8.1.2014

Istun alas ja kirjoitan ylös

Vuosi on käynnistynyt ensi maanantaina alkavien tanssiopetusten osalta sarjojen suunnittelulla. Päässä pyörivät yötä päivää tahdit ja kuviot, ilmassa leijuu luomisen tuska (uhka). Yöpuvussa ja villasukissa tulee hetkessä hiki kun liikkeet siirtyvät yllätävillä hetkillä päästä kehoon. Tuppe ja Kasse joutuvat alituisesti koeoppilaiksi, testaan liikkeitä ja musiikkia kohderyhmään – toimiiko? Lapsille työstetyn koreografian vaativuuden ja innostavuuden välissä kulkee veteen piirretty viiva; liian helppo on yhtä tylsää kuin vaikeakin. Musiikki ja rytmi synnyttää liikettä, biisiin kyllästymisessä vaanii ansa.

Videointi on ehdottomasti nykyaikaisin ja parhaaksi todettu menetelmä muistaa oma koreografia. Tanssin kirjoittaminen paperille sävellyksen lailla, kuten minä sen teen, on hitaampaa niin kutsutusti so last season. Siksi rapistelen papereita oppilailta salaa tunnin alussa. Lisäksi tämän menetelmän varjopuolena on itse suunnittelijankin toisinaan yllättävä tulkinnan vaikeus. Toisaalta, kirjoittamisen myötä jokaiseen tahtiin tulee toisenlainen lähikontakti.


Tanssinotaatio

Tunnilla soi myös:

Dvbbs – Tsunami - Original Mix
Stromae – papaoutai
Donkeyboy – Triggerfinger
Mattafix – Gangster Blues
Eminem – Beautiful Pain
Bruno Mars – Moonshine
Otto Knows – Million Voices - Radio Edit
Eminem – Mockingbird
Clean Bandit – Rihanna - feat. Noonie Bao
Mighty 44 – Jump
Snoop Dogg – Drop It Like It's Hot
Jhameel – Walls Down
Santigold – Disparate Youth - Radio Edit


9 kommenttia:

 1. Olenkin miettinyt, että olet varmasti, jossakin luovassa työssä.
  Näytätkö esimerkkiä alimmassa kuvassa...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin hullun luovassa työssä :) Mutta totta puhuen, minulla on neljä tuntia kansalaisopiston opetusta viikossa. En ole tanssiin tai liikuntaankaan virallisesti kouluttautunut, mutta pitkään harrastanut. Lasten opetuksessa luovuus on kyllä valttia. Alimmassa kuvassa minä kimpoilen kyllä juu.

   Poista
 2. Tuo on kyllä sellainen taitolaji, mihin itsellä ei tunnu olevan mitään lahjoja saati taitoja. Hienoa että toisilla on. Yhden epätoivoisen "tanssi 5-minuuttisen" olen kerran joutunut vetämään... onneksi me muut taitamattomat voimme kannustaa lapsia sentään vain etsimään rytmiä ja heilumaan minkä jaksaa. :D Mukavaa että kerroit työstäsi tai harrastuksestasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harrastuksesta tuli muutama vuosi sitten työ, tosin sivutoiminen, olen edelleen päätoimisesti omaishoitaja. Tuntien vetäminen iltaisin sopii erinomaisesti perheen järjestelyihin ja tuo minullekin hieman muuta ajateltavaa.

   Kyllä se minustakin välillä tuntuu epätoivoiselta tuo tuntien vetäminen. Lapsilta saa aina palautteen heti, jos homma ei toimi, mutta me aikuiset olemme vaisumpia kertomaan palautetta, siksi oppilaiden tunnelmia on vaikeampi haistaa. Omaan itseensä uskominen onkin koetuksella jokaikinen tunti.

   Poista
 3. Yks-kaks-koli-neli, yks-kaks-koli-neli...

  VastaaPoista
 4. Voooooi, noin mäkin sen tein aikoinani joskus!!! Ja hei, paperilla just sen TAKIA ett se on niin last season, tanskalaisen maajussin jalanjäljissä ;) Vitsit kun olis vielä tallella nuo vanhat suunnitelmansa, olis hauska näyttää ne sulle vertailun vuoksi kun ne oli ihan samannäköisiä, mutta piti heittää muutossa pois. Elävästi muistan myös ne blackoutit kun ei saanut jostain itsekeksimästään termistä selkoa, mitä mä sillä olen tarkoittanut :D Hauskaahan se silti on, kokonaisuudessaan. Nykyään kovalevy ei enää riittäisi kun työ sieppaa kapasiteetin mutt onneks sekin on kivaa työtä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooh, kiitos tuosta tanskalaisvertauksesta, nyt otankin taas paperit ylpeänä esille. Olen miettinyt monesti noita papereita poisheittäessä, että pitäiskö sittenkin säilyttää, jos joskus jälkikäteen käyttäisi, mutta totean sitten, että tulkitseminen jo pienen lomankin jälkeen tuottaa vaikeuksia saati vuosien päästä. Mutta voisihan sitä ihan muinaishistoriallisen arkistoinnin suorittaa jälkipolville ihmeteltäväksi. :)

   Toivottavasti sulla on varmuuskopio päästä...

   Poista
 5. Joo, säästä joku niistä naureskeltavaksi kiikkustuoliin ;) Se on sitten jo kokonan uusi koreografia kun siinä iässä tekee esim hitaan neliön :D :D :D puhumattakaan miten tulkitsee muut termit koska muistaahan niitä ei voi.

  VastaaPoista