25.3.2015

B-puoli



B-puolella ei todellakaan ole hittejä. B-puoli on a-puolen vastapuolella eli kääntöpuolella ja siellä on normaalisti täytekappaleita. Jotkut hevit tyypit keskittyvät b-puoliin, koska siellä on kovemmat styget. Niitä kun pitää osata tulkita. Voi olla myös b-rappu, B-ajokortti, plan B, b:tasalpaaja ja tietysti Jannika B.

Yksi juttu tähän väliin. Epäreilua, että jotain sanaa käytetään niin paljon, että sen käyttöilo viedään minulta. Ei esimerkiksi voi olla mahdollista, että niin monen ihmisen elämässä on jatkuvasti huikeita eli suuria ja valtavia asioita ja elämyksiä. 
Voisimmeko sopia, että:
 a) Tulevaisuudessa vähennämme sanan huikeeta (huge) käyttöä ja korvaamme yhä enenevässä määrin sen tutuilla ja hyväksi todetuilla synonyymeilla, kuten: iso, tavaton, suunnaton, ennen kuulumaton, hirveä, huima, huimaava, laaja, mahdoton, mahtava, suuri, valtaisa tai valtava.
 b) Mietimme, onko ylisanan käyttö ylipäänsä kaikissa tilanteissa tärkeää. 
Vieroitusoireisiin hyväksi korvikkeeksi sopivia sanoja voisi olla vaikkapa hieno tai mainio. Myös erinomainen, oivallinen, verraton, suurenmoinen, kaunis tai komea ovat käyttökelpoisia. 
On myös toinen rajusti valloilleen päässyt ilmaisumuoto jonka lopun näkisin mielelläni, koska kyllästyminen. Kuten kaiken erilaisen ilmaisun ääressä, ihastuin, koska huumori. Ajan myötä rapisi innostukseni tästäkin, koska liiallinen toisto. Otetaan siis varoen, koska kuolema.

Nyt on niin, että a-puolella saatoin vähän parjata Keimon tekemisiä. Liioittelin kuulemma ja olin kohtuuton. Korjausliikkeenä sisällytän tähän tekstiin mieskehua. Se pitää osata tehdä oikein, ettei tule kehujen määrästä torjuntamuuri eteen. Siksipä laitan kehut vain sulkuihin ja kuvatekstiin. (Keimo kaatoi sunnuntaina puita ja alkoi niistä veistellä meille kasvihuonetta. Siitä tulee varmasti mainio. Suunnitelmia on tehty tähän mennessä tämän verran: 3x4m.)

Alla video, jonka lopussa verraton yllätys jonka sinetöi Keimon, sanoisiko suunnaton, nauruun purskahdus.




Aiheutuuko kenellekään muulle mielipahaa joku sana tai sanonta? Ehkä tässä tekstissä?

27 kommenttia:

  1. Tekstisi on lähes täydellinen! Niinkuin aina... ihan käypi kateeksi kun lukee teidän taitavien kirjoittajien juttuja, itse olen niin yksioikoinen (onko tuo oikea sana?) kirjoittelija. En osaa sanoilla maalailla, voisikohan sitä opiskella jotenkin...

    Just kuule tänään mietin, että mistä ihmeestä tuo koska juttu on lähtenyt ja miten??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin luen kyllä sujuvasti tekstiä, mutta tuottaminen on hidasta. Sinun kirjoitus nyt viimeiseksi ärsyttää, sitä lukee mielellään. Suomen kieli on kyllä vaikeaa, mutta ehkä juuri siksi niin kivaa. Luin itse eka kerta koska-jutunKatja Ståhlin blogista. Silloin se nauratti. Ja vähän vieläkin, mutta kohta ei, sen tietää.

      Poista
    2. No kiitos :) Itse toivoisin vaan, että osaisin paremmin kuvailla kaikkia tunnelmia jne, eikä vaan että tehtiin tuota ja tätä. Mut blogia kirjoittaessa kehittyy koko ajan ja oon aina ollut melko tarkka kielioppijutuissa postauksissa, nää kommentit voi mennä sitten enemmän puhekieleen. Ongelmani on hiiiiiirmu pitkät lauseet, niitä siivoilen eniten!

      Jaa onko Katja Ståhlia syyttäminen siis?

      Poista
    3. Pitkiä. On. Minunkin. Ongelmat.
      Blogi on ihan paras harjoittelualusta. Viattomat joutuvat uhriksi ja yksinpuhelu on kivaa, kun kukaan ei ole rajoittamassa.
      Syytetään tästä Katja S:ää. Tai annetaan ansiot, miten vaan.

