1.11.2013

Lahjojen lahtaus

Itte tein.

Jos minä saisin päättää:
1.  Joululauluja saisi soittaa vain 1.–26. joulukuuta välisenä aikana. Muulloin sakon uhalla kielletty. 
2. Joulumainosten, -askarteluiden, -toivotusten, -ruokaohjeiden, ideoiden, -ruokien, - kotitalousvinkkien, -puheiden,
-tuotteiden, -juhlaesitysten, -valojen ja -koristeiden esilletuonti ja -pano muulloin kuin
1. – 26. joulukuuta välisenä aikana olisi kielletty.
3. Kertakäyttöisten koristeiden ostaminen ja käyttö olisi kielletty. 
4. Kohdasta 2 poiketen joululahjojen valmistus kaikessa hiljaisuudessa tulisi olla laillista minä vuoden aikana tahansa.
5.  Joululahjojen ostoon tulisi rajoitus. Esimerkiksi vain perheenjäsenille yksi per jäsen, mielellään hyödykkeitä tai äärimmäisen tarpeellisia tarvikkeita. Alle 16 vuotiaat eivät saisi ostaa mitään. 
6. Käsityön tai palvelun antaminen ei kuulu edellä mainittuun ellei niiden teettämistä ulkoisteta (vrt. lahja, kohta 5).
7. Lahjan oston sijaan, perheet ja yksittäiset henkilöt panostaisivat talousvaransa kunnon jouluateriaan perheen tai lähimpien ihmisten parissa kuitenkin yltäkylläisyydestä tinkien. 
8. Joulukinkun haluava "kiinnittäisi" itselleen keväällä porsaan, jonka elämistä ja kasvua hän sponsoroisi ja seuraisi ollen myös läsnä tämän lahtauksessa syksyllä. Tätä varten tulisi perustaa Kummipossut Ry, joka välittäisi kummeille possut ja heidän kauttaan kulkisi terveiset possuilta tämän elossaoloaikana kummeille ja päinvastoin. Jos olosuhteet ja ympäristö sallisi, possun saisi kasvattaa myös itse tai perustaa ns. kyläpossukommuuneja.
9. Joulukortit lakkaisivat olemasta. Kaksi kirjettä tulisi kuitenkin lähettää jouluun mennessä jollekin rakkaalle ystävälle, tuttavalle tai sukulaiselle, jota ei ole vähintään vuoteen nähnyt.
 10. Pikkujoulujen kutsu olisi aina avec.
11. Joulupukilla ja tontuilla ei saisi kiristää lapsia. Joulupukin merkitys lahjojen tuojana lakkaisi, mutta taru symbolisena hyväntuojana tuotaisi takaisin. Joulupukki olisi miespuolinen Äiti Amma.
12. Jouluvalmistelujen ja perinteinen pakonomainen suorittaminen muuttuisi vapaaehtoiseksi.
13. Joulu tulisi ylläolevien sääntöjen myötä viettoon suppeammalla aikataululla, mutta sitäkin odotetumpana hyvänmielen juhlana. 


© Oikeudet poikkeuksiin ja sääntömuutoksiin laatijalla.
No onkos tullut kesä

No onkos tullut kesä
nyt talven keskelle,
ja laitetaankos pesä
myös pikkulinnuille
Jo kuusi kynttilöitä
on käynyt kukkimaan,
pimeitä talven öitä
näin ehkä valaistaan.
Ja vanhakin nyt nuortuu
kuin lapsi leikkimään
ja koukkuselkä suortuu,
niin kaikk' on mielissään.
Niin hyvä, lämmin, hellä
on mieli jokaisen.
Jos joulu ihmisellä,
ois kertavuotinen!

Suom. kansansävelmä.
Alkup. san. J.H. Erkko,
San. muunn. Tessa


Nyt Vehkosuolle viikonlopun viettoon.
Hyvää viikonloppua. 

31 kommenttia:

 1. Juuri näin toivoisin minäkin olevan vähän paremmassa maailmassa. Itsellä on vaikeuksia olla villiintymättä näin joulun alla kaikenlaisiin ylilyönteihin kun joka puolelta tulee paineita kulutushysteriaan.

  Kinkkuidea on loistava, meillä vietetään kasvis-kalapitoista joulua kuten muutenkin arkena. Kunpa ihmiset heräisivät huomaamaan tuotantoeläinten elinolosuhteet paremmin ja ottamaan vastuuun siitä, että syömänsä eläin olisi saanut elää elämänsä hyvissä olosuhteissa.

