26.2.2015

KymppivuotiasKasse täytti kymmenen vuotta tiistaina 24. päivä. Juhlimme sukulaisten ja tuttavien kesken jo edeltävänä perjantaina. Tiistaina oli vuorossa kaverisynttärit viime vuodesta tutulla kaavalla: Viisi kutsuttua ystävää mukaan tallille, jossa hevosen hoitoa ja maneesissa liinan päässä ratsastusta sekä katsomossa olijoille herkkuja syötäväksi. 

Vaikka Kepe on jo 13 vuotta, kokemukseni lapsen henkisestä kasvusta ovat vasta kymmenen vuotiaan tasolla, viisastun käsi kädessä Kassen kanssa. Tämä kymmenvuotias elää juuri nyt melko helppoa vaihetta. Hän on herännyt tietoiseksi omasta ulkonäöstään ja parhaillaan nauttii siitä aika itsevarmoin ottein. Samalla kun hän koettelee meitä vanhempia nokkeluudellaan (nokkavuudellaan), hänen silmistään voi vielä nähdä tirkistävän pienen epävarman tytön. Horjahduksien jälkeen itselle nauraminen on helpompaa kuin aiemmin. Kunpa suvaitsevaisuus itseä ja muita kohtaan säilyisi. 

Virallisena synttäripäivänä kävimme hankkimassa uudet ja ensimmäiset ratsastushousut. Matkalla ostoksille pysähdyimme huoltoasemalle, jossa Kasse kävi ostamassa minulle kahvin pahvimukiin. Jännitti huotsikalla hengailevat isot tytöt, mutta siitä huolimatta tehtävä onnistui hienosti ja keikasta tuli lisää itsevarmuutta. Kasse totesi, että hiihtolomaviikosta on tullut muutenkin uusien asioiden viikko; opettelimme syömään puikoilla nuudeleita kotioloissa, sai käydä siskon kanssa ihan kaksistaan luistelemassa ja korkata kevään pyöräilyt kauppareissulla. 

Kasse oppii nopeasti seuraamalla ypärillä tapahtuvia asioita, mutta unohtaa samalla huolehtia omista asioista. Hän on toiminnan ihminen ja on aina ensimmäisenä paikalla "hätäilemässä" aistiessaan vähäistäkin tilannehäiriötä. Monesti ärsyynnyn ja reagoin torjuvasti, vaikka tiedän hänen haluavan vain auttaa ja osallistua. Opettelemme molemmin puolin tällaisten tilanteiden hallintaa. Haluaisin oppia häneltä myönteistä asennetta, hyväuskoisuutta ja lyhytvihaisuutta. 

Hämmästelimme yhdessä sitä, että täysi-ikäisyyteen on enää kahdeksan vuotta. Sitten saa ajaa esimerkiksi autolla, kirjoittaa halutessaan ylioppilaaksi, ostaa kekkulikaljaa ("no en osta", "no sehän nähdään") ja miettiä ammattihaaveen, eläinlääkärin, pääsykokeita. Ja ellei täytä sataa vuotta, tästä ikuisuuteen ikäluku pysyy kaksinumeroisena. 


Masa viritti pyynnöstäni minun kitaran ja pienen painostuksen jälkeen suostui vetämään tremoloa meille.
Kepe vaikuttui Masan taidoista.
10-vuotias toivoi aamupalan vuoteeseen. Sängyn yläpuolelle kattoon oli teipattu lappu, jossa luki "synttärit", että aamulla muistaa pysyä sängyssä. Lahjakortissa luvataan ostosreissu ratsastushousuja varten sekä hampurilaiset.
Heppasynttärijuhlijoita
Kakspäällä

9 kommenttia:

 1. Onnea kymppivuotiaalle! Oikein mainiot kemut teillä. Meillä sälli täyttää heinäkuussa kymmenen ja on jo tilannut samanlaiset kemut kuin viime kesänä; kolme parasta kaveria, mennään lähellä olevalle mummun ja papan mökille, he saavat uida mökkilammessa niin paljon kuin jaksavat. Välillä makkaraa ja vaahtokarkkeja notskilla, ehkä lämmitellään saunassa joskus, jos keli viileä :)

  On ne aika kivassa iässä tässä vaiheessa kyllä. Monin tavoin vielä pieniä, vaikka monesta jutusta jo selviävät ja osaavat paljon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kassen puolesta. Olen samaa mieltä, että oikein kiva ikä on tuo nyt. Ja kun vielä silti ovat pieniä ja pysyvät "otteessa". Mökkisynttärit voisi mennä vielä monta vuotta, kuulostaa kivalta.

   Poista
 2. Voi ihanuus mitkä synttärit. Minäkin olisin viihtynyt! Onnea onnea täältäkin.

  Meidän pikkukolmonen täyttää kymmenen toukokuussa. Täällä mietin, että se on kohta menoa se, kun murrosikä kolkuttelee. Jännää, onko se samanlaista kuin isosiskolla vai miten tämä neiti. Ja onhan meillä se isoveli toki tuossa välissä, mutta pojat tuntuvat olevan hyvin erilaisia tässäkin iässä...

  Mutta siis vielä hetki lapsuutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kun kokemus yhdestä kymppivuotiaasta ei vielä kerro kaikkea, kun toinen voi olla ihan erilainen. Kaiken lisäksi on kokemusta ainoastaan tytöistä. Tyttöjen jutut tuntuu kuitenkin aika omilta ja läheisiltä. Minulla on itselläkin sisko. Keimolla se vasta onkin mukavaa meidän tyttöjen kanssa, kun on taas kasvanut pelkkien veljien keskellä. :)

   Poista
 3. Kivan tuntuiset synttärit ja koko lomaviikko. Onnea kymppivuotiaalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kiva viikko on ollut, pikku juttuja täynnä. Mikä sen kivempaa.

   Poista
 4. Kivat synttärit! Paljon paremmat kuin MacDonaldsin järjestämät!

  VastaaPoista
 5. Ihania kuvia blogi täynnä. :) Jatkan maalaiselämästä haaveilua, vielä pääsen joskus itsekin toteuttamaan haaveeni.

  VastaaPoista