23.4.2018

Totuttelua ja laitetestaus


Vaikka olin ajatuksissa nähnyt kaiken ja alkanut pitää sitä totena, oli vaikea uskoa silmiä, kun saavuimme paikan päälle. Joku oli ottanut seinän pois tai vaihtanut taustakuvan. Jos aikaisemmin tuntui siltä, että metsä haukkaisi aitan suihinsa, se seisoi nyt kuilun reunalla sylkäistyn olosena. 

Epätoivoon vaipumisen sijaan, otin lasillisen viiniä ja mietin positiivisia asioita. Reunaan jäi koivut, jotka toivoimme siihen jäävän. Jos katsoo kauempa, näkee vain taivaan ja voi kuvitella hakkuualueen olevan järvi. Taivastaustakuva vaihtuu usein. Hakkuualueelta saamme hakea polttopuuta. Aittaan tulee valoa. 

Lauantaiaamuna pohjoisesta navakasti puhaltava tuuli teilasi pienen ihmisen kumoon ja käski tunkemaan positiiviset ajatukset hanuriin. Mielenosoituksellisesti pissasin vastatuuleen. Hahmottelin mielessäni ikkunattomalle päätyseinälle kantaaottavan graffitin, jota ohikulkevat viattomat autoilijat voisivat ihailla, tai kauhistella. Riippuu huumorintajusta.

Kuitennii. Alettiin elää normaalia elämää. Lähdevesikaivo on vielä pintaveden pauloissa, joten herutimme koivusta mahlaa juomavedeksi. Könkkäsin jalkapuolena (vedän tämän jalan nyt vielä mukaan, kun virallisesti voin) kottikärryillä lantapatterista ja pelloilta korteista kasvustoa kasvilavoihin täyteeksi. Sunnuntain nollakelit eivät kuitenkaa kannustaneet istutushommiin. 
Lavankaulukset on saatu, kuten myös ikkunat, jotka istuivat tuurilla leveydestä nappiin. 
Keimo aloitti kantamaan hakkuualueelta tavaraa polttopuuta varten. Toisin kuin kunnolliset maalaiset, meillä ei ole kahden vuoden polttopuuvarastoja reservissä, meillä on polttopuut, kuten aina tähän aikaan vuodesta, loppu. Mikä sinänsä haittaa hieman lämmitystä ja ruuan laittoa molemmissa kodeissamme. 
Kuten aiemmin uhkasin, tilasin aurinkokennolla varustetun varavirtalähteen Solar 8000 mAh Voimapankki.fi:stä (34,90€). Täyteen ladattuna sen pitäisi teoriassa ladata puhelin noin neljä kertaa. Sen verran olin näitä aurinkokennopankkeja tutkinut, että tiesin auringon latautuvan todella hitaasti. Testipäivänä oli puolipilvistä aamusta komeen asti iltapäivällä. Asetin pankin ikkunan sisäpuolelle. Kahdeksan tuntia valossa oltuaan, lataus näytti edelleen 1/4 palkkia. Vein pankin ulos suoraan auringonpaisteeseen klo 15-18 väliseksi ajaksi, jonka jälkeen palkkeja oli ilmestynyt 2/4. Kahden palkin turvin latasin puhelimen akun 10%:sta 60% kerran. Toisen kerran latasin pankin piuhan päässä, mutta jälleen en ehtinyt ladata kuin 2/4. Tällä kertaa latasin puhelimen kaksi kertaa 10:stä 60:een prosenttiin. Jätin pankin Vehkosuolle eteläikkunalle nyt viideksi päiväksi ja toivon saavani täyden latauksen tuloksia ensi viikonloppuna. Mutta oli tulos mikä vain, pidän siitä, että saan ladattua puhelimeen lisävirtaa kuormittamatta muuta aurinkoenergiajärjestelmää. 


Toinen "laitenhankinta" liittyy juomaveteen. Kuten aiemmin mainitsin, lypsimme viikonloppuna koivusta mahlaa juomavedeksi, koska lähdevesikaivoon sekoittuu pintavettä tähän aikaan keväästä ja usein myös sateisena syksynä ja tällöin emme uskalla juoda vettä keittämättä. Emme muutenkaan ole testauttaneet lähdeveden kelpoisuutta juomavedeksi, jonka vuoksi olemme juoneet sitä pienellä riskillä. Ja koska mahdollisia saastuttavia tekijöitä ympäristössämme on joka tapauksessa, emmehän ole täysin koskemattoman luonnon keskellä, päätimme investoida juomaveden suodattimeen. Tilasin jo aiemmin suunnittelemani Berkey Water Filterin (Big). Niitä myy Euroopassa ainakin tämä osoite: berkeywaterfilterseurope.com Tätä mallia on monet jenkkiläiset hehkuttaneet, siellähän tietty survival-porikka on jo varautunut planeettaamme kohdistuviin uhkiin varustautumalla monipuolisesti.   Kerron tuloksia lisää, kun olemme saaneet laitteen testiin.

 Laitteen mukana tulevat kaksi suodatinta pitäisi riittää 8,5 litran suodattamossa meidän käytössä neljällä täytöllä per viikko vuoteen 2031 asti (ympärivuotisella käytöllä). Jos kestävyys on tuota luokkaa, olen oikein tyytyväinen. 


Puhdistettavien aineiden lista on pitkä (suora kopio ja tarkemmat tiedot löytyvät filtterin omilta sivuilta):
 The powerful Black Berkey water filters also remove or reduce viruses, pathogenic cysts, parasites, harmful or unwanted chemicals such as herbicides and pesticides, VOCs, detergents, organic solvents, cloudiness, trihalomethanes, silt, sediment, heavy metals, foul tastes and odors, yet they leave in the healthful and beneficial minerals that your body needs.

Ja tietenkin pitkä lista myös niistä sairauksista ja oireista, joita eri raskasmetallit tai virukset voi aiheuttaa, jonka jälkeen heikkohermoiset eivät uskalla enää laittaa mitään vettä suuhun ikinä milloinkaan koskaan.

Ja viimeiseksi: YouTubessa kanavallamme on taas uusi postaus toissa viikonlopulta. Keimo raportoi muun muassa tulevan saunan tilannetta.
 Kanava kannattaa pistää tilaukseen, jos haluatte tietää saman tien kun uutta sisältöä pukkaa tuubiin. Kuvaus ja editointi on pääasiassa Keimon käsialaa, minä ja lapset säädämme silloin tällöin siellä välissä. 


3 kommenttia:

 1. Hei!

  En olekaan ennen törmännyt rypsiöljyyn kuusenpihkasalvoissa. Kiinnostaa tietää miksi päädyitte siihen?
  Paljon salvan turvallisuustestaus maksoi?

  VastaaPoista
 2. Moikka, rypsiöljyä käyttää moni valmistaja. Turvallisuustarkastusta ei ole tehty meidän pihkavoiteeseen, koska myynti on aivan pienimuotoista enkä aio sitä viedä jälleenmyyjille. Itse vastaan tuotteesta. Olen tutkinut turvallisuustarkastusvaihtoehtoja, mutta tässä vaiheessa määrät ovat niin pieniä, etten ryhdy vielä hankkimaan vuoteelle tarkastusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari, osaisitko sinä suositella jotain turvallisuustarkastusfirmaa, edullisuus on tietysti plussaa. Vaihtoehtoja on melkoisesti :)

   Poista