  Niin ja muistaa kohtuus. Ruuassa ja lahjoissa.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että ostamisesta luopuminen olisi monelle huojentavaa. Onhan sitten vielä synttärit joka vuosi, jolloin voi huomioida sankaria erikseen. En tiedä...vaikka jo pihinä ja köyhänä ostankin jo minimit, silti osa on tarpeetonta. Ja varsinkin itse saan liikaa lahjoja, vaikken niin kiltti olekaan. :)
   Eläinten syömistä en halua moralisoida sen kummemmin. Syötäväksi silmien alla kasvatettua varmasti osaa arvostaa.

   Poista
 2. Tosi hienon itee teit...:)
  Kannatan jokaista kohtaa listallasi! Mukavaa viikonloppua teille kaikille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hieno ja hieno... Toinenkin olisi vielä kasausta vaille.
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 3. Tuollaiset säännöt sopisivat minullekin. En viimevuonna lähettänyt yhtään korttia ja lahjat laitoin vaan tyttärille. Itse en ole lahjoja saanut moniin vuosiin ja näin on hyvä. Koristeet on samat vuosikymmenestä toiseen, samoin ruuat. Leipoa en viitsi, kun kukaan ei niitä kuitenkaan syö.
  Turha hössötys ärsyttää ja vaikka olen eläkkeellä ja aina kotona, en kaipaa hulabaloota jouluna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä arvostan kyllä perinteitä, vaikkei niin voi tuosta päätellä. Ja pidän joulusta, koska se on yksi vuoden kiinnekohta monien muiden joukossa ja perheen oma juhla. Yli kaupallisuus on takapuolesta, sille en mahda mitään. Pidän silti lahjojen antamisesta, kohtuudella ja kaikki ihmiset ympärilläni ajattelevat käytännöllisyydestä pitkälti samoin, kuin minä. Hyvällä mallilla pääasiassa ollaan.

   Poista
 4. Komppaan. Asiaa. Tän mie jaan.

  VastaaPoista
 5. Kannatan! Mutta entä tuo tontuilla kiristäminen...edes hätätilanteissa? :D

  VastaaPoista
 6. Jos minä saisin päättää, joulusta voisivat hössöttää vapaasti siitä pitävät, eivätkä joulusta vähemmän pitävät ottaisi tuosta juhlasta sressiä: viettäisivät sitä juuri niin vähäeleisesti kuin huvittaa tuntematta painetta siitä, mitä "pitää" tehdä. Eivätkä ärsyyntyisi joulua rakastavien hössötyksestä. Joulukorttien kanssa sama juttu: sellaisesta "toiminnasta" ei pitäisi odottaa vastapalvelusta, jos itse kortteja tykkää lähettää ja toisinpäin, ei pitäisi tuntea painetta lähettää kortteja ihmisille, jolta kortteja saa.

  Ärsyttää ylipäätään koko joulustressi-sana.

  Kohta 5: Sovitaan niin!

  P.S. Tosi hieno kalenteri! Siinä on ollut hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooo, tiesin, että laitoin oman pään lahtauspölkylle. Kirjoitus ei ole tarkoitettu moralisoimaan muiden käytöstä, vaikka niin voi lukiessa monesta kohdasta päätellä. Pilke silmäkulmassa.
   Totuutta ei silti pääse pakoon; kulttuuri on se ympäristö mihin ollaan kasvettu ja siitä irtaantuminen tai vastakarvaan meneminen ei ole ainoastaan yksilön itsensä päätettävissä. Minä, niinkun suurin osa ihmisistä, luovii omien ja perheenjäsenten, ystävien ja koko yhteiskunnan lomassa. Sellaista elämä on. Kirjoituksessa eletään maailmassa, missä lehmätkin lentäisi.

   P.S. Kiitos. Kivaa näpertelyä tuo.

