7.11.2013

Sipi KaukomieliTänä vuonna blogijoulukalenterin päähenkilö on tonttu nimeltä Sipi Kaukomieli. 
Sipi on oikeasti joulutonttu, mutta viettänyt ajastaan kymmenen vuotta puutarhatonttuna (todennäköisesti tahtonsa vastaisesti). Vuodet syreenin ja sittemmin omenapuun juurella eivät ole kohdelleet Sipiä aivan oikeudenmukaisesti. 

En tiedä, kuinka vanha Sipi oli meille tullessaan, mutta puutarhassa vietetyt vuodet ovat vähintään tuplanneet hänen ikänsä. Oletamme hänen täyttäneen tänä vuonna noin 100–150 vuotta. Kuulostaa paljolta, mutta tontuksi vielä ihan teini (tonttu voi elää 400 vuotiaaksi).

Sipi löytyi omenapuun juurelta aivan sirpaleina. Minulla, Olgalla, Kassella, Tupella ja pikaliimalla oli täysi työ palauttaa pirstaloitunut Sipi jaloilleen. Omenapuun juurelta kävimme useasti yhdessä ja erikseen kaivamassa pimeässä ja hyisessä ilmassa tontturukan palasia.

 Sipin valmistelu oli tarkoitus tapahtua kaikessa hiljaisuudessa, mutta kävipä niin, että liimausprojektin alla törmäsin Olgaan muskarilaisten kuskausreissun yhteydessä. Yritin livahtaa kotiin jatkamaan tontun kasausta, mutta Olga alkoi vaatia kahviseuraa, arvatenkin haistaen projektini – kuten tämänkailtaisissa tapauksissa hänellä on tapana – siispä mumisin jotain siihen suuntaan, että "tonttu, palasina". Ei aikaakaan, kun hänellä oli jo sormenpäät pikaliimassa ja pää tonttuparan vuoksi myötätunnosta kallellaan. Lastemme musisoidessa uppouduimme intohimoisesti elvyttämään tonttua.

 Ajattelin ensin kaikki tontun muruset nähtyäni, että ei kannata, mutta Sipi Kaukomielen kasaaminen opetti minulle taas jotain tärkeää elämästä: Pikaliiman hinnalla olisi saanut uuden tontun, mutta ei yhtään niin mukavaa muistoa.
Rahalla ei voi tonttua punnita.Minä ja Olga kasaushommissa. Kuvat: Olga & minä

Sipi Kaukomieli sipistelee joulukuun 1. – 24. välisenä aikana Iitissä ja sen liepeillä esitellen minulle ja perheellemme tärkeitä paikkoja. 

Sipi Kaukomieli on saanut innoituksensa Amélie-elokuvassa seikkailevalta tontulta.


Sipi Kaukomieli

24 kommenttia:

 1. Onks teillä jotenkin tonttumainen fiilis, kun molemmilla on myssy päässä? Vai onks lämmitys pois päältä?

  Mielenkiinnolla odottelen turinoita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että molempaa noita, mitä mainitsit ja sitten ainakin minun kohdalla hiusten ulkonäkö on usein pipoa pahempi.

   Poista
  2. Kolmas vaihtoehto mun mielessä oli myös se "bad hair day", mutta tuli päähän hitaammin kuin enter-nappi.:)
   ps. Mä voisin elää syksystä kevääseen myssy päässä. Äärimmäisen mukava ja käytännöllinen!

   Poista
 2. Jee! Hyvä Sipi ja hyvä te! Odotan Sipin seikkailuja innolla. :)

  VastaaPoista
 3. Täähän ihan selvä DIY. Tee-se-itse-3D-palapeli.

  Odotan mielenkiinnolla, tulossa taattua kamaa. Tos jo valmiiksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan just, 3D-palapeli! Tossa olis ihan kiva lahjaideakin. Nuijia ensin joku savi- tai posliiniesine säpäleiks ja laittaa pakettiin liiman kanssa. En tiiä... saattais mennä väärinymmärrykseks helposti. Ihan sikakoukuttavaa kyllä tommosen kasaaminen on, unohtuu arki ja huolet. Suosittelen kaikille lämpimästi.

