28.4.2014

Pof, tum ja hätsiu



 Nyt on valittava kahden kodin väliltä, että mitä ja ketä missäkin säilyttää ja kuka missäkin ja minkäkin aikaa saa huomiota. Olemme päätyneet kuljettamaan lapsia toistaiseksi mukana molemmissa paikoissa (sillä kouluista saatettaisi kysellä perään) ja koiratkin kulkevat mukana, mutta kukko kanoineen siirtyivät jo nyt Vehkosuolle. Tämän ratkaisun vuoksi V-suolle joutuu ajelemaan myös viikolla. Järjestelystä hyötyy onneksi myös kasvimaa kasteluineen. 
Sain nimittäin aikaisin lauantai-aamuna maalaistietä ajellessani ahdistuksen, kun en meinannut lukuisien vastaantulevien traktoreiden tuplarenkaiden ohituksessa pärjätä, mutta että vielä isomman slaagin aiheutti havainto, että ne (maanviljelijät) viljelevät ihan hulluina maitansa. Että nyt pitää minunkin, kerran radiossakin tiedotettiin kevätviljelyn parhaan ajankohdan olevan nyt

No, lauantai meni pitkälti Suomen Ratsujen Harjussa järjestetyn vuosittaisen Orisuoran juontajan sihteerin hommissa ja illemmalla synttäri-illanistujaisissa, olin auttamattomasti myöhässä koska pääsin töihin päivän myöhässä
Luojan kiitos, sain laajennuskäännöt tehtyä edellisenä viikonloppuna.
Maahan sujahti viimevuoden jämät sokerihernettä, porkkanaa, punajuurta ja mustajuurta. Siemenistä jäi vielä istuttamatta ainakin palsternakka ja nauris ja lisärivit punajuurta ja mustajuurta, koska minä ürpå en muistanut ottaa siemeniä mukaan nykykodista. Kotikasvattamossa venyy nyt tomaatit, ruusukaalit (extreme-kokeilu), purjo, paprika. chili ja avomaakurkku. Vielä esikasvatukseen tullee salkopapu ja kesäkurpitsa.

Kasvimaa on nyt noin 9m x 5m. Sen ympärille on tänä vuonna tehtävä aita, koska kanat saavat päivällä oleskella pihamaalla, mutta kulkuoikeudet päättyvät kasvimaan reunalle. Sain jo lyötyä tolpat maahan ja hieman aidan ylärimaakin kiinnitettyä. Mutta ei riittänyt heille (kanoille) pelkät tolpat ja tieto tulevasta aidasta. Oikein sieluni silmin näin hidastetun filmin, jossa siemen tipahtaa kädestäni maahan, kuuluu kolahdus tutum ja maa pöllähtää pof ja sillä samalla hetkellä kääntyy kahdeksan kanan pää eri puolilta pihamaata kohti kasvimaata ja siipitaktiikkaryntäys alkaa. Minä minä minä.

Keimolla meni viikonloppu ihan sanonko missä?  No sanon, koivunsiitepöllyssä. Jospa lääkitys olisi tulevana viikonloppuna paremmin kohdillaan niin, että toimintakyky* palautuisi. 
Köhköh, niisk.

*Taisi kuitenkin karsia uutta lipputankoa ja muutakin sen sellaista.


Pöllit liiteriin karkkipalkalla.

20 kommenttia:

  1. Komea kasvimaa ja komea kukko!!...:)
    Ihania muistoja jää lapsillenne lapsuuden kesistä♥ Kun koulut loppuu meinaatteko olla kesän Vehkasuolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meinataan olla koko kesä heti lomista alkaen. :)

      Poista
  2. Kaikki kuvat on taas hienoja, mutta toi kaivokuva on ihan SUPER! Mieletön fiilis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No Keimohan niitä on kuvaillut, eron huomaa kyllä minun kuviin. Minä tosin valitsin ne ;) Kaivokuva on minustakin hieno.

      Poista
  3. Ne kanat tulevat kuulostamaan tältä:
    http://www.youtube.com/watch?v=p-3e0EkvIEM

    Melko rapsakka olo tän allergian kanssa mullakin. Eilen pikku piknikillä kodin läheisyydessä sai aikaan aika tuskallisen olon. Jouduin antamaan periksi ja ruveta syömään lääkkeitä. Toistaiseksi ei merkittävää vaikutusta.

    Hienoja kuvia!

    VastaaPoista
  4. Eehhehe, justiinsa tuolta, mutta ehkä vähän kimakammalla äänellä. Tervetuloa vaan kylään meille, Elastinen on oikein vaikuttunut omasta äänestään :)

    Keimolla oli aina sellaisia vartin ulkonaolopätkiä, sitten piti lähteä taas sisälle huilaamaan märkä rätti otsalla.

    VastaaPoista
  5. Mää ehkä just ja just vielä sulatan miehen, joka veistelee käsin hirsiä. Mutta kanat. Mää en kestä!! Tyypeillä tepastelee kanoja pihalla!! :D (En tiedä, miten tämän riemun kirjoittaisi. Niinku sellainen hihkuva, pomppiva, innostunut taputus. Ju nou.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jees ai nou. Sait sen kaiken kuulostamaan just niin täydelliseltä, että väkisinkin kohta posahtaa kupla rikki ja jää vaan märkä läntti. Pof.

      Poista
    2. Ei nyt keskitytä siihen isoon kuvaan (eikä ainakaan siirtymätaipaleisiin). Jos tuijottaa yksittäisiä asioita erillisinä, pieninä paloina, niin onhan kaikki aivan täydellistä. Ilman kuplia.