   Poista
 7. Kauhea hässäkkä tuosta joulusta tulee. Ihmiset menee kaupoissa edes takas ja kauppias hieroo kämmeniään yhteen kun kaikki krääsä menee kaupaksi. Työssä työkaverit (osa) ovat uupuneita joulun laittoon ja pipo kireenä.
  Äääh mä en pidä joulusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen haistanut ilmassa leijuvaa uupumusta. Kauppiaiden leipä ei pitäisi olla joulusta riippuvainen, vaikka yrittäjien sesonkinäkymät ymmärränkin. Haluaisin kaikkien pärjäävän täällä jotenkin, eikä yrittänyttä laiteta. Eräänlaista kuluttamista minäkin harjoitan kahden talon ja autojen loukussa.
   Mutta ennenkaikkea, pelkään, että joulu kääntyy itseään ja tarkoitustaan vastaan metelöinällä liikaa itsestään.

   Poista
 8. Kannatan. Minua niin ärsyttää, että joka vuosi joulukrääsä tulee aikaisemmin silmille. Ihmisillä palaa jouluvalot syyskuun alussa ja minulta palaa käämit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän arveluttavaahan tätä on ääneen sanoa. Joulua kommentoimalla saa helposti vihamiehiä. Mutta korostan vielä, pidän siitä joulusta, jossa syödään, nähdään sukulaisia, ystäviä, jännitetään lasten kanssa ja puolesta, saunotaan ja käydään tyhjäkäynnillä.

   Poista
 9. Melkein kaikista kohdista NIIN samaa mieltä. Paitsi, että joulukorteista tykkään :) joulun odotuksessa yksi kivoimpia juttuja on postilaatikolla käyminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minähän en missään nimessä vihaa joulukortteja vaan päinvastoin. Ongelmia syntyy siitä, että en tiedä mitä tekisin niillä vanhoilla, menneiden vuosien korteilla, niiden hävittäminen on jotenkin surullista ja taas säilyttäminen merkitsee lisääntyvää tavaraa, jota välttelen. Minulla on siis viharakkaussuhde kortteihin. Olen myös itse korttien ja varsinkin itsetehtyjen lähettelijä ollut aina. Ihan kevyesti en siis pysty korttiasiaa kohtaamaan, enkä vielä tiedä, mihin päädyn :)

   Poista
 10. Possuidea oli mahtava. Tosin itse en välitä niinkään kinkusta, mutta oman joulukalkkunan hankkisin kummitoiminnalla heti, jos se olisi mahdollista. Tässä kohtaa täytyy kateellisena todeta, että eräät puolitutut ovat jo askeleen pidemmällä. Heillä oli viime vuonna 15 kalkkunaa, joita itse kasvattivat syömiseksi, kun halusivat olla omavaraisia. Pari komeaa kalkkunaa välttyi pataan joutumiselta ja tepastelevat tyytyväisenä pihalla, suurin osa parvesta kuitenkin syötiin. Mutta tollainen oman syötävän eläimen kasvatus olisi mahtava idea, kun kaikilla ei ole kuitenkaan mahdollisuutta ottaa niitä omaan kotiin, mutta itse ainakin haluan syödä eettistä lihaa. Onneksi hevoseni tallilta saa jo kukkopoikia omaan pöytään ja maku on muuten ihan eri kuin kaupan kanoissa, joita en enää itse ostakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se ajatus sitten lähti...possukummeille. Vaikken syö lihaa, tai siis kalaa kyllä, niin en voi sanoa, etten pitäisi lihan mausta. Ennen joulukinkku oli tärkeimpiä asioita joulussa minulle, siksi monelle entisen minunlaiselle passukummeille voisi olla tilausta. Kalkkunayhteisö kuulostaa just hyvältä.

   Poista
 11. Tämä onkin mielenkiintoinen – ja niin kaksipiippuinen – aihe!

  Minusta on ihana alkaa pikkuhiljaa kurkkia joululehtiä jo marraskuussa. Vielä ei ole tontttutunnelmia, mutta otan aiheesta itselleni parhaat tunnelmat. Marraskuu kun on aika pitkä ja harmaa... Lahjojakin on kiva miettiä ajatuksella, ja ajoissa. Näin ainakin välttää sen viime hetken paniikin ja päättömästi kaupoissa juoksun. Itse asiassa päätin joko tehdä tai hankkia nettikaupoista meidän lahjamme, mikäli vaan onnistuu. Minäkään en nimittäin tykkää joulun alla kaupoissa kiertelystä. Siellä on se "krääsähelvetti" ja paniikki, mitä ei mun mielestä jouluun tarvita.
  Joulusta voisi siis poistaa pakon ja rasittavat perinteet. Joulusta löytyy nimittäin niin paljon ihanaa rauhoittumista ja läheisistä nauttimista!
  ps. Mulla on myös pieni angsti noita joulukortteja kohtaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosi paljon samanlainen fiilistelijä. Omaan tahtiin lahjojen mietiskely on kivaa ja netti toimii ostosten puolesta just hyvin. Kirjoitushan nyt oli aika mustavalkoinen, mutta ajatuksen varmasti kaikki ymmärtää. Joulua ei voi omistaa, mutta sitä ei saisi pilata ylitarjonnalla. Ähky tulee jo ennen aattoa eikä mikään tunnu enää miltään. Sitä pelkään.
   Hyvä, kun ymmärrät korttiangstin. Välittämiselle voisi olla toinenkin vaihtoehto.

