16.8.2014

Kellarin saunaTämä kellarin sauna on mielessä muhinut jo tovin. Sitten se vaan tulee se hetki, että tarttuu mielellään työhön. Mikäänhän ei ole Vehkosuolla pakkoa. Ainakin sitä ohjenuoraa yritän noudattaa. 

Tämän tyyppinen työ onkin minulle todella mieleistä. Raivausta ja suuria linjoja. Nopeasti syntyvää jälkeä. Tässä talossa on sekin hyvää, että syntyvä purkutavara on helposti kierrätettävissä, vähän on muovia tai keinotekoisia sekoitteita missään. Tästä syntyvä purkkujäte upotetaan tienpohjaan, puut palavat saunan uunissa.

Oletettavasti tämä puoli kellaria on toiminut saunana. Ainakin pesutupana. Uunille on olemassa kaksi hormin reikää, toinen olettamamme saunahuoneen puolella ja toinen "eteistilan" pesutilassa. Pesutilan nurkassa on betonista valettu vedenlaskuallas, kuten tyypillisesti ennen vanhaan on ollut. Sitten on vielä huone, jota kutsumme tyrmäksi. Sille ei vielä muuta käyttöä ole löytynyt. 

Pesutilassa ja saunassa on viemäriaukko ja hyvät kaadot viemäriin (jonka osoite on vieläkin tuntematon). Pesutilan lattia on useasta kohdasta rikkoutunut. Betonia ei ole kuin muutama sentti, eikä raudoitusta lainkaan. Helpompaa tietysti purkajalle. Tämä lattia on siis uusittava. 

Kauttaaltaan seinät ja katto ovat samaa betoniharkkoa, kuin talon rakenne muutenkin, mutta pienempää. Seinät pitää kalkita kauttaaltaan (saunassa ja tyrmässä on vanha kalkki). Saunaan rakennetaan yksinkertaiset rouheat lauteet mahdollisesti oman metsän puusta. Pesutilan puolelle pitää hankkia kuumavesipata ja saunaan kiuas. Lattialle valetun betonin päälle tulee puurallit. 

Siinä se yksinkertaisuudessaan. 


Tyrmä
Saunan hieno ovi kynttilätelineineen
Saina sisältä ja kiukaan paikka
Näkymä saunasta ulko-ovelle
Lattian purkua
Laudeideaa

18 kommenttia:

 1. Tuolla asenteella on hyvä tehdä remppaa....pakolla ei synny hyvää jälkeä..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tekeminen saa olla tuolla mukavaa. Täytyy silti joskus potkia persuksille sielläkin.

   Poista
 2. Hitsiläinen,ihan säikähdin kun tuo alin kuva (ilman lauteiden alla olevaa ristikkoa, kuvan näytän kyllä miehelleni ;) Loistava idea) on kuin meidän ulkosaunasta :) Niin ihanan tukevat ja leveät lauteet!
  Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos se onkin teidän saunasta. Tuon löysin jostain pinterestin kätköistä.

   Poista
 3. Meidän mökillä on saunassa betonilattia ja siinä puuritilikkö päällä. Mutta kun oli ritilikkö tehty liian tiiviiksi, ja kesällä sauna tosi paljon käytössä, meillä siis suihku samassa tilassa löylyhuoneen kanssa, niin ei päässyt kuivamaan missään välissä kokonaan joten homettahan se rupes keräämään. Äitee vaihtaa sinne aina kovankulutuksen ajaksi semmoisen vanhanaikaisen (mutta uuden) muoviritilikön ja sitten kun enään siellä on kävijöitä viikonloppuisin, niin sitten tulee puiset takaisin. En sitten tiedä mistä moinen johtuu ja onko vaan meidän saunan ominaisuus. Tosin, onhan se ollu jo 70 vuotta vanha sauna, että saa siinä pari ominaisuutta jo ollakin. (laittia kyl saanu kyytiä pariinkin otteeseen)


  terkuin, tollo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Home kuulostaa ihan siltä, ettei tosiaan pääse kuivumaan kunnolla. Sellaistahan tuo kosteiden tilojen kanssa puljaaminen on. Kellarikerros on muutenkin aina kosteahko jo valmiiksi. Meillä on kotisauna ainakin 70 vuotias. Betonilattian pintaa joutuu silloin tällöin uusimaan, mutta jos ei ole niin tarkka, niin sekin menee parikymmentä vuotta. Lattiakaivo ja veden poistuminen tehokkaasti on varmasti yksi tärkeimmistä asioista saunassa, jossa pesutilat samassa. Ja rallien nosto lattialta makaamasta. Ralleissa saa muutenkin olla aika korkeat "jalat", jotta maavaraa jää vedelle.

   Poista
 4. Meillä myös on saunassa betonilattia ja puuritilät. Toimii oikein hyvin, ritilät on nyt n. 10 vuotta vanhat ja vaatii kipeästi uusimista. Mutta ei paha rasti jos aina 10 vuotta kestää. Saunan ovi kynttiläkuppeineen ON hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kuten yllä kerroin, hyviä kokemuksia meillä myös. Puuhan on aina uusittavissa tarpeen mukaan. On se mukavampi jalalle kuitenkin, kuin kylmä betoni eikä jää vesi jalkoihin pyörimään.

   Aika hauska muutenkin, ikkuna ovessa ja saunan seinässä. Vähän niinkuin nykytrendien mukaista. :)

   Poista
 5. Hyvä projekti! Yksinkertainen on kaunista.

  VastaaPoista
 6. Me otimme ne puurallit pois omadta saunastamme, koimme ne tarpeettomiksi. Keräsivät vaan turhaan likaa ja kosteutta alleen. Pelkkä maalattu betoni toimii msiniosti. Talvella vaan nakkaamme kiululla kuumaa vettä padasta lattialle saunomaan tullessamme, jolloin lattia lämpiää hetkessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi toimia hyvin tuokin. Meillä passaa jäätymään vähän tuo saunan viemäri, jolloin lattialle jää hiukan jäätä. Muutenkin lattiapinnan ja lauteiden lämpöero voi olla pakkasilla huima. Silloin se lauta lämmittää. Mutta varmasti pysyy kyllä siistimpänä teidän tavalla.

   Poista
 7. Tuossapa on kelpo tila saunalle. Olisiko se tyrmä ollut ihan varasto tai sisäpuuliiteri? Upeita lauteita pohditte. Mahtavaa kun saatte tehtyä ne itse omasta puusta juuri mieleisiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyrmä on hyvinkin ollut joku varasto. Seinällä ei ole hyllyjä ollut, että kenties sitten jotain irtohyllyjä. Ja ehkä siellä on säilytetty vaikkapa puista kampipyykkäriä, pyykkilautaa ja soikkoa. :)

   Poista
 8. Voi kun mulla olisi kanssa tyrmä! Olisi ihanaa kun olisi oma hunajankäsittelyhuone taikka maito - ja juustohuone :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaapa vaan, kun toisella puolella kellarikerrosta onkin juuri tuollainen huone. Siellä on yksinkertainen hella ja takka sekä kauheasti koukkuja seinällä ja muuten pelkkää lattiatilaa. Ihan kuin luotu maidon käsittelyyn ja hunajan linkoamiseen. Joskus sitten...

   Poista
 9. Upea elämänmakuinen blogilöytö!! Luin kaikki tekstit alusta alkaen vuorokaudessa (mahdoinko juurikaan edes nukkua).. Ihan kuin lukisi hyvää kirjaa, jonka ei tahdo loppuvan <3 jään seuraamaan.

  VastaaPoista