1.11.2012

Minä ja Sanderson

Minulla on muutamana päivänä pyörinyt päässä eräs juttu, josta ajattelin päästä eroon kirjoittamalla. Pohjustan sitä aavistuksen verran, sillä muuten se ei olisi kokonainen. 

Pienenä minun naapurissa asui saman ikäinen kaveri nimeltä Riksu. Riksun kanssa tietenkin leikittiin ja sitten käytiin yhtämatkaa koulussa. Tiemme erkanivat, kun valitsimme eri lukiot. Siis koulutiet. Riksu oli aina minua varovaisempi eli toisin sanoen järkevämpi. Minä olin impulsiivinen ja Riksu harkitseva. Eikä mikään ole muuttunut, mikäli ystävääni ja itseäni yhtään tunnen. Mitähän ihmettä näillä luonnekuvauksilla on tekemistä tämän prologin kanssa?

Mä ja Riksu ennenvanhaan

Kun lukion kolmas luoka kääntyi kevääksi, alkoi viimeinen puristus, eli lukuloma. Koska asuimme rajanaapureina, abivertaistuen jakaminen onnistui mitä sujuvaisimmalla tavalla. Vuosi oli 1994. Me emme mesettäneet, tekstittäneet, facettaneet tai skypettäneet vaan viesti kulki jalkaisin polkua pitkin talojemme välillä. Ihan IRL:ssa. Taas tämä esinäytös lipsuu urilta.

Yhtenä päivänä lueskelin reaalikokeeseen biologian kirjaa, ja koska olin päättänyt kirjoittaa biologian ensisijaisena aineena, luin varmuuden vuoksi Riksunkin kirjat (ei tietenkään niitä samoja, vaan eri). Jokseenkin puolessa välissä kirjaa, keskeltä tekstiä, löysin nimeni sydämellä ympyröitynä. Ilahduin suunnattomasti kolmesta syystä: 1. Ystäväni oli ajatellut minua. 2. Lukeminen keskeytyi hyvästä syystä. 3. Niihin aikoihin suhteellisen harvinaisena esiintynyt nimeni oli painetussa tekstissä.

Kiitos infinitiivin inessiivi, korvasit puuttuvat nimipäivät, nimikkomukit, avaimenperät ja kaimat.

Näitä minä sitten olen tässä viime päivinä pyöritellyt:
(Harmittaa, kun en muista sitä bilsankirjan sanaa.)

hakatessa
halutessa
juostessa
kaivatessa
kalutessa
kokatessa
kolatessa
kuvatessa
lanatessa
lankatessa
maatessa
manatessa
munatessa
naulatessa
piikatessa
pissatessa
rapatessa
sahatessa
siivotessa
vaivatessa
 ...............................edit.
bingotessa
hallitessa
himotessa
huoratessa
ilmatessa
innotessa
kaihotessa
kairatessa
kaivatessa
kammotessa
kampatessa
karatessa
karhutessa
karvatessa
keilatessa
kelatessa
kiilatessa
kihlatessa
kimmotessa
kinatessa
kirjatessa
kirnutessa
kitatessa
kisatessa
kompatessa
kuivatessa
kuolatessa
kuratessa
kuuratessa
lainatessa
lapatessa
liimatessa
limatessa
mokatessa
napatessa
nollatessa
ohjatessa
palatessa
pantatessa
petratessa
pihkatessa
piinatessa
piiskatessa
pilatessa
pinnatessa
pinotessa
poratessa
punatessa
puolatessa
puuhatessa
pusatessa
raakatessa
raivotessa
rampatessa
ruiskutessa
rukatessa
rumbatessa
sambatessa
sotatessa
suojatessa
suolatessa
tahratessa
tankatessa
tervatessa
tinatessa
touhutessa
tuiskutessa
tupatessa
tuumatessa
vainutessa
varatessa
varistessa
vihatessa
viilatessa
viivatessa
virkatessa
vispatessa


