"Saranaton" portti
Yllä portin "saranaton" vaihtoehto. Idean sain Tanskalaiselta maajussilta, joka myöskin oli napannut idean jostain. Jos nyt tekisin portin uudestaan, jättäisin myös etureunan maanpuoleisen riman niin pitkäksi, että se nojaisi maahan. Siitä olisi se etu, että porttia aukaistessa, maahan osuva tuki olisi aukinaisessa portissa tarpeen.
Riukuaita
Tarvikkeet:
Työkalut: Moottorisaha/saha, vesuri, (puukko), kirves ja rautakanki.
Puuaines: Tolppiin kuusta (tolpan korkeus 2 - 2,5m) – kuorittuna ja tolpan kärjet hiillostettuna, jos mahdollista. Riukuihin kuusta tai haapaa (riu'un pituus on noin kolme tolppaväliä ≈ 3 - 3,5m) – kuorittuna. Riuku on tolppaa paksumpi ja pidempi.
Kuusen taimia tai latvuksia vittaksiin. Vittakset halkaistaan pituussuunnassa. Puu halkeaa ja taipuu parhaiten keväällä, mutta joustavuutta voi parantaa muina vuodenaikoina joko upottamalla kuumaan veteen tai hiillostamalla.
Vittaksen halkomisessa sekä sitomisessa ja myös aidan teossa näyttää parhaiten mallia Reino Halin.
Tolppien ja riukujen menekki on runsasta. Aidan teossa ehdottomasti työläintä on puun kaato, karsinta ja roudaaminen metsästä. Seuraavaksi työläintä on aitatolppien upotus, puiden kuoriminen ja vittasten teko.
Aidan kasaaminen käykin sitten leikiten.
Kasaus:
Tolpat upotetaan maahan pareittain (rautakangella kuopat valmiiksi). Parin etäisyys toisistaan on noin 15cm. Tolpat asennetaan niin, että yläpäät ovat hiukan kauempana toisistaan (v-muotoisesti). Vittaksilla saadaan siten lisättyä tolppien jännitettä. Tolppaväli kannattaa pitää melko lyhyenä, maksimissaan 1,5 m. Ennen riukujen asentamista tulee aitapareja olla vähintään viisi.
Kasaus yläkuvan mukaan:
1. Alavittas ja keskivittas sidotaan viidenteen ja kolmanteen tolppapariin (vittasten korkeus määrää riukujen kulman sekä tiheyden).
2. Riuku pujotetaan tolppien väliin vittasten (1.) päälle paksumpi osa alaspäin.
3. Lukitseva vittas sidotaan riu'un päälle neljänteen tolppaan
4. Ylävittas sidotaan ensimmäiseen tolppapariin
5. Riuku pujotetaan tolppien väliin paksu puoli ylöspän ylimmän vittaksen (4.) ja keskimmäisen vittaksen (keskivittas [1], tolppa numero 3 ) päälle. Alempi ja ylempi riuku menevät limittäin kolmannen tolppaparin kohdalla.
6. Lukitseva vittas sidotaan riu'un (5.) päälle toiseen aitatolppapariin.
Edetään asentamalla seuraavaan tolppaan kohdan 1. mukaisesti alin vittas ja äskeiseen tolppaan nro 4 keskivittas ja niin edelleen. Tällä kasausmenetelmällä jokaiseen tolppapariin tulee 5 vittassidosta, joista kolme on riu'un alla ja kaksi päällä. Kuvan aita on melko harva (ei pidä esimerkiksi lammasta), mutta sidoksien korkeuksia ja välejä pienentämällä tuloksesta saadaan tiheämpi.
Aloituksessa ensimmäisen ja neljännen tolppaparin väliin ja ensimmäisen kokonaisen rimaletkan alle asennetaan kolme lyhyempää riukua.
Olen laatinut ohjeet oman kasauskokemuksen mukaan. Jos jäi kysyttävää, jätä viesti kommentteihin tai lähetä sähköpostia. Vastaan kykyni mukaan. Luvallani ja lähteen mainiten voit kopioida ohjeen käyttöä varten.
Sitten vain kasailemaan!
Hienot ohjeet noilla pitäisi onnistua..:)
VastaaPoistaAivan tosi hieno aita & portti! Mulla kesti ensin tosi kauan aikaa järkeillä tuon portin avautumismekanismia, mutta sitten välähti (kun tajusin miten päin tuo portti aukeaa) - kiitos tästä, toteutuu toivottavasti meilläkin.
VastaaPoistaKiitos ohjeista :) Palaan tänne vielä opiskelemaan, kun aidan teko on ajankohtasta. Vielä jonakin päivänä aitaan koko tilan ympäriinsä, niin kun se on aikoinaan ollut!
VastaaPoistaHienoa! Minä aion rakentaa myös aidan! Harmi ettei ole vielä edes neliömetriä maata, mihin sen saisi. Ja tanskalaista aidantekijää minäkin tuijottelin viimeksi pari päivää sitten, sieltä vaan ei herunut kovin hyviä ohjeita itse aidantekoon.. paitsi kuusenvitsan ahjossa kuumentaminen ;) Eli suurkiitokset sinulle ohjeista!
VastaaPoistaKiitos!! Hienot ohjeet :) Alan vakavissani miettimään kasvimaan aitaamista. Ainut ongelma on juuri tuo, että mistä kohtaa sen aitais, ettei hetken kuluttua ole liian pieni :)
VastaaPoistaHienot ohjeet! Innostuin niin näistä teidän aidoista, että aloin ideoimaan pajuaitaa omalle kasvimaalleni. Keräsin ideoita Pinterestiin, laitoin sinunkin kuvasi sinne, linkin kera. :)
VastaaPoistahttp://www.pinterest.com/AmandaKullanK/organic-gardening/
Hyvä, jos ohjeista on hyötyä. Jään odottamaan miten paljon perinneaitaa alkaa pukata ympäri Suomen.
VastaaPoista