      Poista
  2. Kyllä olikin taas hyvän mielen juttu! Minä en koskaan ole tuosta koskan käytöstä tykännyt, mutta viime viikolla se oli jo Hesarin otsikossakin, joten ehkä ilmiö on laantumaan päin jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho. Sittenhän olin ajan hermoilla. Tänne maalle tämä hakee vasta jalansijaa.

      Poista
  3. :D , koska ilahtuminen.

    Joo, minua ärsyttää jo vähän myös tuo muotoilu vaikka siihen itsekin monesti lipsahdan. Kun se on niin jännää aina aluksi käytellä kaikkia uusia sanoja.

    Jos toisi takaisin semmoisia vanhempia trendisanoja, niin mitkä olis ärsyttävimpiä? Minen ainakaan tykkää erityisesti yhdestä jota *hups* en nyt harmiksi tai onneksi muistakaan.

    (Taputan pari-kolme kertaa sillai miehekkään kunnioittavasti miehen puuhille. Nyökkään samalla hyväksyvästi.)
    (Eihän ole liikaa?)

    PS: Muistin sittenkin, se oli öbauttiarallaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmassako noita ärsyttäviä kertailtiin taannoin..? Oli meikämandoliini, bissoshoffen ja muita hyviä :D

      Poista
    2. Näissähän on aina myös ilahduttavia puolia. Varsinkin jälkikäteen. Myyntimiesten kuunteleminen on viihdettä koko rahalla. Kun joku ihan tosissaan paukuttaa sloganeita toisensa perään. Aivammahtavaa!

      Poista
    3. Hyvistä ja huonoista uutisista tykkään muuten ihan simona.

      Poista
    4. Kohta alkaa uudet jaksot! Jee!

      Mä inhoan ehkä eniten niitä: "Nyt lähti sanoi Annikki Tähti." -juttuja... Järki lähtee.

      Poista
    5. Miten toi annikkitähtikin alkoi nyt vaan naurattaa. Tarpeeksi huono, niin jo lähtee. Kippis uusille jaksoille.

      Poista
    6. Se oli mainio jakso, oliko se sama jossa esittelivät shelfiet (koskahan tämä ilmaus vanhenee?) ja Nousiaisella oli ne paperikuvat? Mainio ohjelma, mutta muistan katsoa liian harvoin. Jumitun tuonne Netflixiin niin helposti.

      Kun olin yläasteella niin jonkun aikaa vanhemmat oli "isäntä" ja "emäntä". Mielettömän khuulia ja hyvin landeuskottavaa.

      Yksi jota käytän edelleen ihan huomaamatta toisinaan on kikkelis kokkelis. Klassikot kestää aikaa :D

      Poista
  4. Voi apua! Nyt oon ihan pihalla kuin puliukko eli eka kerta, kun huomaan tippuneeni kielikelkasta. Kahden vuoden ja yhdeksän kuulauden ulkomailla asumisen jälkeen. Mainio teksti, mutta ei kuitenkaan, koska kelkastatippunut. (Ja sekimmeni varmaa ihavvääri)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ethän sää mihnää tippunt. Taas junassa. Tuut tuut. :-) Tässä olis sulla hyvä sauma alkaa tuoda tänne jotain uusia juttuja sieltä.

      Poista
  5. Hih. Mainiota sananiskentää. Suorastaan eeppistä (siinä sana, jonka kuuleminen ihmeellisissä yhteyksissä saa minut ärsyyntymään). Mutta sinun tekstistäsi en löytänyt minua ärsyttäviä sanoja. Itse en kyllä osaa tuota, koska-puhetta. Onkos se ollut joskus muinoin jossain mainoslauseessakin? Meillä melkein kolmevee viljelee jatkuvasti sanaa kauheen. Kaikki on kauheen jotain. On sitä kauheen hyvää teippiä. Kauheen hyvää puuroa. Kauheen hyvä ilma.

    VastaaPoista
  6. Joo, eeppistä on todellakin yksi listalla. Sika ja kauheen on ollut jo niin pitkään, että se menee puhekielessä sujuvasti ohi. Pitkään pienellä ärsytyslistalla on ollut myös itseasiassa sana itseasiassa. Koskaa on voitu käyttää jossain mainoksessakin. Ei kuulosta ihan mahdottomalta.

    VastaaPoista
  7. Enpä osaa muuta sanoa kuin "onpa sinulla mies". Onnittelut! Omanikin veisti aikanaan hirret pihasaunaamme omin käsin.
    Itselle on muuten tällainen kirveenterän irtoaminen käynyt puita pilkkoessa. Läheltä piti ettei tullut päähän. Seuraan blogianne mielenkiinnolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa sinullakin mies! Kirveenterän irtoaminen näyttää kyllä pahalta. Onneksi ei kolahtanut päähän tai jonkun muun päähän.