      Meillä isompi herra on kaikille siitepölyille allerginen. Hän myös toisinaan harrastaa niistojäljen analysointia (perhonen, muumi, ...).

      Poista
    3. Niistojäljen analysointi, mahtavaa! Sopii parhaiten esim. aamiaispöytään. Sopii vielä yhteiseksi harrastukseksekin.

      Okei okei, myönnetään, onhan se melko idyllistä; kanat, hirsiä veistävä mies, aamu-usva pellolla...

      Poista
  6. Kyllä on taas niin hienot kuvat!

    Täällä kauhea ressi, kun työtöiltä ei ehdi viljelyhommia tehdä tarpeeksi. Olen myöhässä! Punajuurta ei ole kylvetty! Kasvimaa kesken!

    VastaaPoista
  7. Älä välitä, minäkään en ehtinyt käytännössä kylvää, kuin porkkanat. Muut ovat kesken. Ja nythän ollaan vähän niinkuin kuukautta etuajassa. Kukkii vielä liian aikaisin, kun nyt kylvää. Kaikki aikanaan (osaan kyllä muita rauhoitella :))

    VastaaPoista
  8. Hieno kasvimaa sinulla! Uteliaana kyselen, miten se on noin rikkaruohoton? Minä käänsin omaani eilen ja vaikka on tosi hyvää multavaa maata, niin kauheita rikkaruohopaakkuja on joka paikassa. Hyviä kylvöjä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oikein itsekään tiedä, mutta luulen että perusteellinen kääntö antaa pari vuotta armonaikaa. Kylä sinne nytkin on jo muutama sitkeä juurtunut, hassua sinänsä, että ne sitkeät ovat perinneperennaa, jota muussa yhteydessä arvostan. Kasvimaa on myös vuohenputkien ympäröimä, työtä tulee teettämään.

      Olen käyttänyt käännössä tekniikkaa, jossa etenen rivi riviltä niin, että käännän kasvustoa sisältävän paakun edelliseen vakoon ylösalaisin ja vielä kaivettavasta vaosta multaa päälle jne. Ensimmäisen vaon kasvustopaakut nostan vaan maan päälle ja upotan ylösalaisin sitten lopulta viimeiseen vakoon. En siis ravistele tai putsaa paakkuja ollenkaan. Luulen, että juuripaakku myös toimii maanparannuksena ekana vuonna. Levitin viimevuotisen maan päälle kanalan olkipahnan talveksi, jonka nyt vasta käänsin.

      Vanhan maan kääntäminen onkin sitten eri asia ja kasvustosta eroonpääseminen jo eri tasolla.

      Samoin, kylvöjä sinne!

      Poista
    2. Tuo kuulostaa hyvältä tekniikalta. Siinä tosiaan saa vielä kaivettua hyvää multaa siihen päälle. Täytyy kokeilla jatkossa :)

      Poista
  9. Teidän kuvissa on aina kovin iloisen ja onnellisen näköisiä lapsukaisia :) Hieman huvittuneena oletin otsikon ja kuvan perusteella, että teille on nyt tullut kana-asukkaita ja niille on annettu sangen hauskat nimet :D Allergiasta kärsitään täälläkin. Aivastelua piisaa ja aamupalaan on ilmestynyt antihistamiinit. Hashuuuu, ihan nyt tälläkin hetkellä.

    Ja täälläkin trakvaattorit mörisevät Jovelan ohi. Takapihamme rajalta alkaa viljelyspellot ja siellä meno on kuin Suomileffoissa konsanaan. Ihastuttavaa kerrassaan!

    VastaaPoista
  10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi kehveli, onnistuin sähläämään kännykällä ja poistin sinun kommentin. En edes ehtinyt lukea
      TULE TAKAISIN!

      Poista
  11. Helou,helou..ja Hauskaa Vappua! Pitkästä aikaa täällä katsomassa, mitä teidän elämään. Oot remppaillut keittiöö, hieno (hämäskö kuvat, vai olitko maalannut ovet valkoiseksi?), saanut kanaset Vehkikelle ja kasvimaa! mahtava! mulla on sellanen pieni laatikko, jossa yrttejä ja sipuleita, hih, ja siinä ihan tarpeeks hommaa mulle. Meillä tänä keväänä projektina aitaus karkailevalle maastonakillemme Sepolle, aidan suunnittelu on jo kestänyt muutaman viikon...saa nähdä koska valmistuu. Valvooko Pöpi muuten kanoja? Kaivokuva näyttää siltä, että hän siinä katsoo laumansa perään :) Ihanaa kevättä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla sinusta. Keittiön ovet on olleet valkoiset jo aiemmin, en ole niitä maalannut. Eikäkö tarkoititko kaapinovia. Ne on edelleen sinertävän harmaat kyllä.

      Pihan aitaaminen koiraa varten onkin aina mukava projekti. Varsinkin, kun niitä ei mikään pidättele, jos oikein haluaa lähteä. Meillä Eva kaivaa ali ja Pöpi menee yli. :) Mutta on se kieltämättä hidastava tekijä se aita ja sillee hyödyllinen. Pöpi tosiaan vahtii kanoja. Paimentaa varmasti omasta mielestä, vaikka koko kanaparvi on hajallaan. Mutta ihan hyvä kun on jotain tekemistä, eikä toistaiseksi ole ollut tarvetta tehdä mitään kanoille.

      Tosi paljon terkkujja teille ja ihan parhaan vuodenajan viettoa!

      Poista