4.2.2015

Seitsemän kymysystä ja seitsemän vatsausta

Kiitos 7 kysymyksen haasteesta Tuitiina
1. Lempikirjasi ja/tai elokuvasi miksi juuri se/ne?

Valitsemani kirja ja elokuva eivät ole missään nimessä parhaita tai ainoita mielekkäitä, mutta ovat olleet suunnan kääntäviä elämässäni. 

Lempikirja on André Brink – Tuokio tuulessa. Luin kirjan 1994 tai -96. Olin muuttanut omaan yksiöön Lahteen, opiskelin erikoismaalariksi ja näin harvoin Keimoa, joka oli armeijassa. Koska hiljakseen elämääni hiipineen nmt-puhelimien käyttö oli, varsinkin köyhälle opiskelijalle, kallista eikä akku kestänyt minuuttiakaan, kävelin kerran viikossa iso landseer-koira narun päässä puhelinkioskille soittamaan kolikoilla kasarmille ja kuuntelin jännittyneenä avonaisen puhelimen kautta, oliko lähestyvät askeleet jääkäri Leppälän. Puhelun jälkeen oli kolkkoa ja tyhjää kävellä takaisin yksiöön joka ei tuntunut vielä kodilta. Tuohon aikaan luin Brinkin Tuokio tuulessa -kirjan (kiitos Tanja H:n suosituksen) ja sydän puristui kasaan rinnassa järkytyksestä ja yksinäisyydestä. Maailma oli aika iso paikka ja Lahti kaukana. 

Lempielokuva on Kieslowskin Kolme väriä -trilogian Kolme väriä: Valkoinen. Muutettuani Lahteen sain mahdollisuuden tutustua elokuviin, joita ei oman kylän R-kioskilla vuokrattu. Vesijärvenkadun videovuokraamo vuokrasi vhs-kasetteja 24 markan sijaan 9 markalla. Olin suurkaupungin mahdollisuuksien äärellä! Pystyin ottamaan rahallisen riskin sijoittamalla elokuviin, joiden kanteen Iltalehden tähditys ei yltänyt. Opin, että elokuvien loppu ei ollut aina onnellinen tai se saattoi jäädä auki. Niitä piti miettiä. 

  
2. Tärkein esine jokaisessa päivässäsi (jos unohdetaan kännykkä)?

Se voisi olla hammasharja, vaikka olisin salaa iloinen jos ei vaan voisi pestä. Kahvinkeitin on ihan kiva. Mukikin sitten, jos saan kahvia. Tulitikuilla saa tulen uuniin ja vähän lämmintä. Autolla menen, mutta en mene, jos sitä ei ole tai varsinkaan avaimia. Pankkikortti on liian selvä. Kaukosäädin, en myönnä. Silmälaseilla näen en näe näen. Tulee tenkkapoo, jos ei ole vaippaa Kepelle. Peitto tai on kylmä nukkua. No kengät tai on sukat likaiset tai märät. Voisin ratsastaa ilman kypärääkin, mutta periaatteesta en, joten KYPÄRÄ.

3. Oletko illan virkku ja aamun torkku, vai toisinpäin ja onko näin ollut aina?

Luulin pitkään olevani aamun virkku vaikka olen jaksanut valvoa iltaisinkin kunnes eräänä päivänä (tätä kirjoittaessa) tajusin, että olen sosiaalinen virkku. En millään malta nukkua jos jotain tapahtuu. Silloin, kun lapset vauvoina nukkuivat ja valvoivat rytmittä, otin tavaksi nukkua vähemmän, ettei mitään jännää mennyt ohi. En ollut silloin illan enkä aamun virkku vaan zombie hela dagen. 


4. Saako sinut suuttumaan ja jos saa lepytkö helposti?

Lupausten pettäminen ja huomiotta jättäminen saa suuttumaan ja luottamusta ei ole kovin helppo saada takaisin vaikkei se välttämättä näy arjessa. Olen silti helppo ja 
saatan itsekin tehdä aloitteen lepytelläkseni. Pidän kuitenkin paljon ihmisistä, tyhmistäkin.


5. Minne haluaisit matkustaa seuraavaksi ja miksi juuri sinne?

Jos kaupunkiloma, niin Bryssel. Haluaisin matkustaa joskus ilman päämäärää. 