Otan mielelläni vastaan lisää nimelläni varustettuja kaksinaismerkityksellisiä infinitiivin inessivejä. Voit jättää ne kommentteihin, niin lisään jälkieditointina listaan.Minulla oli 80-luvulla yksi tunnettu kaima, keihäänheittäjä ja seitsenottelija Tessa Sanderson. Pirun wikipedia sattui kielimään minulle, että hän onkin Theresa "Tessa" Sanderson. Siinä meni sekin sitten. 
Sittemmin 90-luvulla nimeni pääsi parrasvaloihin Blondi tuli taloon -tv-sarjan Tessa-hahmon ansiosta, jonka jälkeen nimen suosio kasvoi räjähdysmäisesti. (Pikainen tarkistus Wikipediasta: roolinimi on Teresa "Tessa" Pakarinen, Matin tyttöystävä. Ei perkule!)

Mutta onneksi on koirat ja niiden nimet.
 Muutama vuosi takaperin asioidessani paikallisessa apteekissa tapahtui seuraavaa: Ojensin reseptin virkailijalle, joka vilkaisi sen läpi ja hymähti halveksuen:
-Jaa, täällä on taas laitettu koiran nimi omistajan paikalle. 

2010 nimi lisättiin vihdoin suomalaiseen ihmisten nimipäiväkalenteriin (jonka vuoksi nimen maine lähti taas laskuun). Ennen vuotta 1940 yhtään Tessa nimeä ei ollut väestörekisterissä.
1975 vain yksi (kukahan se on...?)

The Kulho
Metsänvihreä ja smaragdinvihreä
Vehkosuon kamarin väritys alkaa muodostua kirppislöydösten johdattelemana.
Kuva kotieteisestä.

Menin eilen  Kausalan kirppikselle ja huomasin ilokseni, että heille oli tullut korttimaksumahdollisuus. Puhkesin tätä kassalla ylistämään, mutta riemulle ilmaantui varjopuolia; maksupääte on ollut kuulemma jo puolitoista vuotta käytössä. Sain pahoja takaumia kaikista niistä kerroista, kun luovuin tavarasta  käteisrahan vuoksi.

25 kommenttia:

 1. Voi että sie olet sitten ihana!

  VastaaPoista
 2. Halatessa ihanaa Tessaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuten vuoden 2010 ensimmäisestä nimipäivästä mua muistuttaa joka päivä se sulta saatu lahja ja arvokkain lahja jonka olen ikinä saanut. Rannekello. Kiitos!

   Poista
 3. Viikatessa ja halatessa. Joo-o, joo-o. Pitäisi löytyä se kaksinaismerkitys ja. Viika ja hala ei ole mitään. Lisää!!

  Halaan ja viikkaan kuitenkin takaisin <3

  VastaaPoista
 4. No mikä toi sun oma "juos" on merkitykseltään? suolatessa, Pusatessa, (erisnimi Pusa) kelatessa, kuolatessa, karhutessa, kiilatessa, tankatessa, poratessa,t:äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt oli hyviä! Niin no, onhan se vähän epäsuomea toi juos. Sellainen murteellinen käskysana. Juos! :)

   Poista
 5. virkatessa, VISPAtessa, kairatessa, vainutessa, vonkatessa, t:äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä on vonkatessa, ai vongatessa murteella?

   Poista
  2. Ei, vaan vonkaaminen on kalastamista. Ja vonka on joen mutka, että silleen.
   Mutta sun kaivatessa ei käy. Lainatessa.

   Poista
 6. Karatessa, kisatessa, mokatessa, limatessa, kuuratessa, viilatessa... Näihin jäi koukkuun, sängyn pohjalla kipeänä maatessa hyvää aivojumppaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HAHAHAH! Hyviä! Arvasin, että tää tarttuu. Koita parantua. Minäkin olen kipeä, höh!

   Poista
 7. Kiitto vaan, nyt tää tarttui minuunkin:
  Lainatessa, kitatessa, kaivatessa (käsky), kuivatessa, tuiskutessa, ruiskutessa, vespatessa (Vespa-erisnimi) ja tota sanaa käyttää Vespailevat tyypit... Tulisiko vielä yksi.. Hakatessa!

