9.2.2016

Kanat

Pöpi ja "kolmoset".


Vaikka yllä olevasta kuvasta voisi luulla, että Pöpi vaanii kanoja kuin kettu, se ennemminkin paimentaa niitä. Ilman Pöpi-koiran läsnäoloa vapaana juoksentelu olisi kanoille paljon turvattomampaa. Joskus viime kesänä vai olisiko ollut jopa toissakesänä, joku toivoi kanoista juttua. Idea oli minusta hyvä, mutta sen toteuttaminen meni näin pitkälle. Onneksi otin kuitenkin silloin jo kuvia tämä juttu mielessä.

Ensimmäiset neljä kanaa tuli meille vuonna 2011 keväällä. Tuolloin meillä ei ollut vielä kuin pala haavetta Vehkosuosta (Vehkosuo on ostettu elokuussa 2012), mutta taajamassa sijaitsevan kotikodin takapihalle tehdystä koiratarhasta sai vaivatta neljälle kanalle kesäoleskelupaikan. Esivalmistelutoimenpiteinä kanat tuli rekisteröidä kunnan maaseututoimeen sekä informoida naapureita tulevista asukkaista (muistilista kesäkanojen pitäjälle täältä). Kanojen seuraksi ei hankittu kukkoa meluhaitan vuoksi. Ensimmäiset kanat olivat eri tyyppisistä maatiaiskanoista risteytettyjä tupsu- ja töyhtöhässäköitä, mutta käytökseltään paljon maatiaskanojen kaltaisia. Ne saivat nimet: Tamara, Pip, Zombie-Prinsessa ja Nahka-Anneli. Kaikki ovat elossa ja munivat epäsäännöllisen säännöllisesti edelleen. Heistä ainoastaan Zombie on hautonut tipuja. 

Kesäkanoista tuli talven tulle talvikanoja, kun emme tietenkään halunneet niistä luopua. Ulkosaunarakennukseen saimme niille hyvän talviasunnon. 


Ensimmäinen kesäasunto

Vasta keväällä 2013 tuli kolmoset eli kolme toistaan muistuttavaa hybridiä,  Niina, Liina ja Linna, jotka uutterasti alkoivat munia kotiuduttuaan ja jatkoivat lähes tauotta kaksi vuotta, kunnes viime syksynä päättivät vihdoin pitää tauon. (Kolmosten Liinasta jouduimme luopumaan 2014 syksyllä, kun kukko päätti syrjäyttää tämän kanalaumasta kohtalokkain ottein.) 

Loppukesästä 2013 hautoi Zombie ensimmäiset kaksi tyrnäväläistä ottomunaa, joista kuoriutuikin sitten kukko Elastinen ja Dodo-kana. Tässä vaiheessa asuimme jo kaikki vapaa-ajat ja kesät Vehkosuolla, jonne kanat siirtyvät nykyäänkin heti maan sulamisen jälkeen keväällä. Silloin alamme  tehdä myös keskellä viikkoa hoitoreissuja, kunnes muutamme itsekin sinne kokonaan kesäksi. Elastisen kukoksi toteaminen oli meille hienoinen järkytys, mutta kanat tuntuivat olevan mielissään. Pip, joka oli tähän asti toiminut hyvänä kukon korvikkeena, sai keskittyä kanana olemiseen kukon hoitaessa uhrautuen tehtävänsä. Päätimme, että Elastinen saa jäädä, koska äänekkäät ulkoilut suoritetaan vasta Vehkosuolla ja taajamassa persoonallinen kukkurukuu vaimenee talven tullen sisätiloihin. 

Kesällä 2014 Zombie hautoi jälleen kaksi munaa ihan oikeiksi tipuiksi, molemmat kanoja. Toinen heistä joutui syksyllä harmiksemme haukan ruuaksi. Eloon jäänyt kana sai nimekseen Pikku-Nahka äitinsä mukaan. On nähkääs niin, että Pikku-Nahkalla, kuten äidillänsä Nahka-Annelilla on molemmilla tuplaliikavarpaat. 