   Poista
 12. Mitenkähän sais selville, ketkä haluavat korttejani ja ketkä eivät? Minusta on ollut mukava aina tehdä noita kortteja, mutta kamalalta tuntuu, jos ne ovat "ongelmajätettä" jollekin. Oikein hyvä, että otat tämän asian esille! tämän vuoden kortit on jo tehty, mutta pitää varmaan miettiä seuraavaa vuotta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei rakas anonyymi ystävä tai sukulainen. Kortin lähettämisessä tai lahjan antamisessa on toki aina tämä riski olemassa, että vastaanottaja ei arvosta antajan toivomalla tavalla. Jäljelle jää siis mitä? Antamisen ilo, vai liekö sitäkään. Jos olet niin läheinen minulle, että kortteja lähetät, sinun täytyy tietää ja tuntea minut (ja muut korttiesi saajat) kyllin, että voit päätellä kuinka niihin suhtaudun. Haluan korttiasian esille tuodessani "vapauttaa" ne kaikki, jotka kokevat kortin lähettämisen taakaksi tai ovat liian kiireisiä nauttiakseen joka vuonna joulukorttiprosessista. Haluan sanoa, että välitän ihan yhtä paljon teistä, jotka jätätte lähettämättä ja toivon, että minunkaan välittämiseni ei ole joulukortilla mitattu.

   Poista
  2. Anonyymi olen, mutten sukulaisesi enkä ystäväsi tai tuttavasi :) Vastauksesi kyllä hämmensi entisestään: en ole ikinä ajatellut lahjojen antamista siltä kannalta, että niiden pitäisi saada jotain arvostusta. Minä olen antanut lahjoja sillä ajatuksella, että toivoisin saadan tulevan iloiseksi. Minun mielestäni kortin lähettämisessä tai lahjan antamisessa ei ole mitään järkeä, jos saaja ei ilahdu. En ole koskaan ajatellut, että "antamisen ilo " olisi joku tavoite, tavoitteena on saajan ilahtuminen. Ja jos saaja ei ilahdu, vaan ahdistuu, en halua lahjoja antaa tai korttia lähettää.

   Poista
  3. Höh, ei sukulainen tai ystävä (nyt en ainakaan saa korttia sinulta) :D Älä hämmenny vaan anna palaa. Lahja kertoo ja muistuttaa eniten sinusta ja miellyttää silloin parhaiten, kun olen antanut sen itsekkäistä syistä (eli ei uhrautumista eikä velvollisuutta = antamisen ilo). Kuten sanottu arvostan kortteja niin, etten tiedä miten toimia menneiden vuosien korttien kanssa. Olen siis sinuakin hämmentyneempi. Mutta neuvo sinä, mitä niille tehdään? Mitä sinä teet?

   Poista
  4. Minä en usko tuohon, että lahjan saaja välttämättä ilahtuu "itsekkäistä syistä" annetuista lahjoista, vaikka ne olisivat kuinka "uhrautumattomalla" mielellä hyvänsä annettuja. Minä esimerkiksi tykkään tosi paljon leikkokukisra - sekä niiden katselemisesta ja haistelemisesta kotona että niiden ostamisesta ja valitsemisesta. En kehtaa ostaa niitä ihan paljon kotiin, kun se kuitenkin on turhaa rahan menoa. Niinpä minä olen mielelläni osanut niitä lahjoiksi, esim. naapurille tapasin viedä kimpun joulun alla, kun ovat mukavat naapurit. Lopulta sitten kerran naapuri oikein kiukkuisesti sanoi, että on ihan kamalaa, kun kannan heille kukkia. Ilmeisesti hän oli vihjannut asiasta jo aiemmin, mutta olen sillä tavalla tollo, että hirveän huonosti ymmärrän vihjeitä (enkä osaa itse vihjailla, vaan puhun suoraan sen mitä tarkoitan) No, tuon minäkin jo ymmärsin ja tajusin lopettaa. Eikä tämä ole ainutkertainen kokemus siitä, että ihmiset ahdistuvat lahjoista, mutta sopiii tähän, kun liittyy jouluun. Tämän että kaikille ei pidä antaa lahjoja, koska he eivät siitä ilahdu, vaan pahoittavat mielensä, olen jo siis onnistunut ymmärtämään ja osaan varoa. Mutta mieleeni ei ole tullut, että nyt pitää ruveta varomaan korttienkin lähettämistä.

