21.7.2016

Vetää kuin korstenRakas blogini, olen suurimmassa määrin viettänyt aikaa olemalla kiukkuinen päivittäisen keuhkoihin korsteenin lailla vetämäni savukaasun vuoksi. Keittiön liesi on ollut minulle todella tuhma, se syttyy ja alkaa pöllyttää sisälle. Olen taistellut ja ollut sinnikäs kuin tukkaan takertunut purkka, lähestynyt optimistisesti eri kulmista ja eri menetelmin. Olen maanitellut ja kiroillut niin että naapureidenkin korvat punoittavat kilometrien päässä tuulen suunnasta riippuen. Säännöllisesti olen muistanut miestäkin itkupotkuraivareilla. 

Mistään ei tule mitään koko päivänä, kun aamupuuroa ja -kahvia pitää keittää savusukeltaen kituvalla liekillä tunteja. Syöminen on yhtä kuin savushow, näyttävästi nokeutuvien seinien ja kasvojen efekteillä varustettuna. 

Mutta myrskyn jälkeen tulee pouta ja aurinkokin paistaa risukasaan. Keimo ratkaisi pulman. Se oli yksi aukinainen hormiliitäntä. Ja kas, veto palasi eikä toivottavasti koskaan enää katoa. Kun nyt alkoi Keimonkin loma, niin saa hän kahvinsa ajoissa savuttomassa keittiössä katettuna. 

Perus aamurutiini: Noki pois kasvoilta kaivolla kello 9.30.  

On täällä ollut ihan kivaa(kin). Olen kovasti yrittänyt pitää hevostani, Iivaria lihaksessa. Se ei pelkästään maastoillen onnistu vaikka kuinka avoa, sulkua, siirtymiä ja nostoja harjoittaa. Ja heinämaha jyrää takavasemmalta. Kokemuksen mukaan se katoaa heti laidunkauden päätyttyä, joten siitä en huolestu. Innostuin muutaman artikkelin luettuani lisäämään luontaista E-vitamiinia  (Vetcare 200ml/35€) ruokavalioon kesäihottuman hillitsemiseksi. Jos ei tästä suoranaista apua kutinaan tule, on sen hyöty varmasti haittaa suurempi.Mitä eläimiin tulee, olemme olleet koirakuumeen vallassa, vaikka juurihan meille Kikka-koira rantautui muutama kuukausi sitten. Kikka on ollut ihan mahtava koita (vaikka pitsaa meni parempiin suihin jo toistamiseen). Jostain se toinen Viipurin Koira kiikariin osui ja pohdinnan jälkeen yhteyttä ottamaan ja pentua meille anelemaan. Sieltä meille kuitenkin kieltävä vastaus tuli, koska pennulla ja Kikalla on sama sukupuoli ja liian vähän ikäeroa. Viipurin Koirien tiimi haluaa minimoida riskit ja ehkäistä kodinvaihtamiset heidän parhaaksi kokemallaan tavalla. Ymmärrän sen kyllä (mutta!). Urospentu olisi ollut mahdollista kotiuttaa vaikkapa heti. Me emme kuitenkaan urosta huoli ja vahvoja argumenttejakin yritin esittää ja kaiken kokemukseni pistää peliin, mutta ei auttanut itkut markkinoilla, Wieno jäi tarhalle odottamaan toista perhettä ja Kikka kasvamaan teini-iästä yli. Eipä sillä, että meidän perheen kasvattaminen millään elollisella olennolla olisi mitenkään perusteltua. 

Tuskin mitään ongelmia olisi tullut!
Hannibal & Lecter 

Me olemme syöneet jo yhden keltaisen tomaatin ja neljä kasvihuonekurkkua. Kasvimaalla kypsyy tuota pikaa kesäkurpitsat (olen hieman jäljessä niiden kanssa). Punajuuria, sokeriherneitä, juuripersiljan lehtiä, yrttejä ja harvennusporkkanaa on syöty ja perunaa tolkuttomasti. Metsästä on haettu kanttarelleja ja lapset ovat keränneet palkkaa vastaan jo 12 litraa mustikoita, kun naapuri tarjosi minulle pakastimestaan tilaa. Aivan mahtavaa! Nyt olisi aika myös viinimarjamehujen keiton. En tiedä mitä niiden kanssa käy, kun voin aloittaa vasta kylille palattuamme. Niitettyä heinää saimme laitettua myös haasialle omaan loppukesän tarpeeseen.


Mikähän olisi käypä hinta putsatusta mustikasta per litra, jos lapset haluaisivat tienata?

Tuppe täytti kahdeksan vuotta. Synttäreitä edeltävä säätiedotukset lupasivat ukkoskuuroja, joten aloimme pohtia ulkotarjoilulle vaihtoehtoa. Talon kellarikerroksen "maitohuoneessa" on kiehtovat puitteet eikä aikaakaan, kun me tyttöporukassa innostuttiin sen laittamisesta juhlakuntoon. Tutkimme ja kartoitimme tilaa ja totesimme sen käyvän hyvin tarkoitukseen. Keimolle asiasta puhuttuamme idea lopahti hänen muistutettuaan lattian vanhan mustan vesieristeen sisältävän PAH-yhdisteitä (ympäristö- ja terveyshaittoja). Tämä kemiallisten aineiden yhdistelmä, kreosootti, onkin sellaista tavaraa, ettei sitä amatöörin kannata alkaa sorkkimaan. Se tulisi esimerkiksi koteloida, jotta tilassa voisi oleskella huolettomammin. Ei alettu nyt sitten tähän hätään koteloida.