Pääsiäisen tienoilla 2015 syntyi kaksikko, jälleen kanoja, jotka asuivat pitkään olohuoneessamme ja siirtyivät sieltä suoraan kesän viettoon Vehkosuolle. Ikävä saaviin hukkumistapaturma vei jälleen toisen kanan ja henkiin jäänyt sisar, savun harmaa pikisilmäinen Tirkku-tipu, opetteli todella vikkeläksi töyhtöpääksi jonka kiinniotto vaatii pitkää pinnaa ja nopeutta. Tirkun lentotaidoista johtuen sitä on erehdytty luulemaan myös puluksi.

Viime kesänä Pikku-Nahka ja Zombie päättivät yhteishautoa neljä munaa, joista traagisesti vain kaksi selviytyi loppusuoralle. Pikku-Nahka osoittautui melkoiseksi sähikäisemoksi, joka hanakasti nokki pesään kajoavaa kättä. Tipujen kuoriudutta tälle emokaksikolle oli järkytys, että tiput halusivat vaihtaa siipien alta toiseen. Varsinkin nuoren Pikku-Nahkan itsetunto oli koetuksella eikä hän kaihtanut keinoja saada molemmat tiput itselleen. Aluksi rajoitimme emokanojen liikkumista häkillä ja annoimme tipujen vapaasti valita emonsa, mutta järjestelyt olivat vähän kankeita. Päädyimme lopulta ratkaisemaan tilanteen perinteisellä face to face nokkimisjärjestyksen selvittelyllä, jonka erotuomarina me ihmiset toimimme. Voittajaksi selviytyi nuorempi ja voimakkaampi Pikku-Nahka, joka reteesti haali tiput alleen. Äitinä olo osoittautuikin nuorelle kanaselle yllättävän rankaksi. Äkkiä pimeässä nököttäminen ei enää tuntunutkaan niin houkuttelevalta, kun kesä oli niin valoisa ja vihreä. Vatsan alla möngertävät tiput alkoi kyllästyttää eikä Zombien läsnäolokaan niin paljon haitannut. Niinpä Pikku-Nahka jäi pidemmäksi ja pidemmäksi aikaa ulos, kunnes eräänä päivänä hän ei enää palannut tipujen luokse ollenkaan. Sen sijaan kokenut äiti Zombie, ohjasi poikasia varmalla otteella kohti nuoruutta. Nämä kaksi, kana ja kukko saivat uuden kodin syksyllä tuttavien luota. Tämäkin kana on tunnettu hyvänä lentäjänä. 

Kanoja meillä pääasiassa hoitaa Kasse. Hän on meidän asiantuntija ja kanavastaava.


Zombie ja kaksi ensimmäistä tipua Dodo-kana ja kukko-Elastinen.
Dodo ja Elastinen
Haukan viemä tipu ja Pikku-Nahka.
Ämpäriin hukkunut tipu ja Tirkku.
Sijoitetut kana ja kukko. 
Kukko-Elastinen
Pip, ensimmäisestä nelikosta piti kukon virkaa ensimmäiset kaksi vuotta.
Zombie-prinsessa, ensimmäisestä nelikosta. The Emo. 
Tamara, ensimmäisestä nelikosta. Vieno ja ujo kana.
Nahka-Anneli, ensimmäisestä nelikosta. "Kaunokainen", liikavarvas.
Ehkä hieman yksinkertaiset "kolmoset" joista nämä kaksoset Niina ja Linna elossa.
Dodo. Elastisen sisko. 
Pikku-Nahka. Angsti teiniäiti.
Isä, äiti ja tytär (kuin kaksi marjaa).
Tirkku. Melkein näkymätön lentokana.
Syntymättömät lapset.Mukavaa viikkoa. Kiitos paljon Kepen synttärionnitteluista. Tiia-kummin kirje Kepelle on luettavissa synttäripostauksessa jälkikäteen liitettynä. 