6. Paras muisto lapsuudestasi?

Jotain tarinaa vaan jää kertomaan parhaana ja se minun tarina on se, kun menimme äidin kanssa mummin ja ukin mökille päiväreissulle ja söimme kalakeittoa termospullosta. Voisi olla sekin, kun olin jotain kaksivuotias ja risteilimme Åhvenanmaalle ja nukuin tyytyväisenä ravintolan pöydän alla kun vanhempani pitivät hauskaa, mutta en sitä en itse muista.  

7. Mites peukalo, vihertääkö se vai onko se keskellä kämmentä?

 Ohjeiden noudattaminen, aikataulut ja asioiden järkeistäminen on ongelma. Vaikeuksia on siemenhankintojen, esikasvatusten, istutusten, kasvualustojen, sääolosuhteiden, säännöllisen kastelun, kitkemisen, sadonkorjuun, lajivuorottelun, lannoittamisen, tuholaisten torjumisen hallinnan kanssa. Muuten homma hanskassa.   Seuraavat seitsemän blogia ovat ehdolla seitsemän kysymyksen vastaajiksi: Ja kysymykset ovat:

1. Kengän kokosi?
2. Asuuko Kouvolassa oravia?
3. Kuinka monta ihmistä on (liikaa tai liian vähän) maailmassa?
4. Miksi hevoset tykkäävät porkkanasta?
5. Kuinka pitkät ovat aikuiselle sopivat päiväunet?
6. Miksi pakettiauto on pakettiauto?
7. Mitä ruokaa meillä on tänään?

Kysymyksen asettelussa auttoivat Keimo ja Tuppe.


P.S. Omppula tai Punainen Pihlaja tai Joku!? Olen saanut haasteen kaltaisen pyynnön (ehkä syksyllä), jossa kehotettiin kertomaan Vehkosuon hankintaan johtavista syistä tai jotain sen suuntaista. Voisin nyt vastata, mutten löydä kysymyksiä. Hjäääälp.

22 kommenttia:

 1. Meidän 5v pojan mielestä mikään muu kuin postiauto ei voi olla pakettiauto. Jos tätä käsitystä yrittää saada muutettua muuksi on vastassa järkähtämätön " tämän asian minä tiedän äiti paremmin kuin sinä"- muuri. Yritin tänään vedota siihen, että äiti kyllä nyt vaan tietää kun on käynyt autokoulun. Vastaus oli tiukka: " Ja minä leikkikoulun!"

  Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän on varmasti parempi vaan uskoa leikkikoululaista. :)

   Poista
 2. Kiitän haasteesta ja palaan hyvin pian asiaan!

  VastaaPoista
 3. Kiittää hänkin haasteesta, sekä tuosta oivaltavasta määritelmästä "sosiaalinen virkku". Täällä toinen!

  Jäin ihmettelemään, että olenkohan ikinä katsonut Kieslowskin trilogiaa... Voi olla, että ne on jääneet katsomatta vaikka aina aioin! Tämä pitää korjata.

  Elokuvista muuten, yksi järisyttävimmistä oli silloin nuorena Suklaata iholla. No, katsoin sen äskettäin uudelleen enkä oikein enää löytänyt sitä järinää. Silti ajattelen sitä koskettavana, koska sitä se silloin kerran oli. Ei maailman hienoin leffa, mutta minulle semmoinen tärkeä.

  Aika haasteelliset kyssärit on kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen todennut saman, että joku maailmaa mullistava elokuva voi olla myöhemmin jotain muuta. Ehkä eri tunnetila ja enemmän kokemusta nähdä. Se on toisaalta vähän tylsää, kun ei enää niin paatoksella tai vaikka sinisilmäisesti pysty vastaanottamaan juttuja. Herkkiä asioita noi vanhojen kaivelut.

   Olen kateellinen, jos et ole vielä nähnyt Kolme väriä -elokuvia ja saat katsoa ne ekaa kertaa. Toisaalta ne kyllä oli jopa paremmat kun näin ne myöhemmällä iällä.

   Ja sitten Suklaata iholla. Hassua, nimittäin luin Laura Esqivelin Pöytään ja vuoteeseen viime kesänä erään ystävän suosittelemana ja tykkäsin kyllä luettuna. En tiedä miten tuo elokuva on sitten toteutettu (katsoin wikipediasta että elokuvan on ohjannut Alfonso Arau, joka oli Lauran puoliso, joten voisi kuvitella että toteutus on paras mahdollinen). Mutta kirjakin oli sellainen naivistinen ja satumainen, että voin kuvitella minkälainen elokuva on.

