4.6.2014

Liisterissä


Minulta voi sitten kysyä asiantuntijuutta ihan mihin vaan. Vaikkapa siihen, että miten epäonnistua tapetoinnissa siitä huolimatta, että on vähän käyty alan koulua ja useastikin jo käytännössä kokeiltu miten paljon merkitsevät sellaiset seikat, kuten: hyvien pohjien tekeminen, kunnon työvälineet ja materiaalit ja työpiste sekä hyvin suunniteltu toteutus ja riittävästi aikaa työskentelyyn. 

Epäonnistumisresepti: Kaiken yllämainitun sijaan kumotaan kaikki koulun ja käytännön opit ja jätetään pohjan tasoitus kokonaan muiden "ylihuolellisten" vaivaksi, kunnon materiaalien sijaan siivilöidään laskuvirheen vuoksi paakkuuntunut liisteri jättäen tällä tavoin ehkä olennainen liima-aine siivilään. Työvälineiksi haetaan vatupassi, joka on poistettu sen varsinaisesta käytöstä sekä puukko tapettiveitsen sijaan. Seuraavaksi jätetään jännityksen vuoksi laskematta materiaalin riittävyys eikä myöskään mitata huonekorkeutta ja leveyttä (mitan puuttuessa) ja aletaan rohkeasti pilkkoa sekä liisteröidä tapettia lattialla vanhasta Apu-lehden sivuista tehdyn suoja-alustan päällä. Lopulta voi todeta hukanneensa tolkuttomasti aikaa yllä mainittuihin puutteisiin ja apu-lehden jalkapohjaan liisteröityneiden sivujen irrottamiseen ja todeta, että päivällisvieraat saapuivat pihalle vatsat kurnien.

Tämän jälkeen voi vielä hetken uskotella, että "everything's gonna be all right", poistua paikalta ja palata tunnin päästä toteamaan, että "not". Vielä senkin jälkeen vika voi olla jonkun muun kuin itsen, kuten vaikkapa tuntemattoman seinämaalin, tapetin valmistajan (-70-luvulta), liisterijauheen tai sään. Sitten voi mennä googleen haulla "tapetti irtoaa" ja saada näsäviisaan vastauksen:

Jos tapettiin tulee kuplia, saumat jäävät auki tai tapetti irtoaa seinästä, ei kyseessä ole tapetin virhe vaan em. johtuu virheellisestä kiinnityksestä tai väärästä pohjasta.

Ihan nätti tapetti sinänsä, että.

– Hyvää yötä! Eiks ole kiva, kun äiti on vähän tehnyt remppaa teidän huoneessa? – Äiti, mut toi tapetti on irti. – Aijjaa!
Ehtii kerrossängyn veistelyn ohessa katsella, kun perunat kasvaa, kun ei ole huoneessa sängyn paikka edes valmiina.

16 kommenttia:

 1. Huh, ihan alkasi hermostuttamaan täälläkin kuin luin! Ikävä tunne! Joskus menee pieleen ei mahda mitään...

  VastaaPoista
 2. Ihanaa! Joku muukin on sitä mieltä, että tekemisen meininki peittoaa puutteet. "Ku itte tekee, saa sellasta ku tulee" ja näin pois päin. Piti ihan näyttää miehelle tämä, en ole ainoa, jolla menee liimaukset, maalaukset, kiinnitykset ja sen kaltaiset vähintään, väärin päin, huonosti, irtoavasti tai nurin kurin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tuli tästä postauksesta tosi hyvä mieli. Kelpo mielialannostatusta kaikille meille, joiden tapetointihommat aina menevät just noin. Kiitos!<3

   Poista
 3. Öööö miten sen nyt kauniisti sanois...joo hienoa tapettia ainaskin..:)

  VastaaPoista
 4. No ihanaa kun tunnustit tämän, elämähän on juuri tällaista sähläystä...

  VastaaPoista
 5. Joskus kaikki vaan menee just noin. Ei se ole oma vika (minun ainakaan), se on korkeampi voima ja luonnon laki.

  VastaaPoista
 6. Aina ei voi onnistua, mutta hienon ja huvittavan tarinan sait kyllä kirjoitettua :) Tulee itsekin harrastettua noita tietoisia riskejä ihan jonkin verran, tuurilla ei taidolla!

  VastaaPoista
 7. Voi harmitus. Osaan samaistua tilanteeseen. Muutaman kerran olen erinäisiä juttuja tehnyt "sinnepäin", kun en jaksa mitata, laskea tai siivota työpistettä (..ja jälkeenpäin heitellyt tavaroita ja päästellyt ärräpäitäkin - ehkä ;) ).... Huokaus ja tsempit. Tapetti on jokatapauksessa söpö.

  VastaaPoista
 8. Pystyn samaistumaan. Voisko sen niitata? :D

  VastaaPoista
 9. No voi rähmä :D

  Meillä tapetoitiin just lasten kylpyvannan ja vanhan t-paidan kanssa, kun ei ollut tapetointitarvikkeita saatavana. Se meni kyllä ihan ok. Tapetti oli sitä kokonaan kasteltavaa, valmiiksi liisteröityä. Siitä mä tykkään.

  VastaaPoista
 10. Hei vaan erikoismaalari :) ollaan varmaan joskus tosiaan koulussa ihan harjoiteltu tuota taitoa. :)) jälkeenpäin sitä on monesti haikaillut koulun TILOIHIN ja sen TYÖKALUJA, siellähän oli kaikki aina vimosen päällä saatavilla, lehtisahat, ruiskukaapit...jopa työvaatteet ;) ( me tarvitaan nyt ihan välttämättä uudet haalarit!--- ja hymyt keskusvaraston hoitajalle). Mutta komppaan aiempia kommentoijia, ainakin tapettikuosi on ihana.

  VastaaPoista
 11. Just mietin, että kehtaanko postata mun kasvimaani virityksistä..mulla ku noi hommat on tyyliä a) ekaks tehdään ja sitt vasta mietitään ja b) ku itte tekee ni saa sitä mitä ei tienny haluavansa..

  VastaaPoista
 12. Hah, voi sua! Mutta karmaisevan tuttua tyyliä - mä lähden kans usein yltiöoptimistina soitellen sotaan, mutta mies ei meinaa enää antaa, kun sillä on vähän enemmän tietoa ja taitoa näissä asioissa. Mutta siksipä olen huomannut tämän olevan ehkä paras vauhditus kaikkiin pienempiin remontti- ym. tuunauspuuhiin: kun vaan alan uhkaamaan, että teen itse, on se nopein konsti saada ukko tarttumaan toimeen ;D

  VastaaPoista
 13. Meillä yks tuttu rakennusalan ihminen aina tuumii että "Tein sen itse ja säästin selvää rahaa." Niinpäniin. Onneksi kuitenkin sait tapetit sitten myöhemmin pysymään seinillä. Hieno huone tuli :)
  - Ritutiina

  VastaaPoista