9.12.2013

Kausalan alakoulu (9.)Sipi patsastelee Kausalan koulun edessä. Lapsillamme on matkaa kouluun kiven heiton verran, tosin koulua käy vasta Kasse, tokaluokkalainen. 
Koska olen ulkopaikkakunnalta Iittiin ja Kausalaan muuttanut (Iimu, erästä paikkakuntalaista lainatakseni), en ole tätä koulua itse käynyt, eikä siihen siksi liity nostalgiaa. Koulu on tärkeä tietenkin lasten vuoksi, mutta myös liikuntasalin, jossa käyn vetämässä lasten HipHop-ryhmiä sekä naisten jumppaa. 

Koulurakennus on rakennettu Kausalan ohitse pyyhkivälle salpausselälle (jääkauden jäännöksiä), minkä vuoksi sinne noustaan ylös mäkeä. Mäen päällä koulurakennuksen jylhyys korostuu. 

Mäkinen maasto on aiheuttanut haasteita koulun pihamaan käyttöön sekä koululiikennöintiin. Tänä syksynä koulun piha-aluetta on alettu laajentaa ja monimuotoistaa. Tasaista pihamaata on louhittu salpausselän kupeesta. Koulussa on nyt reilu kaksisataa oppilasta ja jos kaksi lakkauttamisuhan alla olevaa iittiläistä kyläkoulua tulee tiensä päähän, oppilaiden tie johtaa tähän kouluun. Kausalan koulun seinien sisällä toimii myös Kausan koulu, jossa on opetustilat tuetumpaa koulunkäyntiä tarvitseville lapsille.

Kausalan koulun voi bongata valtatie 12:ta Kausalan läpi ajaessa. Kouvolan suunnalta tullessa se on oikealla ja Lahden suunnalta tullessa vasemmalla Kausalan liittymän kohdalla.

Kausalan koulu vietti 80-vuotis syntymäpäiviään vuonna 2010.


Moni alakoululainen katselee tällaista taidetta valtatie 12 alikulkutunnelissa.
2 kommenttia: