7.9.2012

Tomaattien elvytys


Nahka-Anneli ja Pip aamupalaa odottamassa

Niiiiiiin ärsyttävää syksyssä se, kun kaikki kasvit puskee tuotoksiaan ulos, eikä niitä ehdi käyttää rauhassa tuoreeltaan. Kauhea kiire juosta metsissä, korjata satoa, niittää, säilöä, kuivattaa, keittää... Oma puutarha on vaatimaton, mutta jo senkin kanssa on säilöntäkriisi. Sen lisäksi saan ystäviltä kauheasti lahjoituksia ja teen kaikkeni, että saan kaikki järkevään muotoon. Ystävän anoppi ja appi ovat niin himomarjastajia, että saimme ensin kaksi ämpärillistä mustikoita ja nyt toiset saman verran puolukoita. Tein osasta hilloa ja lopuista mehua. Kyllä nyt kelpaa. Kodin kellari hieman arveluttaa, sillä lämpötila on vielä rapiat +10 astetta. Olen jostain lukenut, että +8 astetta olisi toivottava. Vaikka kyllä tönkkösokeroitu pitäisi pienen lämpötilan kestää.

Pöpi ja Harri nautiskelevat mehunkeitosta lämmenneessä keittiössä.

Minulla ei ole kasvihuonetta, enkä ikinä saa tomaateista satoa. Joskus pari vihreää olen saanut punastumaan ikkunalaudalla, mutta ulkona ei lämpö riitä. Annoin siitä huolimatta tekohengitystä kahdelle taimelle. Karsin kaikki voimaa vievät oksat pois ja viritin hennomman varren ylösalaisin jugurttipurkkiin roikkumaan (leikkasin kannesta irtopohjan, joka oli helppo ujuttaa juurien alle. Saapa nähdä teinkö kaiken liian myöhään.

Sain tänään myös papuja ystävältäni Olgalta, jonka kasvihuone ja puutarha ovat ihanan villejä ja tuottoisia.


6 kommenttia:

 1. Kypsytä tomaatit käyttökuntoon sisällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on varmasti tehtävä. Ehkä yritän pitää kesästä jotenkin kiinni kiduttamalla kasveja ulkona. Taitaa puksipuukin tukehtua veteen tuolla pöydällä. :)

   Poista
 2. Hei, aika siistit projektit teillä! Tykkään.
  -Simo

  VastaaPoista
 3. Kyllä kai ne siellä kellarissa säilyy. Meillä on kellari, muttei kuitenkaan ihan oikea maakellari, koska sinne on ovi meidän alakerrasta. Ja siellä on kesällä liian lämmin, ehkä 14-15 astetta. Mutta kyllä siellä etikkasäilykkeet, mehut ja hillot säilyvät. Kun vaan on kunnolla puhdistetut ja kuumennetut purkit, kannet kunnolla kiinni ja hyvät testatut reseptit valmistuksessa. Ylivuotisiakin ollaan joskus syöty ihan hyvällä menestyksellä.
  Ihana blogi. Aion palata vielä toistekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi mehupullo näyttää nyt olevan homeessa, mutta korkki olikin jo valmiiksi hiukan epävarman oloinen. Olen säilönyt kellarissa ajoittain mehuja, mutta en pitkään aikaan. Ja ongelma meillä on ollut se, että kellari hautautuu takapihalle lumen alle, eikä polkua ole alettu auraamaan ajoissa, joten pääsy on lopulta lumen vuoksi mahdotonta. Nyt yritän taas kerran ja aion olla ahkerampi auraaja. Kiva, kun kävit ja kiitos kannustuksesta :)

   Poista