  Parane pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vespatessa diskattu toistaiseksi. Vespailevat tyypit kuulostaa liian friikeiltä. Hakatessa löytyi jo omasta listasta. Kiitto!

   Poista
 8. Tää oli illan piristys :D ...ilmatessa, pantatessa, innotessa...

  VastaaPoista
 9. Sateisen aamulenkin tulos: kampatessa, napatessa, kompatessa, lapatessa, suojatessa, pinotessa, kirjatessa, vihatessa, bingotessa ja parhaimmat: himotessa ja limatessa.. IHANA TESSA ja IHANA BLOGI!

  terkuin Heini, joka odottaa Ruuvari-spektaakkelia innolla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, kiitos! Ja ne kaikki tekstiviesti päälle, niin lista on loputon. Kiitos. Ruuvari on ajatusmyssyssä hautumassa:)

   Poista
 10. Niin mainio kuva teistä Riikan kanssa ♥

  VastaaPoista
 11. Kommentoin tätä vanhaa tekstiäsi, ihan pakko, nimittäin mulla on serkku nimeltään Tessa ja hän on syntynyt vuonna 1971!!! Ja on muuten ihan varmasti aito ja oikea etunimi hänellä (toinen nimi on muistaakseni Johanna). Eli ihmettelen suuresti, jos ei hänen nimensä ole siellä rekisteritiedoissa näkynyt?? Olisko toi vuoden -71 yksi ainoa Tessa siis sinä vuonna nimetyt? (eli sinä?)

  Olen ihan intona lukenut läpi blogiasi (kokonaan siis, enää jäljellä tästä tekstistä ihan alkuun asti). Asun itse Korialla, eli aika lähellä. Olgan juttujen kautta tänne eksyin. Tykkään tavastasi kirjoittaa, blogisi on mielenkiintoinen kaikin puolin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa tänne vaan ja ihan samoilta suunniltakin, hauskaa. Koriakin on erittäin tuttua seutua.

   Tessa nimeä on todella annettu useita muina vuosina (myös tuolloin 1971), mutta viittasin tuossa tekstissä syntymävuoteeni 1975, jolloin ei ollut kuin yksi rekisteröity Tessa, toisin sanoen minä. :) Nykyäänhän väestörekisteri ei taida antaa enää katsoa yksittäisiä vuosilukuja.

   Poista
  2. Oho, siis tarkoitin just niin että vuoden -75 eikä -71 kuten näköjään kirjoitin.. =)

   Minusta on kiva löytää näitä lähialueen bloggaajia aina. Seuraan kiinnostuksella myös Olgan juttuja, sitä kautta tänne löysinkin. Kiinnostaa myös tuo kasvissyönti yms joten siksikin mielenkiintoisia teidän molempien blogit.

   Poista
  3. :) mä olen vieläkin hiukan hämmentynyt, että onko se sinun serkku kuitenkin syntynyt vuonna -71. Mutta jos sinun serkkusi on syntynyt myös vuonna -75, tilastojen täytyy olla virheellisiä, sillä minulla ei ole (tietääkseni) kuin yksi serkku.

   Poista
  4. Joo, sorry, mä siis sekoilin noiden vuosilukujen kanssa.

   Eli mun serkku on syntynyt vuonna 1971 ja luulin ensin, että tuo sinun mainitsema tilasto tarkoitti että vasta silloin vuonna -75 on tilastoissa se yksi kappale Tessaa (eli sinä) eli että sitä ennen ei olis Tessa-nimisiä Suomessa ollut ollenkaan. Mutta sitten ajattelinkin, että varmaan tarkoitat että sinä vuonna on rekisteröity yksi Tessa, eli sinä. Ja laitoin siis viestiin vaan väärän vuosiluvun siihen... Serkkuni siis vuosimallia -71 ja sinä -75. =)

   (ja ne haasteen kysymykset on ne samat mihin itse vastasin, minusta ne oli niin nasevat kysymykset ja mun pää raksutteli ihan tyhjää kun olis pitänyt itse keksiä kysymyksiä... =D)

   Poista