä löysin kirppikseltä maailman parhaimmat pakkaskelin kengät! Harmaat vanhat lapikkaan malliset huopikkaat punakirjavilla koristetereillä. Ihanat ja superlämpimät. Nyt voin olla talviverkoilla kylämme coolein ja pysyä lämpimänä samaan aikaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huopikkaat toimii kyllä sitten kun ei enää mikään. Minulla on venäläiset harmaat huopikkaat, joissa olen joskus sisälläkin, kun sääriä alkaa kolottaa. Jostain syystä minulla on tallilla ja ratsastaessa toiminut erittäin hyvin turvakengät, joissa ei ole edes mitään talvivuorta. Minulla on ydet sukat, villasukat, eikä muuta, mutta juju taitaakin olla se ilma, mikä eristää tehokkaasti. On toiminut. Ja ehdottomasti villaiset aluskerrastot, kun noissa hommissa käy kylmän ja hikoilun välimaastoa edestakaisin, villa ei tunnu kosteanakaan kylmältä. Mutta senhän nyt kaikki taitaa tietääkin.
      En minäkään tästä kärsi. Se vaan on tylsää, kun mikään ei toimi kunnolla, auto, puhelimet, vedet jäätyy...

      Poista
  7. Ehkä vaihtolämpöinen inuiitti olisi kaikkein paras. Onko inuitiit niitä, jotka nukkuu alasti perheensä kanssa saman taljan alla? Sekin olis ihanaa. Vaan kuka tuotakaan kieltää kokeilemasta...Edellinen postaus olis hirveän ihana. Suureksi onnekseni voin sanoa omasta elämästäni ihan samat asiat. Ne asiat ovat juuri ne, joista ei haluaisi luopua millään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vaihtolämpöinen inuiitti. Luullakseni inuiitit on niitä alasti nukkujia. Voi voi, se tosiaan olisi kivaa. Ei muuta, kun iglu pihaan ja sinne.
      Onneksi niin moni muukin tuntee samoin, kuin minä - edelliseen viitaten.

      Poista
  8. Minä rakastan tätä pakkassäätä, vaikka olen palelija. Päällä on jatkuvasti villakerrasto ja sen päällä muutama muu kerros. Jalassa perussukkien päällä kahdet villasukat.
    Eli siis tämä pakkanen on täysin varustelukysymys! Mutta onneksi meillä täällä cityssä sauna lämpiää. Sekin on kyllä niin ihku kylmän päivän päälle!
    Lämpöä viikonloppuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, varustelukysymys ehdottomasti. Ja asenne myöskin. On siinä kesässäkin taas kaikkea, hyttysiä, paarmoja, hiki, häikäsee :)

      Poista
  9. Ei haittaa pakkanen, villavaatetta vaan päälle, niin tarjetaan. Musta on kivaa kun voi töihinkin laitaa nyt kaikenlaista säärystintä, villatakkia ja huivia kaulaan, yleensä niillä asusteilla tulee liian kuuma. Ja mahtavinta on kun ei ole satanut lunta ja meri on jäässä, siellä on nyt lääniä missä luistella, saarien ympäri, pitkälle, pitkälle. Tätä herkkua ei ole ollut 5 vuoteen kun aina on tullut lunta heti jäälle niin paljon. Ihanaa viikonloppua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, varustelua varustelua. Vaikka helppohan se on siellä länsirannikolla huudella tänne Siperiaan :DD

      Merijäällä luistellen samoilu kuulostaa ihan huippukivalta. Mun varvas ei kestä enää luistimia, ihan kökköä.
      Hauskaa viikkoa!

      Poista
  10. Hahaa, minä aina katson samaa kun teidän lapset ovat paljain jaloin. :D Mä just mietin, mitä kaikkea vaatetta otan huomenna teille mukaan. Minä rakastan tätä pakkasta, mutta mulla on tietenkin siihen eri näkökulma kun pääsen kylmyyttä pakoon perus kaukolämmitettyyn kämppään. Ymmärrän, ettei pakkanen tunnu sinusta aina kivalta kun teillä sisälämmön kanssa pitää tehdä enemmän töitä, mutta valintoja nämä kumpainenkin. Helsingin kaduilla kylmyys tuntuu aika kovalta kun mereltä käy viimakin, mutta villakangastakin alle laitan kaksi pitkää villatakkia ja nullien alle vielä villasukat niin ei kyllä palele. :) Housujen alla en käytä koskaa pitkiä kalsareita (paitsi varta vasten ulkoillessa) ja useimmiten mulla on kyllä mekko ja sukkahousut. Välillä menen ilman käsineitä. Terveisin kiehuvaverinen talvi-ihminen. :D Mutta töissä kyllä saatan palella, se kivilinna kun viilenee niin se on kyllä tosi kylmä. Vanhat ikkunat vetää ja kun istuu sellaisen vieressä koko päivän niin on vähän kohmeessa. Huomiseeeeen! :)

    VastaaPoista
  11. P.S. Aika hyvin sait joka kuvaan saman hymyn! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olikin lämmintä, kun olitte täällä. Ihmisenergialla talo lämpiää hyvin (ja halvalla). Ja onneksi ulkonakin oli huomattavasti vähemmän pakkasta.

      Paikallaan ollessa sitä tuleekin kylmä (töissä sulla), liikkeessä pitää olla, että tarkenee. :) Kiva kun kävitte!

      Poista
    2. Oli kyllä miellyttävän lämmin, yhtään ei palellut.
      Ja kiitos paljon, oli kivaa olla teillä!

      Poista