      Poista
  8. Ehdin mukaan vasta B-puolelle, mutta tämähän se vasta hitti onkin! Mun mielestä minkä tahansa jatkuva toistaminen vie siitä maun ja alkaa jopa ärsyttää. Oma lukunsa sitten nämä mainoshokemat "elämä on" jne.

    Tuli mieleen juttu, joka ei ärsyttänyt, mutta nauratti. Musta on sigamageeta (huomaa entisen suosikkihokeman uusiokäyttö), että Suomessa on niin paljon erilaisia murteita. Toiset ovat toki omaan korvaan hauskempia kuin toiset. Pääsin tällä viikolla osalliseksi tilanteeseen, jossa samaan aikaan yksi puhui turkua, toinen pohjanmaata ja kolmas (minä) jonkinlaista pääkaupunkiseudun omaa kieltä. Olin itse lähinnä kuulijana, mutta olipas se kertakaikkiaan hupaisaa kuultavaa. Turuksi puhuva lyhensi tietenkin kaikki sanat minimiin päätäen ne s:n tai n:n ja kysymysmerkilliset päätettiin muotoon, joka muistuttaa hylkeiden ääntelyä (onk? mink?) Pohjanmaaksi bamlaava taas pyrki saamaan sanoihinsa maksimaalisen mitan, vokaaleita on ollut tarjouksessa kaksi yhden hinnalla ja kolmas kaupan päälle. Tiedän nyt miltä Liisasta tuntui Ihmemaassa ;) Kyllä kieli on rikkaus <3



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sigamagee on samaa sarjaa "asiasta kukkaruukkuun" tai "terse" -sanontojen kanssa. Niin paljon aikaa välissä, että huvittaa nyt jo.
      Että nauratti toi hylkeen ääntely onk. Se on vieläpä totta. Minusta murteet ovat ihania. Mutta sille ei voi mitään, että ne hymyilyttää ja samalla tulee vähän vahingossa oltua huvittuneita jollekin, joka tosissaan ilmaisee itseään. Kieli on nimenomaan rikkaus.

      Poista
  9. Mä tartun nyt tuohon huikeeseen, koska ärsytys. Sillä on varmasti paikkansa hyvänä ylisanana, mutta ainakin täälläpäin suomenniemeä (tuo suomenniemi on yks mun ärsytyssana) sitä käytetään ihan joka ainoasta asiasta. En usko enää mihinkään. Vähän niinkuin se poika, joka huuteli kylään huvikseen että apuva susi syö lampaat, eikä kukaan sit uskonu kun se oikeasti joskus tapahtuikin. Eli mä en usko et mitään huikeeta voi enää ees tapahtua.. Sit kun alkaa tapahtua oivallista, niin oon mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai kauhee, kun voin kuvitella miten ja minkälainen tyyppi tuota suomenniemeä käyttää. Ja kaikki huikeat tapahtumat taitaa tätä menoa olla loppuun kulutettu. Toinen ääripää on tietenkin laimee -porukka. :D :D Tai hymiöporukka.

      Poista
  10. Mua ärsyttää sanan "kiinnostelee" käyttö. Joko asiat kiinnostaa, tai sitten ne ei kiinnosta, mutta kiinnostelee?!? Mitä helvettiä, onko se edes suomea? Kuulostaa sellaiselta selkärangattoman vässykän sanonnalta, lupaillaan vähän sinne päin mutta ei oteta mitään vastuuta omista lupauksista tai sanoista. Olen törmännyt tähän sanaan vasta ihan viimeisen puolen vuoden (?) aikana, jopa julkaistuissa teksteissä. Kiinnostelisi kuulla kielenhuollon ammattilaisen mielipide sanan käyttöön :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinostella. En ole pistänyt merkille kiinnostelevia, mutta tässäkin heti saan kiinni ihmistyypistä. Ehkä vähän samaa tarkoittava sana kuin katellaan. Täytyy myöntää, että sanojen mielikuvituksekas muuntelu on minusta joskus ihan hauskaa, mutta sen täytyy jäädä kertaluontoiseksi. Sanojen pitää kuulostaa itse keksityltä eikä sitten taas liian lapselliselta. Markus Kajo on aika tunnettu sanan vääntelijä ja hänen teksteihinsä se sarkastisen lakoninen tyyli sopii.

      Poista
  11. Kuitenkin kaikista mielettömintä on se, että lähes kaikki on nykyisin ihan mieletöntä. Kai tää blogikin on ihan mieletön.
    -Rosanna-

    VastaaPoista