18.6.2014

C-kortilla kirjastovirkailijakouluunMuistan, kun lapsena odotimme kesälomalla kodin lähellä tienhaarassa kirjastoauton saapumista. Ajatuksena oli saada mahdollisimman monta ennenlukematonta Enid Plytonin SOS- tai Viisikko-sarjaa tai Merja Jalon Nummelan ponitalli -kirjoja. Ja paljon muita. Jonotuspaikkan sai paikallesaapumisjärjestyksessä ja siinä pysyttiin orjallisesti minkä vuoksi oli saavuttava aikaisin paikalle, jos halusi mitään luettavaa. Toisaalta, jos antoi ahnaampien lukijoiden rauhassa haalia saaliinsa, saattoi loppukesän valita verkkaisesti mitä halusi.  

Me vietimme eilen tyttöjen iltaa. Kävimme ensin hampurilaisilla Köyhän miehen Veturissa, joksi me matkailukeskus Pukaron Paronia kutsumme. Sen jälkeen siivosimme saunan, laitoimme sen tulille, teimme vihdan, hyppäsimme pyörän selkään ja ajoimme kirjastoautolle. Auto käy tiistaisin parittomina viikkoina ihan tässä lähellä ja tätä päivää on odotettu kesäloman alusta asti. 

Auto olikin jo tienhaarassa meitä odottamassa. Tässä pysäkillä käy kuskin mukaan vain yksi lainaaja. Kun ilmoitimme, että tadaa, tästä eteenpäin myös me, saimmekin kuulla, että auto jää lomalle elokuuhun saakka. Höh. Kesäasukkaat taatusti lisäisivät auton käyttöä ympäri Iitin. Kuskeja kuulemma löytyisi lomittamaan, muttei sellaisia jotka hallitsisi kirjat. 
Parempi kerran kuin ei ollenkaan.

Sateisen ja tuulisen päivän päätteeksi saunoimme pitkästi ja joimme päälle kiukaalla lämmitetyt iltateet.16 kommenttia:

 1. Ensimmäisessä työpaikassani olen ollut kirjastoautotätinä :) Tosin en saanut ajaa, mutta istuskelin kuskin vieressä - ajeltiin pitkin kyliä. Tutustui kyllä oman kotikuntansa eri kolkkiin, ihmisiin&heidän lukumakuunsa, aika hyvin :) Tykkäsin työstä!
  Ja nythän saunaruoka taitaa olla aika pop - miksei siis kiuasteekin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huipputyö, pitäisin myös varmasti.

   Näin jossain kiuasruokakirjan ja ajattelin, että aallonharjalla mennään näemmä. :)

   Poista
 2. Mä muistan vieläkin mun ekan kirjastokortin numeron 55710. Pahvikortti hävisi heti, mutta jopa mun vanhemmat vielä pari vuotta sitten lainaili tutulta kirjastoauton sedältä tällä mun ikivanhalla numerolla. Onhan sitä viivakoodeja, muttei se maalla ole niin tarkkaa. Kirjastoautot ja kauppa-autot on mahtavia. Aina pitää kannatuksen vuoksi käydä jos mahis on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta…ihania ovat. Minun oli 4257. Numero, jonka muistaa lopun elämän.

   Poista
 3. Ääh, miks mä en muista kortin numeroa, vaikka olin oikea lukutoukka, noita samoja sarjoja myös. Asuin lapsena pienen kaupungin lähiössä ja siellä kävi kirjastoauto, muistan auton tuoksun vielä jotenkin. Mummolassa viikon kohokohta oli taas kauppa-auto, voi niitä aikoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ajat eivät koskaan palaa.

   Ole onnellinen ettet muista. Olen nimittäin seissyt useasti pankkiautomaatilla ja miettinyt...ööö olikse 4257?!?

   Poista
 4. Uskomatonta, että minäkin muistan sinun kortin numeron (ja omankin tietenkin) ja saatan muistaa myös äiskän.
  En tiedä miksi muistan teidänkin..

  Aivan ihanat kuvat ja kiva tyttöjen päivä teillä ollut. Ylipäätänsä koko paketti ihanaa kesäelämää. Harmi, että kirjastoauto meni lomalle. Mee sä sen kuskin kanssa kirjastotädiksi. ;)  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollakin kivaa. Voisin tehdä ruokapalkalla (oikeesti vaikka ilmaisiksi).

   Noi numerot vaan ties, kun niitä kuuli niin paljon. Pysty katsomaan lainauskortista, ketä tutuista oli lainannut kirjan.

   Poista
 5. Kirjastoautoissa on vaan se jokin...harmi, että jää lomalle koko kesäksi...no onneksi ehditte käymään edes kerran..:)
  Mukava tyttöjen saunatuokio ja tee maistui varmasti löylyjen päälle..:)

  VastaaPoista
 6. Tuli ihan lapsuuden kirjatosauton tuoksu nenään, kun noita kuvia katsoin.

  VastaaPoista
 7. Jotenkin hullua että täälläkin kirjastoauto lopettaa ajamisen heinäkuuksi, ja jopa kirjasto suljetaan. Onkohan koskaan kokeiltu kuinka paljon kesäasukkaat palveluja käyttäisivät? Toisaalta onhan tuo helppoa säästöä kunnille kun voi keskittää työntekijöiden lomat ja olla palkkaamatta sijaista.

  VastaaPoista
 8. Kirjasto on kyllä isoja kesäpaikan iloja. Niin ihanat nuo saunakuvat tytöistä...

  VastaaPoista
 9. Kirjastoauto <3 Voi miten tulee mieleen lapsuuden kesät! Pukarossa olen muuten käynyt aikoinaan useinkin, kun jokaviikkoinen matka vei sen ohi.

  Hyvää juhannusta Vehkosuolle :)

  VastaaPoista
 10. Luulisi, että lainaajille olisi iloa kirjastoautosta, vaikka kuski ei olisikaan kirjastonhoitaja koulutukseltaan!

  VastaaPoista
 11. Meillä kulki matka mummolaan aina Pukaron Paronin kautta, se oli sopivasti puolessavälissä matkaa. :)

  Hauskaa Juhannusta!

  VastaaPoista
 12. Blogisi inspiroi taas uniani :D Näin eräillä pikapäikyillä unta, että aloitin kirjastotätiopinnot. Tähtäimenäni oli tosin päästä johonkin pieneen sivukirjastoon, joka toimi valkoisessa pitsihuvilassa. Ei toki olisi lainkaan pöllömpi uravaihtoehto :)

  Ihania kuvia taas kerran! Mukavaa juhannuspäivää!

  VastaaPoista