No, hanskat tipahtivat hetkeksi lamaantuneiden käsistä, mutta eipä kauaakaan, kun lamppu syttyi pään päällä; aitaksi kutsumassamme pienessä hirsitalossa, Tikandereiden alkuperäisessä tuvassahan, on tila juuri tätä varten. Muutama päivä siivosimme nurkkia ja väkersimme pieniä tuoleja. Vanhat rautasängyistä saimme lisää istumistilaa. Mitään uutta ei taaskaan tarvinut ostaa vaan kaikki löytyi omasta takaa.  

Kellarin kartoitusta.
Seinän alareunassa ja lattialla oleva musta masentavaa kreosoottia (ratapölkyn haju). 
Uusi idea syntyi ja siivoaminen alkoi.
Ulko-oven vaihto (vanhempaan).
Penkkien rakennusta ja rautasängyn tuunausta.
Viimehetken koristelut
Synttärisankari
Olen viihtynyt Olgan Farmin kahvilassa kovinkin hyvin. Pysähdyn, kun olen "ohikulkumatkalla". Lisäksi Tuppe ja Kasse ovat olleet apulaisina farmilla, joten vienti- tai tuontimatkalla joutuu syömään aina pari porkkanakakkua ja vohvelia. 

Olgan Papu-koira chillaa kahvilassa mielellään myös.

Arvaa, miten meinasi tunnelma lopahtaa, kun aloitimme festariviikonloppua Korialla siskon perheen uudessa kodissa ja Kepen hoitokodista tuli puhelu. Sepä tarkoitti sitä, että tyttö oli alkanut oksentaa. Voihan lamaannus, kun tämä meidän the viikonloppu on niin hartaasti odotettu ja suunniteltu jo alkuvuodesta alkaen. Kuitenkin sovimme, että katsomme aamulla tilannetta (rehellisesti emme voineet parin juoman nautittuamme lähteä edes hakemaan).  Aamulla saimme viestin, että tyttö pirteä oma itsensä ja syönyt puuron, hyvää viikonloppua. Oli tunne, kuin lottovoittajalla (jos haluaisi voittaa). Halleluja. 

Minun festariheila.

Keimo aloitti tänään loman siksipä kai ehdin blogiakin kirjoittaa. Täällä siis kaikki hyvin. Nyt aion mennä saunaan, ottaa mukaan pikkupurkin oliiveja ja oluen. Netflixistä menee kevyt Fres Meat -sarja, se on tarpeeksi kevyttä. Kuulemisiin 


14 kommenttia:

 1. Aivan mahtava tuo viiminen kuva! Aluksi katsoin, että Lste Lammas ohjelman kuvako siinä on.. Ups.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki, mikä liitetään Lateen ja meihin on vain imartelevaa. Kiitos.

   Poista
  2. 😄 Se oliki tarkotettu täysin hyvällä ja kaikella rakkaudella. ❤

   Poista
 2. Moi. Niin hienoa että saitte festariviikonlopun onnistumaan�� . Meillä poika alkaa yleensä sairastamaan vasta kun palailee hoidosta, vähän niinkuin kostoksi että ollaan ilman häntä rilluteltu�� . Hauskaa viikonloppua
  Terkuin minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sellaista kaavaa meilläkin on usein noudatettu, että tuliaisiksi tulee kotiin joku tauti, joka kiertää parhaimmillaan koko porukan. Mutta se maksu on ajoittain vapaista maksettava. Terkkuja teillekin.

   Poista
 3. Minäkin iskin silmäni Wienoon pari viikkoa sitten ja varmaan sitä kyselesinkin, jos riittäisi ikä adoptoimaan tuolta ja vuokranantaja suostuisi. Täytyy kai tyytyä vielä pari vuotta kotikodin kolmeen espanjalaiseen.
  -Aino

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sinulla tai meillä taida auttaa itku markkinoilla. Onhan näihin olemassaoleviinkin tyytyminen, ei siinä. Mutta tylsää, kun ehtii jo kuvitella kaikenlaista ja sitten joutuu käymään luopumisen läpi, vaikkei ole mitään omistanutkaan. Terkkuja espanjalaisille!

   Poista
 4. Voi olipa mukava huomata, että olit kirjoitellut kesäkuulumisia. Tämä on ihana hyvänmielen blogi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että hyvä mieli tulee myös pienestä kiikuttelustani huolimatta. :)

   Poista
 5. Voi Wieno! Aivan ihastuttavan oloinen tapaus, terrierinpiirteet vetoaa munhun erityisesti, kuten tiedät ;). Naurettavaa, ettette saaneet häntä, Wieno olisi saanut teiltä maailman parhaimman kodin.
  Kyllä olitte reippaita kun laitoitte "aitan" noin hienoon juhlakuntoon. Onnea vielä T.lle! Lotalla ja T.lla oli sama laskettupäivä :)ja meilläkin vietettiin 10v. juhlia. Tosin aika hillitysti, kun Urhon rippijuhlat vei mun juhlajärjestelijän mehut pariviikkoa sitten.
  Teillä on siel niin ihanan leppoisan näköistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieläkin sitä Wienoa haikailen, mutta kun ei niin ei.

   Onnea Lotta myös. En kestä miten iso tyttö jo. Niin ihana nähdä teistä kuvia, auttaa ikävään. Ja ripari-ikäinen Urhokin. Kääk. Kauhulla ajattelen juhlien järjestämistä, miten onnistukaan minulta. Ehkä me sitten tungetaan nekin vieraat aittaan. :)

   Sulla alko työt jo, alkaa viimeisiä viedä täälläkin, mutta vielä kivoja päiviä kesää edessä. Halauksia!

   Poista
 6. Teillä niitä nurkkia riittää juhlien järjestämiseen. Hienot puitteet juhlille! Muutenkin kaikkea kivaa!

  VastaaPoista