1.3.2015

Istutuksia ja ajatuksia


Ensimmäiset siemenet on jemmattu. Multaan upposi maltillinen määrä paprikan-, ruusukaalin- ja chilin siemeniä. Sanomalehdestä taiteltavan bioroskiksen ohje taipui kivasti miniatyyrimuotoon hajoavaksi paperiruukuksi. Ohjeeseen pääset kuvaa klikkaamalla. 
Toivon, että istutettavien kasvien määrä selkeytyy vuosi vuodelta, jotta vältyn ylimääräiseltä työltä, saan maksimisadon hyötykäyttöön enkä viljele turhaan sellaisia lajeja, joita emme syö. Viime vuonna totesin, että purjon viljely on siihen nähtyyn vaivaan turhaa. Purjo on muutenkin laskettavissa maustekasviksi, siitä ei rakenneta itsessään ruokaa (purjokeittoonkin laitetaan yleensä perunaa). Säilyvyyskin on niin ja näin. Kuivattuna siitä häviää makua ja pakastimessa on rajoitetusti tilaa ja käytän senkin vähän mieluummin marjoihin. Sen sijaan aion nyt laittaa sipulia vaikka monta vuotta olen kyseenalaistanut sipuli sipulista viljelyn järkevyyttä. Haluan kokeilla, onnistuuko jättisipulin tai kiinansipulin kasvattaminen siemenestä (esikasvatus). Ne pitäisi laittaa nyt tulemaan. Viime vuonna sain paljon palsternakkaa, jota on edelleen melko paljon. Sillä ei myöskään ole sellaista perusmenekkiä voimakkaan maun puolesta kuten esimerkiksi perunalla, punajuurella ja porkkanalla. Punajuurta, porkkanaa ja juuripersiljaa on vielä kellarissa jonkin verran. Lantun kanssa haluaisin viimein onnistua. Nauriskin olisi kiva. Näiden kanssa meinaa olla tuholaisongelmia. Viime vuonna istutin epäonnistuneelle lanttusaralle pensaspapua ja sain ison sadon, ryöppäsin, pilkoin ja pakastin ison muovikassillisen palkoja. Papuakin on selkeästi liikaa. Kurkkua haluaisin sen verran, että saisin säilykkeeksi asti. Sokerihernettä voi olla vähemmän, jotta sen ehtii tuoreeltaan syödä ja hernettä niin, että osa jäisi kuivattavaksi. Sitten lisäksi mm. kesäkurpitsaa.

Ja se kasvihuone...

Tämä taulukko on www.kotipuutarha.fi -sivulta
11 kommenttia:

 1. Samaa mieltä. Ja sen lisäksi toisaalta on kiva kokeilla joitain uusiakin juttuja. Pinaatin määrää lisään viime vuodesta, sitä menee meillä paljon. Sama on herneen kanssa, tuntuu ettei mikään määrä riitä. Sipuli tulee aika sopivasti. Lanttu epäonnistuu ötököiden takia joka vuosi. Silti kokeilen taas uudestaan ja pidän harson entistä tiukemmin paikoillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lanttu on ihmeen hankala, vaikka sen mieltää sellaiseksi perusviljeltäväksi kuten peruna. Kunpa saisi omasta lantusta edes lanttulaatukkoa. Harso pitää tosiaan laittaa ja olla kurkkimatta sinne alle.

   Poista
 2. Oletkos kokeillut lehtikaalia? On kuulemma helppo kasvatettava ja niiiin terveellinen! Ja auttaa kai myös tuholaistorjunnassa, mikäli oikein muistan. Minä odottelen tänä kesänä, josko saisin sun akileijan siementen myötä kukkaloiston!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikaalia sain esikasvatettuna ystävän kautta toissa vuonna. Se oli kiva, kun sitä sai korjata vielä pitkään syksyllä. Mitenköhän sen säilyvyys. Minulla on sellainen säilöntäfiksaatio, että saisi ympäri vuoden syödä omaa. Vitsi miten kivaa, jos akilleijat lähtee.

   Poista
  2. Lehtikaali pysyy kuulemma hyvänä jopa lumihangen alla. Tykkääköhän muuten hevoset lehtikaalista? Taisi muuten Tanskan jussikin sitä kasvatella... Akileijat on tosiaan lähteneet, mutta kukkivat vasta toisena vuonna eli nyt odottelen sitä kukkaloistoa!

   Poista
  3. Sitten kuvia niistä akilleijoista. Niin ne siirtyy paikasta toiseen ja jatkaa elämää.
   En ole kuullut, että hevoset tykkäisi kaalista. Kanat kyllä tykkää. Se edellinen kaali säilyi pakkasillakin. Muistan vielä, kun sitä rapsakkana poimin. Vitsi että mä olen kade Tanskalaisen puroille ja lammelle. Olis vähän siistiä poimia omia rapuja omasta lammesta.

   Poista
 3. Ihanaa, se on kevät!!
  Sormet saa upottaa multaan ja odottaa kasvun ihmettä!
  Lähetän tuulen mukana lisää lupausta keväästä ja mimosan tuoksua täältä mantelipuun varjosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuulostaa niin romanttiselta ja eksoottiselta tuo mimosa ja mantelipuu. Ainakin leppää ja pähkinäpuuta on ilmassa, koska nenä on tukossa ja aivastuttaa. :) Siellä taidetaan olla jo aika pitkällä keväässä. Kasvukauden kannalta voisi olla täälläkin noin.

   Poista
 4. Ihanaa! Kevät tulee! Huomenna täytyy suunnata siemen- ja multakaupoille. Täytyisi vaan pitää järki tosiaan niissä kylvöhommissa… Kun ei nyt vielä(kään) ole sitä pihapiiriä. No, inspiroidun lisää sinun blogistasi :) Suunnitelmatkin muuttuneet matkan varrella, tästä kodista ei voi luopua. Joten jokin mummonmökki on kait hakusessa. Karsea kuume tulee kevään tullessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten jo ig:n puolella sanoin, on mahtavaa, jos vain voin jotenkin haaveiden ylläpitoon vaikuttaa. Se itse haaveilu on niin kivaa. Se hatkuu myös nyt, vaikka meillä on jo Vehkosuo. Mökki-idea on erittäin hyvä!

   Poista
 5. Gratinoidut purjot on maukasta ruokaa! En nyt muista kuinka tein, joku ryöppäysjuttu + valkokastike + juustoa ja uuniin siis? Jamie O:lla voisi olla ohje? t. Taina N.

  VastaaPoista