7.12.2013

Rautatieasema ja junarata (7.)Junat toivat Kausalaankin elämän, kuten niin monelle suomalaiselle paikkakunnalle. 
Minä olen kulkenut junalla Kausalasta Lahteen, Kouvolaan ja Helsinkiin. On siistiä tietää pääsevänsä tarvittaessa myös julkisilla siirtyilemään ympäriinsä, vaikka asusteleekin maaseudulla.

Ajoin vuosia sitten kerran vanhalla mummopyörällä, joka oli hieno ja aivan orkkiskunnossa, asemalle. Jätin pyörän luottavaisesti lukitsematta pyörätelineeseen ja hyppäsin junaan. Kotimatkalle minulle tarjoutui autokyyti, minkä vuoksi pyörä jäi asemalle. Ajattelin noutaa sen seuraavana päivänä. Seuraavana päivänä tuli kuitenkin jotain, etten ehtinyt ja sitä seuraavana ja niin edelleen. Unohdin pyörän ja aina välillä muistin, että ai perkule, se pyörä pitää hakea. Kävelin useastikin aseman ohi lenkittäessä koiria, mutta koska hihnoja oli käsissä kolme, en saanut pyörää mukaan. Pyörä vain seisoi telineessä, uskollisena ja lukitsematta. Välillä se oli kaadettu, välillä taas nostettu takaisin pystyyn telineeseen.
 Näin kului melkein vuosi, kunnes eräänä päivänä minussa heräsi ymmärrys, vastuuntunto ja viitseliäisyys. Kävellessäni asemalle mietin, kuinka hyvittäisin vanhalle pyörälle hylkäämiseni ja kuinka osaisin sitä tästä eteenpäin arvostaa. Mutta mitä lähemmäksi asemarakennusta pääsin, sen selvemmäksi minulle tuli, ettei pyörää enää ollut. Minä julma, olin hylännyt sen ja pettänyt sen luottamuksen. Paska paska paska. Anteeksi. 

Tarina uskollisuudesta, luottamuksesta, luopumisesta ja pettymyksistä, niitä on asemat täynnä.

Kuten tarina Hachiko-koirasta, joka odotti uskollisesti isäntäänsä asemalla vuosia tämän menehtymisen jälkeenkin. 
Katso japanilainen alkuperäinen elokuva osissa täältä.

Hachiko

* Kausalan asemarakennuksen on rakennettu 1870 ja sen on suunnitellut Knut Nylander, Bruno Granholm 
* Sijainti 60° 53′ 7″ N26° 19′ 49″ E
* Kausalan asema on yksi kolmesta säilyneestä Riihimäki-Pietari-radan alkuperäisistä asemarakennuksista.
* Etäisyyksiä: Lahti: 39,3km, Kouvola 22,1km, Helsinki 143,4km
3 kommenttia:

 1. Asemat kertoisivat monta tarinaa jos osaisivat. Ihme että pyöräsi säilyi noinkin pitkään telineessä..yleensä kaikki hajoitetaan.

  VastaaPoista
 2. No voi harmi, kun pyörä oli kadonnut...joku luuli sen pelastavansa, kun siinä hyljättynä poloinen oli kuukaudesta toiseen...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omaa tyhmyyttä, nuorena sitä on olevinaan niin kiireinen. :) Joku katsonut, että tuo on ollut jo niin kauan tuossa, että on jo aika korjata pois. Vaikka tuosta on aikaa reilusti yli kymmenen vuotta, katselen kaikkia Kausalassa liikkuvia pyöriä edelleen sillä silmällä.

   Poista