16.12.2012

Kuudestoista luukku


Nokipalo
Oli helmikuu 2005 ja viikko Kassen laskettuun aikaan. Pesänrakennusvietin viemänä olin pessyt ja viikkaillut vauvanvaatteita kaappiin ja järjestellyt tavaroita.

Tuona iltapäivänä pistin tulet uuniin ja lähdin hakemaan Kepeä hoidosta kävellen. Kun palasin puolen tunnin kuluttua takaisin, pihan valkoinen lumi oli nokiharson peitossa. 
Jätin Kepen pulkkaan ja ryntäsin sisälle. Haistoin heti savun, mutta savun sijasta ilma oli sakeana nokihiukkasista. Suunistin uunille, avasin luukut ja sain ison leimahtavan liekin silmilleni. Samassa palohälyytin alkoi ujeltaa. 

Huutava hälyytin taustavoiminani soitin hätäkeskukseen, jossa virkailija kartoitti tilanteen ja pyysi veimään koirat ulos. Sain sulkea puhelimen vasta, kun palokunta oli paikalla ja tilanne heidän hallussa. 

Palokunta suoriutui matkasta minuuteissa, sillä laitos sijaitsee kivenheiton päässä. 


Alakerta
Yläkerta

 Loppu hyvin, kaikki hyvin. 
Mitään paloa ei ollut missään, eikä piippukaan ollut haljennut. Diagnoosi tapahtuneesta on seuraava:
Poltimme sellaista umpipihkaista rakennuslavoihin käytettyä puuta, joka paloi, kuin bensa. Uunin hiilloksille heittämissäni puissa pihka oli kuumentunut ja lopulta syttynyt suurella jysäyksellä singoten häkäpellit ja noen ulos rei'istä. Uunissa pällähtänyt noki on tukehduttanut samalla kytevän tulen.

Olimme vanhempieni luona evakossa, kun alan siivoustyypit tekivät töitä käyden läpi kaikki kiinteät esineet ja paikat lattiasta kattoon. Kaikki tekstiilit pestiin pesulassa.
Onneksi selvisimme vain siivouksella.
24. helmikuuta syntyi tumma ja tuuheatukkainen tyttö.
6 kommenttia:

 1. Erinomaisen hyvä päivä syntyä tuo 24.2. :) Meille kävi myös vahinko uunin kanssa ensimmääisenä talvena. Meillä oli keskellä yötä jostain syystä koko talo täyttynyt savusta. Mies ei edes herännyt, minä heräsin kun tuntui, että joku yritää varoittaa jostakin. Olen täysin vakuuttunut, että se oli enkelini. Nyt ajatellen, meidän olisi pitänyt soittaa itsellemme ambulanssi, mutta me vaan laitettiin ikkunat ja ovet auki ja värjöteltiin valveilla loppu yö. Ammulla menimme päänsärkyisinä töihin. Pyysimme palotarkastuksen ja kävi ilmi, että uuni oli kunnossa, mutta jotenkin väärin asennettu. Korjauksen jälkeen kaikki on toiminut hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa vaaralliselta tilanteelta. Savu on onneksi usein sillä tavalla parempaa, kuin pelkkä häkä, että siihen moni herää, kun alkaa yskittää. Silti onni, että selvisitte pelkällä päänsäryllä. Hyvä päivä tosiaan 24.2. :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Niin oli tai siis pahan näköistä, mutta ei sittenkään niin vaarallista. Meni pari tosi kivaa koristelautastakin rikki (ylimmässä kuvassa) – pikkuharmi sinänsä.

   Poista
 3. Vieläkin ällistyttää, miten hyvin siivousfirma sai kaiken puhdistettua. Noki, joka on muutenkin tosi helppo siivottava..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niillä olikin ihan pro-aineet. Ei ollut kuulemma edes kun sellainen keskivaikea siivottava tapaus.

   Poista