   Itse olen "kaiken tavaran säilyttäjä", joten minulla elämäni joulukortit ovat vintillä kunkin vuoden kortit on sidottu narulla yhteen ja päällä on vuosiluku. Niin minulla on muutkin kortit ja entisaikoina postin tuomat kirjeetkin vintin laatikoissa vuosiluvuittain. Minä olen itse niin nauttinut isovanhempieni säästämistä kauniista 1800-luvun huonekaluista ja astioista ja koruista, 1900-luvun alusta periytyneistä kirjeistä, vaatteista, laukuista ja muista tavaroista, että haluan säästää myös tätä aikaa tulevaisuuteen (mikäli nyt maailma pystyssä pysyy) Jos isovanhempani olisivat aina kierrättäneet kaiken, ei niitä vanhoja tavaroita minulla olisi.

   Poista
 13. Täähän alkaa kuulostaa jo joulustressiltä :(. Komppaan Nonnaa, itse ompelin tänään "joululahjoja" ystäville ja kylän miehille. Koko ajan heitä lämpimästi ajatellen. Ja hyvilläni siitä, että juuri tämä marraskuu antaa siihen mahdollisuuden, siis rauhaisaa aikaa. Mitä tulee joulukortteihin ja niiden "hävittämiseen.. Itse säilytän niitä tasan vuoden, tsekkaan , onko osoitteissa muuttamista. Sitten laitan ne iloisesti kiertoon. Joko itse jatkokäsittelemällä tai lahjoittamalla lähimpään päiväkotiin tms. Ottavat ilolla vastaan. Haluan myös possukummiksi, lammaskummi olen jo. Vehkasuolle ihanaa ja rauhallista marraskuuta. Joulu tulee aikanaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin kompaan Nonnaa. Siksi listassa olikin, että käsitöiden valmistus kaikessa hiljaisuudessa olisi sallittua minä vuoden aikana tahansa. :)

   Ja vielä korteista, olen itse tehnyt, kuvannut, ommellut, kierrättänyt kortit kaksikymmentä vuotta joka joulu. Minulla on lista koneella joulukortin saajien osoitteesta ja otan mukaan listaan vuosittain uusia elämääni tulleita ihmisiä. Olen lähettänyt kortit perheeni puolesta niin kauan kuin sitä on ollut olemassa. Olen kypsynyt pikkuhiljaa sellaiseen ajatukseen, että kortteihin liittyy jotain sosiaalista painetta, jonka olemassaoloa haluaisin lievittää, kaikilla ihmisillä. Minusta tuo kiertoon laittaminen on erihyvä idea, mutta sanopa tuokin ääneen, että sinun kortti sitten menee teksteineen päivineen eteenpäin. Voi olla ettei tykkäyksiä tule joka suunnasta.

   Ei minulla joulustressiä ole enää moneen vuoteen ollut. Me otamme rennosti ja tunnelma syntyy pikkujutuista. Listaa kirjoitin omaan sarkastiseen tyyliini, mutta joulu on niin herkkä asia, että kirjoittajan persoona hävisi sanan alle (sinä taisit kuitenkin ymmärtää).

   Oikein mukavaa marraskuuta sinullekin! Et laittanut sitten hyviä joulunalustoivotuksia...:D

   Poista
 14. Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen, hyvä mieli antajalla ja saajalla. Loistakoot valot pimeyteen pihoilla ja toreilla vaikka lokakuusta lähtien. Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto.

  VastaaPoista
 15. kun joku nauttii ja juhlii niin kai sen takia pitää jonkun toisen pahastua ja murjottaa...

  VastaaPoista