25.9.2014

Tiistai torstaiVesi on loppu kaivosta. Kesän kuiva jakso oli sille liikaa. Onneksi riitti kesän, muuten olisimme olleet pulassa. Juomavesihän tulee lähteestä, joten olemme sadeveden varassa vain pesuveden kannalta nyt kun kanat ovat ainoita juotettavia eläimiä. 

Kärpäset ovat taas palanneet joukolla yläkerran auringossa lämpeneviin ikkunoihin. Illalla saa lakaista niitä ikkunan väleistä ja lattialta. Näyttää olevan vuosittainen ongelma, kärpäset heräävät auringon lämpöön tai sisältä karkaavaan lämpöön ja ryömivät raoista sisälle. Saattavat olla jossain rakenteissakin.

Puutarhasta riittää korjattavaa. Söimme ruusukaalista yhden pastaruuan – hyvää, kuten arvata saattaa. Osassa on mato ollut nakertelemassa, mutta lopputulos on parempi kuin luulin. Tomaatit otin vihreänä sisälle kypsymään. Josko tekisi osasta vihreää hilloketta tai jotain vastaavaa. Vihreän tomaatin sanotaan perunan lailla sisältävän haitallisia glykoalkaloideja, joten suuria määriä ei kannattane syöpötellä. Leikkopapua tuli paljon, nyt 4 litraa ryöpättynä ja pilkottuna pakkasessa, pari litraa syötynä ja eteenpäin lahjoitettuna. Se ei ehtinyt paleltua onneksi. Iso sato myös palsternakasta ja juuripersiljasta (olen toistanut tätä jo väsymiseen asti, ehkä vähän kehuskellen). Maa-artisokasta tein keiton. Sitäkin riittää, mutta kannattaa nostaa vain tarvittava määrä, sillä se pehmittyy nopeasti. Keimon perunamaalla menestys ei ollut ihan toivottu. Pientä tervettä kilpailuasetelmaa maidemme välillä havaittavissa.

Syksyn viikonloput tuntuvat olevan tapahtumia täynnä. On juhlia, matkoja, kyläilyä, tapahtumia ja lauantain koulupäiviä. Kovin rikkonaisen viikonlopun vietto Vehkosuolla ei ole niin mielekästä pakkaamisineen ja siirtymisineen, kuin kokonaisen ja ehjän. On punnittava järjellisestikin varsinkin nyt kun lämmityskausi on alkanut. Jäädäkö kaiken ylellisen ääreen, vai… Ainakin vielä on asioita, minkä vuoksi haluaa siirtyä; liedellä valmistetun pikakahvin hörppiminen viileässä keittiössä, kynttilän valossa saunominen, peittojen alle sänkyyn kaivautuminen, herkkujen mutusteleminen ja sarjojen tiiraileminen läppäriltä yhdessä iltaisin, usvaiseen aamuun herääminen, hitaan aamiaisen valmistaminen, metsän haistaminen ja resuisten, mutta onnellisten lasten touhujen katseleminen.


Metsästä saaliiksi hirvikärpäsfarmi.
Salaattiherkut kanoille.


Vaikka viikko on jo torstaissa, olo on vasta tiistain.


9 kommenttia:

 1. En yhtään ihmettele, että jaksatte siirtyä tuonne. Nuo ensimmäiset kuvat ovat taianomaisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Viikossa ehtii muutenkin jo tulla ikävä ja sitten taas innolla pakkaa tavarat.

   Poista
 2. Erityisesti aamut maalla, usvaiset pellot, hämähäkin seitit heinänkorsilla, viluinen ja raikas ilma on jotain mikä kumoaa hetkeksi kaiken kiireen ja arjen murheet. Ne pienet hetket on niin tärkeitä ihmismielelle.

  -Pappadiippa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä vaan joku juttu. Ei silti, joskus aamuiset äänet ja tuoksut kaupungissakin ovat ihania. Mutta pienessä määrin.

   Poista
 3. Voi että... Me ajellaan tänään pitkästä aikaa kesäkotiin. Edessä on viileä talo, joka ei taatusti ehdi eka yöksi kovin lämmetä. Pakkaan mukaan villaa ylle ja ranteenlämmittimiä sieniretkille. Odottelen jo kovasti... Osasit kuvailla tosi hyvin syksyisen mökkielon...
  Mukavaa viikonloppua!
  ps. Meilläkin lapsilta jäävät väliin ekat koulun bileet, yksi jalkismatsi, pari harrastusta ja yhdet synttärit. Että sitä ohjelmaa riittää täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdinkin jo katsella teidän viikonlopun kuvat. Kannatti taas mennä, eikö! Lapset ainakin meillä toteaa aina Vehkosuolla, että täällä on kyllä kivaa. Pitää vielä iloita siitä, ennenkuin alkaa heitä omat menot kiinnostaa enemmäm.

   Poista
 4. Georgiassa oli vihreitä tomaatteja, jotka saattoivat olla oma lajikkeensa tai sitten ei, mutta joka tapauksesta niistä oli suosittua tehdä BLTitä eli bacon-lettuce-tomato-sandwicheja. Tässä ohje, jos uskallat kokeilla: http://www.foodnetwork.com/recipes/fried-green-tomato-blt-recipe.html

  Jotenkin maagisen näköisiä nuo usvaiset kuvat.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vihjeestä! Tuon pekonin voisi korvata kasvisruokavaliossa vaikka kebabsoijapaloilla tai juustolla. Mutta nam! Voi kyllä hyvin olla että kyseessä on vihreä tomaattilaji. Mutta kyllä raakojakin kaikesta huolimatta käytetään joissakin ohjeissa, sen tiedän.

  VastaaPoista
 6. Voi miten kukoistaa kasvimaa! Salaattiakin kannetaan oikein sylikaupalla :) Ihania kuvia, kiitos!

  VastaaPoista