13.1.2014

Saunamökin muutosvisio
Tarkoituksemme oli siirtää sauna ensitöiksemme metsän reunaan pois katseilta. Se on rakennuksista ainoita uusia ja sen olemus rikkoo ympäröivän idyllin. Sijainti osoittautui kuitenkin niin käytännölliseksi, että siirtoa tuskin tehdään. Sauna häiritsee silti olemuksellaan kuin "roska silmässä", siksi kosmeettinen muuntelu on ensi kesän suunnitelmissa.

Visiot muutoksesta yläkuvissa ja alla.

Värimaailma
Maakatto. Kuva.
Päädyn kuviointi. Kuva: Slovakia, Cicmany
Vanhat kärrinpyörät tai...
…korotetut jalat.

Näihin tunnelmiin ja
ELPALLE ONSKUPUSUHALI!

19 kommenttia:

 1. Siitä tulee varmasti kaunis! Maakatosta mäkin haaveilen :) Oletko muuten kokeillut tikkurilan "väritysohjelmaa"? Itse yllätyin siitä positiivisesti :9 http://www.tikkurila.fi/kotimaalarit/varit/varisuunnitteluohjelma_4.0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan! En muistanut tuon ohjelman olemassaoloa. Sinne siis, kiitos!

   Poista
 2. Komian siitä saa! Minä olen haaveillut, että olisi jotain maakattoista, siitä asti, kun lapsena luin Pupu Tupunan leikkimökki -kirjan. Siinä Pupu Tupunan leikkimökkiin tulee ruohokatto (tuolla kuva http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9513229939).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava! Onkohan mullekin jäänyt joku kuva tuosta alitajuntaan. Selkeästi slaavilaisia vaikutteita Pupu Tupunan mökissä muutenkin.

   Poista
 3. Hyvä idea toi maastouttaminen, tai siis väärin puetun saunan uudelleen vaatettaminen omaan pihapiirin sopivaksi.
  Mä olen jo vuosia haaveillut maakattokokeiluista, mä aloitan vaatimattomasti hönteristä eli huussista. Tossa on yksi esiin kaivamistani ohjeista, jottei nurtsit tipahda jossain vaiheessa syliin: http://www.icopal.fi/Tuotteet/Viherkatot/~/media/IcopalFI/asennusohjeet/TuvekattoAsennusohjeIcopalGreen%203_2013.pdf

  Jos vielä tosiaan korottaisi "jalkoja", pääsisi alapohja tuulettumaan. Saunomiskosteudet haihtuis taivaan tuuliin; saisitte tosi pitkäikäisen rakennuksen.

  Mulla kun se rakennelma on niin pieni, olen miettinyt myös sellaisen "susioven" laittamista. Siinähän kaks puolikasta päällekäin, alempi vois olla kiinni ja ylemmästä kattelis sit maisemia. (Ja ois kaikille selvää, että se on varattu, ku kerta pää näkyis...).

  Ihan innostuin taas omia suunnitelmiani elvyttämään, kiitos siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät ohjeet ja tarvikkeet löytyi linkistä, kiitos! Olisi kiva löytää vielä enemmän sellaisia tee-se-itse ohjeita, jossa materiaalitkin olisi kierrätysidealla haalittu (eli halvemmat :)).

   Susiovi on ehdottomasti toteuttamisen arvoinen. Olen halunnut jo vuosia sellaisen oven jonnekin, mutta en ole vielä löytänyt tarpeeksi käytännöllistä paikkaa. Ulko-ovi olisi muuten hyvä, mutta nämä talvet...kun pitäisi olla myös tiivis. Luukusta kurkkiminen olisi vessassa hauskaa, kunhan puoliväli on niin korkealla, että voi housut riisua seisten :D

   Poista
 4. Hieno juttu olisi tuo ruoho/kukkakatto...:)

  VastaaPoista
 5. Vähänkö tulee hiano. Jos sitä joskus nikkaroisi itekin ees sen pelkän saunatönön johonkin rantaan, ahhhh, niin juuri tuollaisen mustan. Tollasia kuvioituja en ookaan nähny aiemmin missään, törkeän hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ole, tuo kuviointi oli jotain perinteistä Slovakialaista mökkityyliä. Linkki unohtui, toivottavasti löydän vielä. Törkeä lainaus... :O

   Poista
 6. Upeet suunnitelmat :) Etenkin tuo kuviointi ja värimaailma on mun mieleen. Siitä tulee hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kannustaa kovasti tekemään tällainen etukäteishehkutus. Toivottavasti. Kiitos.

   Poista
 7. Kyllä mua nyt yllätetään monesta suunnasta! En meinannut ymmärtää lukemaani, koska olin niin keskittynyt miettimään tuota loistavaa projektiasi. Kiitos onskupusuistahaleista! Olen vanhahko, mutta onnellinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhahko ja keski-ikähkö, kypsähkö, varttunehko ja pää asia, että onnellinen tai vaikka "onnellinen".

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Totta. Pitkään mietin, mistä sen kaivoit, mutta tuollahan se keskustelussa Merjan kanssa. Vois olla höntsä myös.

   Poista
 9. Linkittäessäni noita Icopalin turvekatto-ohjeita, arvasin sun haikailevan enemmän kierrätysmetodien perään, niin mä ittekin teen. Tosta voi apinoida metelmän ja sit soveltaa. Toi " Fonda Green-levy" on mahdollisesti vaan eriväristä kuin se tavallinen musta patolevy, jotta sokkelin märkäeristeenä käytetään. Sitä varmaankin löytäis jonkun raksalta ylijäämäpaloja.

  Toi hönteri-nimi on kulkenu mukana lapsuudesta asti (yli 50 v). Sitä ei ihmiset yleensä tunnista, huussi tjms on paljon yleisempi. Mutsilta josku kyselin nimen alkuperää ja hän epäili sen tulevan Kangasalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, että Icopalin ohjeistus on hyvä ohjenuora ja pienellä vaivalla keksii kyllä vaihtoehtoja. Kun kyseessä ei ole asuinrakennus, uskaltaa vähän kokeillakin.

   Hönteri takaisin sanastoon!

   Poista