28.2.2013

Lämmin ulkoa, kylmä sisältä

Mikä tästä meni?
No entä mikä tästä meni?

Vilho Setälä (toim.) Taitokirja, 1959, Otava

Vilho Setälän toimittamasta Taito-kirjasta löytyy vastaus kaikkeen; tekohengitys, aitan rakennus, naisten kerrasto, kosteusmittaus, linoleumkaiverrus, pähkinänsärkijä ja pärekatto, muutaman mainitakseni. 

Kirja sanoo lämmityksestä seuraavaa:
"Lämmitys merkitsee niin suurta taloudellista ja kansantaloudellista arvoa, että on täysi syy järjestää se tarkoitustaan vastaavasti. ... Jos puuliedessä halutaa suorittaa nopeasti jokin pikkukeitos, on renkaisiin sijoitettava "rapid"-liesi käytännöllinen, ... Siinä kiehuu kahvi parillakymmenellä männynkävyllä. ... Uunit – Niiden lukumäärä tulisi olla mahdollisimman pieni työn säästämiseksi. ... Tuuletus ovien ja ikkunoiden kautta lämmitämisen aikaan ei aiheuta suurta lämmityskulujen lisäystä; sen sijaan tuuletus tulipesän kautta vie enimmän lämmön "harakoille". 


Tuuletus ovien ja ikkunoiden kautta lämmityksen aikana eli savut pihalle.

Meillä on ollut tällä viikolla talviloma. Halusimme kovasti Vehkosuolle yökylään, mutta kivitalon sisälämpötilan saaminen edes igluolosuhteisiin ei nyt näillä eväillä onnistunut. Yksi pesällinen kaakeliuunissa edellisenä iltana oli kuin hyttysen henkäisy Pohjoisnavalla. Ja koska Keimo oli seuraavana päivänä töissä, minä reippaana ja oma-aloitteellisena ja optimistina ja hätähousuna tuikkasin keittiön hellan pesään kunnon tukon sekä paperia että puuta ja polttaa päräytin koko pesällisen suoraan sisäilmaan. 
Tuo keittiön lieden sytytys on vaativuudessaan jo muutenkin hoocee osastoa, saati, kun ulko- ja sisälämpötilaero oli huikea ja piippu kylmä ja kostea (inversioilmiö).

Muutaman tunnin häkäisessä sisäilmassa uunipesiä sörkittyäni ja aurinkoisessa ulkoilmassa piippua tuijotettuani, tuumasin, että tänään ei täällä kyllä lämpene kuin omat tunteet – Talviloma Vehkosuolla oli tässä, auton keula kohti kotia. 

Mutta pettynyt ei voi olla; sain kuitenkin Porin-Matin loppumaalattua. 
Ja kaiken sen aikaa Kasse ja Tuppe laskivat mäkeä, tekivät lumikissan ja söivät eväspipareita. Kepe istui autossa ja nautti lämmittävästä kevätauringosta. 8 kommenttia:

 1. Tulipa siitä hieno! Kivat fiiliskuvat taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Niin tuli. Mutta se tuli ei tullut hienosti siitä uunista ulos.

   Poista
 2. Semmoista se on se vanhan talon lämmitys... Meillä kesäkoti saa töröttää kylmänä koko talven. Isäntä kävi isojen kanssa hiihtolomalla yhden yön ja lämmittivät vain saunamökin, jossa on vierastupa. Mutta onneksi kevät etenee ja kohta alkaa mökkiaika!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkodin talvilämmittäjän asenne täytyy olla tosiaankin rento. Aina saa kokeilla, vaikka tiedossa on, että kylmästä lämpimään ei tule tuossa tuokiossa. Ja vaikka vanhassa talossa asumme vakituisestikin, jatkuvasti lämpimänä pitäminen on helpompaa, kun on säännöllisesti paikalla. Kohta tulee lämmintä taas.

   Hauskaa viikonloppua myös!

   Poista
 3. Voi, vanhat kirjat on ihania! Ja tuossa on vielä aihekin kohdallaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo on oikea aarre. Siinä on se ongelma, että kun jotain yrittää etsiä, päätyy selailemaan koko kirjaa ja ehtii unohtaa mitä olikaan etsimässä. :)

   Poista
 4. oskus lapsena luulin, että Porin Matteja saa käyttää vain Porissa ja sen lähellä :D Sitten hämmästyin, että kas niitä on muuallakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on vähän sama, kun moni luuli ja itsekin luulin, että Kekkonen on sama asia kuin presidentti. Lapsi tekee omat oikeat päätelmät.

   Terveisiä vaan Poriin, hyvä ja tehokas on Matti Porista.

   Poista