   Poista
 4. Ihana idea, täällä jo innolla odotan! :) Voi teitä puurtajia!!! :D

  VastaaPoista
 5. Olispa jo joulukuu. :)

  VastaaPoista
 6. Sipi näyttää just siltä, että sillä on tarinoita kerrottavanaan. Vähän sellainen "Voih, tietäisttepä vaan..." -ilme ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin. Kokoajan sanomaisillaan jotain. Onneksi kohta pääsee ääneen.

   Poista
 7. Go Sipi!
  Vielä vähän marrasfiiliksistä, olipa taas HIENOJA kuvia! Mahtavaa, kun kaarnalaivoja voi uittaa muulloinkin kuin keväällä. Ehkä typyt isona muistelee, miten ihanaa aikaa marraskuu(kin) voi olla :)
  Symppaan ja komppaan kaikkia teita lapsellisia ja hevosellisia ihmisä. Mulla ei ole kumpiakaan, vain kissat. He käyvät pikapikaa pihalla tarpeillaan ja tulevat äkkiä takaisin uuninpankolle goisaan. Ja siivoavat itse itsensä (ja jälkensä).
  Muutaman viikon päästä helpottaa ( ennustus tälle seudulle lunta joulukuun puolessa välissä). Tsemppii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, että lapset eivät kyllä tätä aikaa mitenkään muita oudompana miellä. Ihme sissejä ovat kyllä, ulkona tuntitolkulla kädet jäässä ja housut kurassa.

   Toisaalta lapset ja muut ulkoiluttamista vaativat eläimet ainakin pistää ulkoilemaan. Tähän aikaa muuten tapahtuisi kuin muumeille, tulisi talviuni.

   Sipi goes!

   Poista
 8. Sipin seikkailuja odotellessa! Meidän betoninvärinen Pertti-tonttumme muutti kaatopaikalle sukulaistensa luo siinä vaiheessa, kun Pertti oli eräänä myrsky-yönä yrittänyt lentää tuulen mukana ja siinä rytäkässä kadottanut matkalle ison palan hiipastaan. Olen aivan varma, että Pertti on sittemmin tavannut kauan kaivattuja sukulaisiaan ja nauttinut rennoista päivistä.

  (Amelie tosin selkeästi oli varastanut ideaansa minun ja ystävieni tonttuperformanssista, jota suunnittelimme toteutetavaksi reilusti viime vuosituhannen puolella. Koska siihen olisi tarvittu hirmuinen määrä puutarhatonttuja sekä videokamera, joita meillä ei ollut, jäi idea toteuttamatta :D Niin varmaan :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pertti se sitten otti ja lähti. Mutta kyllä Pertin elämä varmasti nyt on tontun arvoista.

   Tavallaan, kun lainasin ideaa Amélielta, lainasin sen myös teiltä. Olen kovin kiitollinen. Olisko DNA myöskin sitten lainannut teiltä sen idean "elämä on" -mainoksiin? :)

   Poista
 9. Tontun elvytys kuulostaa niin humaanilta projektilta kuin vain olla ja voi. Olen iloinen tontun puolesta. Tulivat mieleen ne kaikki sadat tonttukirjeet, joita vuosien saatossa kirjoittelin lapsille ennen joulua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjeistä tuli mieleen, kun kirjoitin ennen joulua pientä päiväkirjaa, jossa haaveilin jostain lelusta ja kerroin tulevalle pehmokoiralle, että kuinka aion sitä hoitaa ja mitä tulemme tekemään. Tosi tosi jännittävää odottelua oli se ja kivoja muistoja.

   Tonttu on todella monella tapaa humaani. Kiva, jos tunne välittyi.

   Poista
 10. Tonttulassa varmaan hurrattiin! Mielenkiinnolla jään odottelemaan Sipin seikkailuja :D

  VastaaPoista