28.10.2014

Vehkosuon kuusenpihkavoide



Tapahtumaketju lähti kuvan palovammasta, jonka Keimo sai kiukaan luukusta pimeässä saunassa hapuillessaan. Kehotin laittamaan kuusenpihkavoidetta, jota olin saanut Leenalta tuliaisiksi ja jota olin jo menestyneesti käyttänyt yhteen avohaavaan. Hetken epäiltyään, Keimo alkoi hoitaa vammaansa voiteella. Parin päivän hoitokuurin jälkeen aloin huolestua, että voide loppuu sitä menoa. 
Tuli idea, että sitä voi valmistaa itse. Netistä löytyy lukuisia versioita  – siispä resepti tehtiin niitä soveltaen itsellemme sopivaksi. Tämä meidän on melko tujua, sillä kaupan valmisteissa pihkan osuus on yleensä vain 10%.

Pihkankeruureissulta tuli pikaisella kierroksella pari litraa kuivakkaa pihkaa, joka kuumennettiin hellalla lisäten joukkoon kasviöljyä notkistamaan koostumusta. Keitosta sekoitettiin tauotta. Seuraavaksi karsittiin roskat kaatamalla seos harson läpi purkkiin ja lopuksi joukkoon lisättiin vielä hunajaa, jotta voide tulisi hieman kiinteämmäksi.

Suhdeluvut olivat kutakuinkin seuraavat:

5 dl pihkaa kokkareina
2 dl kasviöljyä
1,5 dl hunajaa

Nyt metsässä on pihkankeruuseen tehty yksi kokeilukuusi, johon on tehty v:n muotoiset viillot ja alle asetettu pussi pihkaa varten. Saattaa olla, että ystävillä ja sukulaisilla on pihkainen joulu tiedossa. 


Tuliaisia talliin



30 kommenttia:

  1. Mahtaa olla hyvänhajuista tököttiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää se on, siis jos pihkasta tykkää. Tosin keittelyn myötä koko kämppä oli niin voimakkaan pihkan hajussa, että meinasi jo alkaa kyllöittää. Siihen liittyi myös se pieni etova olo, joka jäi sen oman haavan hoitamisesta muistiin.

      Poista
  2. Kiitos! Ehdottomasti menee kokeiluun..muutenkin olin kuusta kaatamassa, nyt tää homma tehdään ennen sitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on hyvä tilaisuus. Ja homma on helppoa, kun siihen vain ryhtyy.

      Poista
  3. Siis mitä?? Keijo kuitenkin suostui hoitamaan vammaansa "minä mitään siihen tartte muuta ku suolaa ja multaa hieron" -ajattelun sijaan. :D Mahtavaa että teitte sitä itte, hyvältä näyttää! Auttoiko hyvin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se ihan helpolla sitä laittanut. Monta tuntia kärvisteli ja sitten lopulta laittoi. Ilmeisesti se auttoi, kun sitä piti alkaa tehdä lisää.

      Poista
  4. Meillä on tehty vuosikymmeniä itse pihkavoidetta haavoihin. Hyvä te!!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin taas yksi niistä asioista, mitä ihmettelee jälkikäteen, että miksei aiemmin ole tehnyt.

      Ja hyvä te!!

      Poista
  5. Vau! Kiitos tästä, tuota on kokeiltava. Millä tavalla valutitte tai hankitte kuusen pihkan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen erä haettiin vanhoista kuusen haavoista keräämällä. Pihka oli kovaa kökkärettä, mutta notkistui kuumentaessa. Nyt on kokeilussa pussiin valuttaminen puuhun tehdyn haavan kautta.

      Poista
  6. Hieno idea! Tätä täytyy itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, ei muuta kun tekemään. Kuten sanoin, aika simppeli homma.

      Poista
  7. Mä sain kiehuvaa kiisseliä käsivarrelleni taannoin, niin että iho hävisi ihan tarpeeks isolta alueelta. Tärisevin käsin yritin siihen heittää pikaisesti (kylmän veden jälkeen) niin paljon hunajaa kuin pystyin ennen päivystykseen menoa. Siellä ihmettelivät, miten ihmeessä se oli niin "hyvännäköinen" vamma, ei ollut vamma levinnyt pahasti. Hunaja hunaja hunaja, mutta että pihkakin!

    VastaaPoista
  8. Hunajaa on meilläkin käytetty tallissa hevosiin ja ihmisiinkin myös jo pitkään sen antibakteerisen ja parantavan voiman takia. Pihka tekee siitä vielä tehokkaamman. Pihkaahan käytetään jo melko laajasti ihan lääketieteellisessä sairaanhoidossa ja hyvin tuloksin.

