7.8.2014

Kulttuurishokki (lomakuvat osa 1)Metrossa, Akateemisessa kirjakaupassa, kaksi yötä hotellissa, ammeessa, Fafa's:ssa, Stockan Herkussa, Espan puistossa, Putte's:ssa, Bar 9:ssä, Loosessa, Tuomiokirkon portailla, Starbucksissa, ikkunaostoksilla ja Teatterissa. Jäitä lasissa, juokseva vesi ja ilmastointi. Palvelua. 

Kassea pelotti maan alle meneminen, meteli, eksyminen ja ihmiset. Meillä muillakin oli syndrooman puhkeaminen lähellä. *

Olimme lasten kanssa ja ilman. Kepe sai lomaa meistä ja me Kepestä.
* Missä on meidän auttava puhelin, kysyn vaan.

Tunnista kulttuurishokki:

1. Kuherruskuukausi: Uuteen kulttuuriin saavuttaessa innostus nähdä ja kokea kaikki ulkopuolisen tarkkailijan silmin. 
Vieras kulttuuri nähdään hyvässä valossa huomaamatta sen huonoja puolia.
2. Shokin kynnysvaihe: Pienet asiat alkavat ärsyttää ja uuden kulttuurin huonot puolet ja käytännön ongelmat tulevat esiin. 
Väsymys, masennus ja koti-ikävä ovat tämän vaiheen yleisiä oireita.
3. Sopeutuminen: Vähittäinen oppiminen, toimeentuleminen erilaisissa tilanteissa ja ymmärrys toimintatapojen syistä auttavat sopeutumaan uuteen kulttuuriin. Olo alkaa tuntua kotoisammalta ja kommunikaatio-ongelmat vähenevät. Yleinen uudesta kulttuurista johtuva stressi vähenee.
4. Paluushokki: Paluu omaan kulttuuriin voi aiheuttaa suuremman shokin kuin kulttuurishokki vieraassa kulttuurissa. Uudelleensopeutuminen omaan kulttuuriin voi viedä aikaa vieraassa kulttuurissa kertyneiden kokemusten ja mahdollisesti muuttuneen omakuvan vuoksi.

Lähde: T. Malinen, Kulttuurishokki, 2008. Turun yliopisto.

13 kommenttia:

 1. Oliko siis liian korkeat odotukset ja shokki siitä? Kai nyt sentään Fafas oli jotain ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, ettei pettymystä tullut kyllä japanilaisten tavoin vaan ennemminkin aistittavaa oli hajuissa, mauissa, näkemisessä ja kuulemisessa niin paljon, ettei mukana pysynyt. Fafas ei pettänyt kuten ei muutkaan varmat valinnat. :)

   Poista
 2. Ihana loma, ihanat kuvat, ihanat keppariesteetkin teillä. Voikaa hyvin Vehkosuolla niin kauan kun voitte!

  VastaaPoista
 3. Hassua, asumme (virallisesti) Helsingissä ja samat kulttuurishokin oireet tuntuvat iskevän päälle kun kerran kuudessa viikossa joudun keskustaan jostain syystä matkustamaan :D Pohjois-Helsigin lintukodosta kun tulee nykyään poistuttua vaan pöndelle päin! (Duunipaikkakin ihan nurkan takana.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjois-Helsinki onkin ihan maaseutua jo, etten yhtään ihmettele. Tuntuu, että monet Helsingin seudulla asuvat välttelevät keskustaan menoa viimeiseen asti. Meille Helsinki on vain tunnin ajomatkan päässä, ei liian kaukana, että siitä täysin vieraantuisi, mutta kuitenkin niin kaukana, että kohtelias etäisyys säilyy.

   Poista
 4. Näyttääpä mukavalta ja niin kauniita kuvia. Kävittekö Liisaa katsomassa Suomenlinnassa? (Tuolla mieshenkilöllä, jonka kanssa asustan on näppinsä pelissä sen esityksen kanssa, liekö jotakin musiikillisia toimia suorittanut siellä.)
  Edelliseen postaukseen lähettämäni kommentti on lienee mennyt silppuriin, olisin kehunut upeaa puumökkiä, joka voittaa meidän viritelmät ja pressukauheudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei käyty Suomenlinnassa tällä kertaa. Mielenkiintoista kuulla, että on yhteyksiä tuohon Liisaan sinulla. Kultturelli asuinympäristö sinulla.
   Olen pahoillani edellisen kommenttisi puolesta, olen voinut sählätä jotain puhelimella. Sen kanssa on aina jotenkin jännittävää räplätä näitä kommentteja, koskaan tiedä mitä päätyy mihinkin. Kiitos, kun palasit siitä huolimatta.

   Poista
 5. Käyn tasaiseen työmatkoilla Helsingissä ja vaikka siitä ei ole kauakaan kun asuin siellä, niin koen lähes joka kerta shokin oireita.. ja paras hetki on kun pääsee suuntaamaan takaisin maalle. Hassua miten nopeasti ihminen voi muuttua! (landepaukuksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kontrasti on hyvä kokea säännöllisin välliajoin. Osaa arvostaa, molempia. Sisimmältään ihminen kai on jompaa kumpaa; maalainen tai kaupunkilainen. Olen kyllä maalainen perimmiltäni kuitenkin.

   Poista
 6. Hienoja kuvia! Ensimmäistä varsinkin piti tuijottaa pidempäänkin. Olen viihtynyt blogisi ääressä, kiva kun kirjoittelen ja kuvaat elämäänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiva kuulla, että olet viihtynyt, välillä kun tämä touhu on täällä aika sekavaa ja kyseenalaistakin ;)

   Poista