   Tsemppiä haasteeseen.

   Poista
 4. Hauska haaste!
  Sulla on aivan ihania kuvia.
  Mä en ota valitettavasti haastetta vastaan. Oon tosi huono niitä tekemään ja nyt ei riitä rahkeet. Mutta kiitos kun ajattelit mua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaaminen ei ole tärkeää vaan se että sain sen heitettyä sulle. Voit ottaa sen vaikka vaan huomionosoituksena hyvästä blogista.

   Poista
 5. "zombie hela dagen", magee ilmaisu, tuntuu tutulta. Sulla on sanat hallussa ja kerrot ihanasti haikeistakin asioista. Luen joka kirjoituksesi, mutta en jaksa/ehdi/viitsi/osaa kommentoida. Iloa elämääsi jatkossakin!

  VastaaPoista
 6. Jee, kivaa oli lukea sun vastauksia! Ja pöydän allakin olet nukkunut : P
  Toi 'zombie hela dagen' on mulle hyvin tuttua kuudentoista vuoden takaa, kun nuorimmainen ei nukkunut käytännössä ensimmäisen elinvuotensa aikana juuri ollenkaan, tosin en kyllä muista siitä vuodesta juuri mitään muuta kun että rankkaa oli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli onneksi tutti ja oma tyyny. Niillä on pärjännyt pitkään elämässä paikassa kuin paikassa. Ei tule kyllä ikävä niitä valvomisia (vaikka vähän kyllä tulee kuitenkin). Varmasti älykkyysosamäärä laski puoleen kaikkina niinä vuosina.

   Poista
 7. Kiitos haasteesta, ihan nerokkaita kysymyksiä :) Palaan asiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ollutkin. Onneksi sain apua muilta kysymyksiin. Ole hyvä vaan ja kiitos!

   Poista
 8. Mahtavaa naisen logiikkaa tuo tärkein esine "kypärä" päättelyketju! Kiitän kinkkisistä kysymyksistä ja jätän asian ihan pieneksi hetkeksi hautumaan...

  VastaaPoista
 9. Aika jänskää, että sinulla on tuo sama kirja Tuokio tuulessa lempikirjana, kuin minulla. On jäänyt kovasti mieleen. Kuvittelinkin ensin, että se oli minun suosittelema.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on voinut ollakin joskus sinun suosittelema, mutta suositus on vakavasti otettu vasta myöhemmin.

   Poista
 10. Olipas hauskat kysymykset :D kiitos!
  1. Kengän kokosi?
  Lukioaikana se oli 38, mutta nyt se on pahimmillaan jopa 36.. syytän silloista balettiharrastustani.

  2. Asuuko Kouvolassa oravia? Varmasti tuhansittain.

  3. Kuinka monta ihmistä on (liikaa tai liian vähän) maailmassa? Ei yhtään liikaa <3

  4. Miksi hevoset tykkäävät porkkanasta? Uskoisin että se johtuu oranssista väristä. Wallu ainakin tykkää oranssista kastelukannusta, heinälaatikosta ja oransseista hanskoistani.

  5. Kuinka pitkät ovat aikuiselle sopivat päiväunet? keskipitkät

  6. Miksi pakettiauto on pakettiauto? Pakettiauton saa sopivasti pakettiin parkkiruutuun, ei jää tyhjää tilaa reunoille

  7. Mitä ruokaa meillä on tänään? Trendikästä avocadopastaa varmaankin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja nyt kun sain sinut tänne kysymyksiin vastaamaan, voin samalla pähkäillä "ääneen" sitä, etten ole päässyt blogiisi kommentoimaan pitkään aikaan. Kommentit tulevat bumerangina sähköpostiini. Lähetin sähköpostiakin sinulle, mutta sama juttu. Mitä ihmettä! Tai tottahan ymmärrän, jos olet laittanut torjunnan minulle :D

   Poista
 11. Ihanat kuvat!
  Ps. se Suvin alulle laittama haaste löytyy täältä: http://omppulassa.blogspot.fi/2014/09/kahden-lehti-ilmoituksen-taktiikka.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! Kivaa, kiitos linkistä. Arvasin, että se löytyy näin.

   Poista