    VastaaPoista
  9. Mekin tehtiin tuota, hieman eri reseptillä tosin, mutta on se sitten hyvää ja tehokasta ja mikä tuoksu :) Laitoin lisäksi omaa mehiläisvahaa, jossa seassa hieman hunajaa, sen avulla tuli juuri hyvä koostumus, lahjaksi meinasin minäkin tehdä tuota :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vahaa suositeltiinkin monessa ohjeessa. Tekee varmasti voiteen kiinteämmäksi ja ehkä helpommin käsiteltäväksi.

      Tosi riittoisaa voidettahan tuo on, pienikin purkki riittää pitkäksi aikaa. Hyvä te!

      Poista
  10. Parísenkymmentä vuotta metsurina työtään tehnyt tuttavani kehui taannoin pihkan olleen parasta ensiapua ja hoitoa pieniin haavoihin ja ja työssä sattuneisiin nirhaumiin, ötökänpuremiin ja kuivuudesta halkeileviin sormenpäihin.

    VastaaPoista
  11. Mikä mainio joululahjaidea! Onko tietoa, kauanko voide osapuilleen säilyy eli kannattaako sitä tehdä isokin satsi kerralla varastoon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei hajua, kuinka kauan säilyy, mutta ainesosat huomioonottaen, säilyy pitkään. Voisin kuvitella, että hunajan säilymisaika olisi sama.

      Poista
  12. Ilmeisesti palovammat ovat nyt tämmöisten blogimiesten hittijuttu, koska tuolla ylhäällä kommentoinut herrahenkilö meni sitten lisäämään puita kiukaaseen ja poltti kätensä siinä samassa. Eilen se sanoi mulle, että näitkö, kun olivat Vehkosuolla tehneet pihkavoidetta itse. Nauratti, että nytkö se lähtee kaupungin metsään, kuten lähtevät kauppaan ne, jotka inspiroituvat blogivaatteista ja blogihuonekaluista. Ei lähtenyt, jäi kotiin. Ehkä tänään se laittaa siihen räpyläänsä jotain muuta, kuin sahanterää ja vaneripölyä.
    Kohta pyydetään teitä lehtihaastatteluihin, uuden blogi-ilmiön, itse tehdyn pihkavoiteen tekijät Vehkosuolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä ryhdytään heti huolimattomiksi, kun tiedetään, että parannuskeinoja löytyy.

      Oma metsä on melko iso etu pihkavoiteen valmistuksessa, mutta teidän pitää huudella metsänomistajatuttaville, josko saisi pihkaa käydä keräämässä jo vaurioituneista puista pihkavoidepalkkkiolla. Tai sitten mennä hakkuupaikoille maanomistajilta kyselemään. Keinot on monet, sano mummo, kun kissalla pöytää pyyhki.

      Niin, mistä sitä tietää millainen ilmiö tästä syntyy. Ei taida kuitenkaan ihan avokadopastan vertainen ilmiö tulla, kun ei ole puhtaasti oma reseptikään eikä minkään sortin kosintaa suoritettu.

      Poista
  13. No mutta, tuo pihkahan voisi olla kotimainen versio aloe verasta. Minä kun teurastan keittiössäni kasvavaa aloe veraa haavoihini tarvittaessa, mutta tommonen kotimainen pihkavoide olis kyllä semmoista "lähivoidetta"...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aloveraa meilläkin on tungettu tähän asti kaikkiin mahdollisiin vammoihin. Kuusenpihka on tosiaan kotimainen vastaava rohto. Suosittelen.

      Poista
  14. Apteekista olen Abilaria joskus ostanut. Pieni tuubi ja kallista ja ihan turha ostos kun tekee itse! Kiitos ohjeesta ja taas voi todeksi todeta että oppia ikä kaikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hintahan se meilläkin ajoi tähän itsevalmistuspuuhaan. Enkä missään nimessä tarkoita, että kaikkien tulisi nyt alkaa itse valmistamaan voiteita, jokainen tekee sen, minkä katsoo maksavan vaivan.

      Poista
  15. Minä tein itse pari vuotta sitten po. pihkavoidetta, ja hyvin on pelittänyt. Säilyvyydestä en tiedä, mutta oma valmisteeni tuoksu on tujua ja toimii vielä aivan moitteettomasti.
    Pykimät, kantapäitten halkeamat ja jalkapohjien ja kämmenten kovettumat hoituu tosi hyvin. Suosittelen, kannattaa kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehdottomasti, kun tarvetta tulee. Se toimii jokapaikan korjaajana.

      Poista