20 kommenttia:

 1. Olipas mahtava postaus :) Täytyy näyttää meidän perheen kanavastaavalle eli Lyydialle (pian 10 vuotta)

  VastaaPoista
 2. Voi kun teillä on kivoja kanoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Persoonia kaikki ja onneksi kauhean ystävällisiä (lukuunottamatta Pikku-Nahkaa hautomishommissa).

   Poista
 3. Hahaa, aivan mahtava teksti! Olisin voinut jatkaa lukemista, oli niin kivaa kerrontaa. Pikkusen nauratti toi Pikku-Nahkan teiniäitiys. Elastisen + kanojen nimet on mun mielestä aina olleet ihan parhaita ja näin kirjoitettuna hymyilyttää vielä enemmän! :D

  VastaaPoista
 4. Kiitos sinulle hienosta ja hyväntuulisesta kirjoituksesta =) Tämä oli taas päivän pelastus =) Terveiset kanoille =)

  VastaaPoista
 5. Zombie-Prinsessa, aivan liikuttava nimi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Välillä naurattaa kun kuuntelee itseään sivukorvalla juttelemassa perheen kanssa kanojen edesottamuksista. Tietty nimillä.

   Poista
 6. Sun blogi on muuttunut...vanhat postaukset oli erilailla kirjotettu, ne oli mun mielestä jotenkin "luonnollisempia" ja parempia,nämä uudemmat on sellasta "hienostelua" ja väkisin väännettyjä. En tykkää; oletko alkanut tienaamaan blogilla, siitäkö muutokset...Ei millään pahalla mutta vähän oon pettynyt!

  VastaaPoista
 7. Moi. Pakko tarttua tähän heti. Mistä asti muutos on sinusta tullut? Kirjoitin tuossa hetki sitten että kirjoittaminen on ollutkin vähän vaikea ja väkinäistä viimeaikoina ja siksi olen kirjoittanut harvemmin. Jos tienasin, olisi tahti varmasti blogien julkaisussa tiukempi. Mutta olet varmasti oikeassa tyylistä johtuen tosiaankin tuosta blokista. Hyvä kun kerroit.

  VastaaPoista
 8. En mitenkään pahalla tätä kommentoi mutta olet ilmeisesti halunnut muuttaa myös ihan blogisi alkuaikojen tekstiä; tykkäsin niistä; olivat sellaisia ex-tempore juttuja. Kuvatkin niissä oli eri kuvia... Kiva blogi sulla kuitenkin! En kai niin väärin voi muistaa vai pitäiskö lääkäriin mennä oireiden takia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ottanutkaan sitä pahalla, olen asian tiedostanut. Ja kuten olen sanonut, palaute on tervetullutta. Tuskin tässä on yhtä absoluuttista totuutta.

   Poista
 9. Mun naapuri olisi halunnut että niiden lapset antaisi mun eläimille nimiä.. joko olen tiukkapipoinen tai sitten lapsuuden eläinvaje vaikuttaa yhä, eli ihan itse olen nimennyt kaikki kanaseni ja karitsani.. siksipä täällä on ehkä hitusen tylsempiä nimiä kuin teillä :) Terkkuja silti kollega-kanoilta :) ja yhä lempiblogi..(en näe sitä hienostelua missään)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suuresti uskollinen lukija. Ja korostan, hyötyä molemmin puolin.

   Lasten antamissa nimissä on riski, mutta isompi riski on vielä miehen antamissa nimissä (vrt. Nahka-Anneli ja Pikku-Nahka). Hyviä nimiä pitäisi kirjoittaa ylös koska nimenantohetkellä pää on aina ihan tyhjä ja sitten tulee lapsuksia.

   Terkut takas!

   Poista
 10. hei tessa, luen kaikki blogisi ja myös vanhat olen lukenut. ei minusta ole hienostelua.. olen lukijana huomannut, että tulee harvemmin (mikä sääli, koska kovasti aina odotan). Lemppareita on ollut päivä kuvaukset..ihanaa arkea :) myös täällä vielä lempiblogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lämmitti kovasti. Kiitos. Jospa kohta alkaisi taas aihetta löytyä, kun alkaa Vehkosuo-kausi.

   Poista