29.4.2015

MaansiirtokoneetSe oli sitten maansiirtoviikonloppu. Keimo askarteli puusta ja maakuopasta löytämistään rautakehikoista traktoriin "kauhan", jolla on kottikärryä kätevämpi siirrellä aineistoa. Ensin siirtyi hiekkamaata metsäkuopasta perunamaalle ja sitten polttopuuta (A -> B) ja sitten kasvihuoneen pohjaksi kaivetusta alueesta pintakasvusto vanhan kaatopaikan päälle peittomaaksi. Minä puolestani kaivoin jälleen kasvimaata. Tällä kertaa laajensin kaivamalla aidan sisäpuolelle jättämäni reunuksen myös mullaksi. Totesin viime kesänä, että ruohoreunus on turha, kävelen ja työskentelen kuitenkin kasvimaalla ja reunuksen kasvuston kontrolloiminen tuo lisätyötä. Reunuksista tuli jonkin verran lisää tehokasta kasvutilaa. 

Tuosta maan kaivamisesta ja siirtämisestä lapionvaraisesti. Sen on varmasti moni todennut, että hitaasti se edistyy. Pitkäjänteisyyttä kasvattavaa puuhaa ja jos työ on mittasuhteiltaan sen verran laaja, ettei se yhdellä rykäisyllä valmistu, on pisteen tai pilkun laittaminen vaativaa. Ruumista alkaa kolottaa, nälkä huutaa muuallakin kuin omassa vatsassa, jano, hiki, kadonnut ajantaju, vesisateesta läpimärät vaatteet, pimeä, mutta lopetus... se on aina "vielä yksi lapiollinen" -päässä. Kun sitten lopulta herää todellisuuteen ja tajuaa pystyttää lapion maahan ja irrottaa kätensä siitä, huomaa olleensa jossain tiloissa.

Flow ( psykologi Csíkszentmihályin mukaan)

 • Tehtävällä on selvät päämäärät.
 • Yksilön keskittyminen on täydellistä.
 • Oman minän arviointi vähenee.
 • Ajantaju katoaa.
 • Tehtävän etenemisestä saa välitöntä palautetta.
 • Yksilön kyvyt ja tehtävän vaativuus ovat tasapainossa (tehtävä ei ole liian helppo eikä liian vaikea).
 • Yksilö tuntee pystyvänsä kontrolloimaan tilannetta.
 • Tehtävä on itsessään palkitseva.

 • Mutta Csíkszentmihályi jatkaa:
  Flow on mahdollista kaikissa töissä, mutta sitä on vaikeampi saavuttaa yksinkertaisessa, itseään toistavassa toimessa. Työn täytyy olla tarpeeksi haastavaa, ja siihen on mentävä innolla mukaan. Työntekijä tarvitsee myös häiriöttömän tilan.

  Miten niin vaikeampi saavuttaa yksinkertaisessa työssä. Toisaalta, minun kyvyt ja tehtävän vaativuus on tässä työssä kyllä tasapainossa. Kontrollin kanssa on sitten asia erikseen

  Tehtävällä on selvät päämäärät.
  Oman minän arviointi vähenee.
  Ajan taju katoaa (lapset?!)
  Tehtävän etenemisestä saa välitöntä palautetta.

  Kasvihuoneelle on nyt osoitettu paikka. Se mietittiin suurinpiirtein saunan lauteilta katsellen ja lopullisesti huudellen pihan toiselta puolelta "Oisko se tässä?" toiselle puolelle "Joo!".

  10 kommenttia:

  1. Just ennen kuin skrollasin tohon flow-määrittelyyn, ajattelin että "noni, yhellä on flow." :D Mahtavaa työtä! Pitkäjänteisyyden lisäksi taitaa kasvattaa aika hyvin myös tota habaa, jo viime kesän perusteella. :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Tai kasvattaa skolioosia ja välilevyn pullistumia. Hahaa. Onneks on tullut verryteltyä pari vuotta lannanluontihommissa.

    Poista
  2. Tuohan on siis melkein kuin "runners high". Siinä on ykstoikkoista hommaa (juokseminen) ja tietyn asteen ylittyessä homma vaan etenee ja tuntuu hyvältä. Minä en oo moista ikinä juostessa kokenu, mutta just noissa puutarhahommissa kyllä.

   Ihana muuten tuo portti. Jaksan sitä ihailla loputtomiin. Mulla on vaan pätkä verkkoaitaa, joka ei oo kauheen nätti.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Joo, todella vastaava, vaikken minäkään ole sitä juostessa kokenut. Kävellessä kyllä.

    Portista kiitos. Tykkään kanssa siitä vaikken usko sen pitkäikäisyyteen. Mutta sitten menen ja haen metsästä uuden. :D äläkä nyt yhtään vähättele omiasi. Pätkä verkkoaitaa on parempi kuin ei mitään.

    Poista
  3. Kuin mä en oo ikinä ennen tajunnu näitä kuvia kattellessa, että teillä on tollanen KIVIkivijalka!
   Onnistuin vihdoin hyppäämään jonnekin mulle ennen tuntemattomaan osioon, jossa kuvat teidän arjesta tuolla Vehkosuolla on kuin mitä tahansa dokkaria; niin mahtavia! Ja erityisesti se kuinka teidän likat ei oo mitään bilehilehörsöjä vaan just sellaisia kuin ovat, kadehtittavan aitoja!!!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Se kivijalka on tosiaankin aika jylhän hieno. Hyvä kun muistutit siitä. Itskin sokeutuu, eikä muista aina kaikkea pysähtyä ihailemaan. On ne ollut kovia äijiä ja muijia silloin. Varmaan myös hevosia enkä yhtään epäile etteikö hommissa olisi ollut myös lapsia.

    Vitsi, kun kiva kuulla, jos tytöt näyttää aidoilta. Niitten menoa jaksaa itsekin aina ihastuneena katsella. Täällä maalla on kyllä onneksi vielä paljon samanlaisia lapsia. Pikkusia ja tavallisia ja varmaan ihan onnelisia.

    Poista
  4. Ihana tuo aitaus kasvimaan ympärillä, samanlaisesta haaveilen.. ja siitä kasvihuoneesta, mutta voimia ei näemmä ole edes kasvimaan käytävien kunnostukseen..

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Meitä on niin monta jakamassa tekemistä, että voimat riittää parmmin. Mutta ajan kanssa. Kyllä sä ehdit. Olen tuosta kasvihuoneesta haaveillut kohta joku 15 vuotta eikä se vieläkään ole lähellekään valmis. Kitukasvuisia tomaatteja vielä tänäkin vuonna.

    Poista
  5. Juu ehdottomasti voi yksinkertaisestakin työstä saada flow tilan, joka vääjäämättä valitettavasti vaan aina johtaa väsymystilaan. Onneksi väsymyksen unohtaa seuraavaan aamuun mennessä ja sitten on taas flow päällä, vai mitä ?

   Mahtavan näköistä meininkiä tytöillä ja teillä kaikilla! Teistä saisi ensimmäisen kiinnostavan tositv-ohjelman!

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Kyllä, väsymys on hetkellisesti niin lamaannuttava, että toivoisi pääsevänsä vaikka suoraan ruokapöytään. Mutta kyllä ne voimat aina hetken päästä taas palaa.

    Ymmärrän hyvin, mitä tarkoitat kiinnostavalla, minuakin kiinnostaa ihan tavalliset elämät, mutta mitenhän olisi valtavirta. Kaikki viedään tanäpäivänä alttarille. Että olisko se sitten Alussa oli Vehkosuo alttarilla tai Puutarhuri alttarilla. ;)

    Poista